Αφιέρωμα στο κρασί και την παραδοσιακή νησιώτικη κουζίνα στο 3ο Φεστιβάλ Σάμου

Το φεστιβάλ πολιτισμού, οίνου και γαστρονομίας πραγματοποιείται στις 14-16 Ιουλίου, στον υπαίθριο χώρο της Μαυρογενείου Σχολής στο Μαλαγάρι της Σάμου

LIFOTEAM 12.7.2017 | 12:35

 

Από τις 14 μέχρι και τις 16 Ιουλίου θα διαρκέσει το 3ο Φεστιβάλ Σάμου το οποίο στοχεύει να αναδείξει τα προϊόντα, τις ομορφιές και την τοπική γαστρονομική ταυτότητα του νησιού. Πρόκειται για ένα τριήμερο γεμάτο εκδηλώσεις, δρώμενα και κεράσματα τοπικών προϊόντων που θα πραγματοποιηθεί στον υπαίθριο χώρο της Μαυρογενείου Σχολής στο Μαλαγάρι της Σάμου.

 

Γαστρονομία και τοπικά Προϊόντα

Η παραδοσιακή σαμιώτικη κουζίνα με σαφείς επιρροές από τη Μικρά Ασία, θα έχει μια ακόμη φορά την τιμητική της στο φεστιβάλ με νοικοκυρές από κάθε μεριά της Σάμου να παρουσιάζουν συνταγές όπως τις διδάχθηκαν από τις γιαγιάδες τους. Μπουρέκια με κίτρινη κολοκύθα, κατιμέρια, τηγανίτες, ο αλανιάρης κόκορας που μέθυσε, η παραδοσιακή κατσικίσια γεμιστή πλάτη, σουπιές όλο γλύκα με σαμιώτικο κρασί, τα γεμιστά της γάστρας με ό,τι φύεται στο μποστάνι κι ένα σωρό ακόμη νοστιμιές θα ετοιμάσουν οι: Βούλα Μαστροκωνσταντή-Λαγού, Θεολογία Κληρονόμου, Ευαγγελία Φούσια, Ελένη Ελευθερόγλου και Διαμάντω Βασσάλου.

 

Την ιδιαίτερη τέχνη και τεχνική μιας δημιουργικής κουζίνας που ακροβατεί μεταξύ παράδοσης και νέας γαστρονομικής προσέγγισης θα δείξει ο executive chef Βαγγέλης Μπιλιμπάς, ενώ επίτιμη γευσιγνώστρια του Φεστιβάλ θα είναι η Νίκη Μηταρέα που θα μιλήσει για το σαμιώτικο κρασί, τη σημασία αλλά και τη σύνδεσή του με την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική διαδρομή του νησιού, προβάλλοντας παράλληλα τη γαστρονομική ταυτότητα της Σάμου και τα τοπικά προϊόντα.

 

Ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου (ΕΟΣ Σάμου) στα πλαίσια του Φεστιβάλ και σε συνεργασία με τον βραβευμένο πανελλαδικά bartender Iωακείμ Ζαβουδάκη, θα παρουσιάσει νέες εμπνευσμένες συνταγές για καλοκαιρινά cocktails με σαμιώτικο κρασί.

 

Οι σπουδαστές των ΙΕΚ Σάμου, Αιγάλεω και Πειραιά μαζί με τους καθηγητές τους, έχουν επιμεληθεί και θα παρουσιάσουν εξελιγμένες συνταγές παραδοσιακής Ελληνικής κουζίνας αλλά και μικρές λιχουδιές που αναδεικνύουν τα τοπικά προϊόντα.

 

Το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει επίσης: Παιδικά εργαστήρια, παιδικές αθλητικές εκδηλώσεις, αφιερώματα στην παραδοσιακή τέχνη και τεχνική της ξυλοναυπηγικής, παραδοσιακούς χορούς και μουσικές εκδηλώσεις.

 

Αφιέρωμα στο κρασί και την παραδοσιακή νησιώτικη κουζίνα στο 3ο Φεστιβάλ Σάμου

 

3ο Φεστιβάλ Σάμου

14, 15 και 16 Ιουλίου

Μαυρογενείος Σχολή, Μαλαγάρι

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οδηγός Γεύσης