Οι έντονες βροχοπτώσεις του καλοκαιριού δημιούργησαν τις ιδανικές συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό του κουνουπιού-τίγρη σε περιοχές στην Ελλάδα, όπως στην Αττική και στην Κρήτη, σύμφωνα με τον Αντώνη Μιχαηλάκη, ερευνητή στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.
Όπως δηλώνει στην Καθημερινή ο καθηγητής, το συγκεκριμένο κουνούπι εμφανίστηκε το 2004 στην Κέρκυρα και το 2008 στην Αττική και διαφοροποιείται από όσα γνωρίζαμε ως τότε στον Ελλαδικό χώρο. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλάκη, το συγκεκριμένο είδος κουνουπιού είναι «αστικός» αλλά και «πρωινός τύπος» και έλκεται από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, «κινείται δηλαδή πλάι μας στη διάρκεια της ημέρας».
Το κουνούπι αυτό είναι «διαβιβαστής ασθενειών», αλλά όπως δηλώνει ο καθηγητής δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας γιατί λαμβάνονται τα απαιτούμενα μέτρα.
Επίσης σημειώνει ότι δεν το επηρεάζουν παραδοσιακά προστατευτικά μέτρα όπως τα εντομοαπωθητικά, επιδεικνύει όμως μια έντονη απέχθεια σε ένα φυτό, τη ρίγανη.
«Την πιο ισχυρή δράση τη διαθέτει η ρίγανη χάρη στην καρβακρόλη που περιέχει. Καθώς η ρίγανη υπάρχει σε αφθονία στην ελληνική φύση αποτελεί μια λύση προσιτή και οικονομική» υπογραμμίζει ο κ. Μιχαηλάκης.