Προσφυγή στον ΟΗΕ για την «εξαφάνιση» της χήρας του κινέζου αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό

Προσφυγή στον ΟΗΕ για την «εξαφάνιση» της χήρας του κινέζου αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό Facebook Twitter
H Λιου Σια (κέντρο), την ημέρα της κηδείας του Λιου Σιαομπό.
0

Το Πεκίνο κατηγόρησε ως υπεύθυνο για την εξαφάνιση της χήρας του διαφωνούντα Λιου Σιαομπό -η οποία δεν έχει εμφανιστεί μετά τον θάνατο του νομπελίστα της Ειρήνης- ο αμερικανός δικηγόρος του ζεύγους, ενώ ανακοίνωσε σήμερα πως κατέθεσε προσφυγή στον ΟΗΕ.


Η Λιου Σια «κρατείται μυστικά από τις κινεζικές αρχές σε άγνωστο μέρος» από τις 15 Ιουλίου, ημέρα της κηδείας του αντιπολιτευομένου, υποστηρίζεται στο κείμενο που κατατέθηκε από τον δικηγόρο Τζάρεντ Γκένσερ στην Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για τις καταναγκαστικές ή ακούσιες εξαφανίσεις.


«Απαιτώ οι κινεζικές αρχές να παράσχουν αμέσως την απόδειξη πως η Λιου Σια είνια ζωντανή και να της επιτρέψουν να έχει πρόσβαση χωρίς περιορισμούς στην οικογένειά της, τους φίλους της, τους δικηγόρους της και τη διεθνή κοινότητα», προσθέτει ο Γκένσερ στο κείμενο αυτό.


Η Λιου Σια, 56 ετών, είχε τεθεί ντε φάκτο υπό κράτηση κατ' οίκον στο διαμέρισμά της στο Πεκίνο, από τότε που ο Λιου Σιαομπό είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης 2010, αφότου είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 11 ετών για «ανατρεπτική δραστηριότητα» επειδή είχε ζητήσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα. Η Λιου Σια δεν έχει καταδικασθεί ποτέ ούτε καν έχει ασκηθεί δίωξη εναντίον της.


Από την παραμονή του θανάτου του συζύγου της, δεν έχει έρθει σε επαφή με κανέναν από τους οικείους της, σύμφωνα με τον Γκένσερ. Το κομμουνιστικό καθεστώς έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες της οι οποίες είχαν τραβηχτεί στη διάρκεια της κηδείας του Λιου Σιαομπό, αλλά έκτοτε δεν έχει αποκαλύψει πού βρίσκεται. Το Πεκίνο ουδέποτε έχει παραδεχθεί πως η Λιου Σια έχει στερηθεί την ελευθερία της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επτά στους 10 Αμερικανούς δεν θεωρεί την Ουκρανία υπεύθυνη για την έναρξη του πολέμου

Διεθνή / Επτά στους 10 Αμερικανούς δεν θεωρεί την Ουκρανία υπεύθυνη για την έναρξη του πολέμου

Η δημοσκόπηση αποκάλυψε επίσης ότι οι Αμερικανοί εμφανίζονται διχασμένοι όσον αφορά την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να λάβει η Ουάσινγκτον μερίδιο των ουκρανικών ορυκτών
LIFO NEWSROOM
Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής : Όχι σε διαπραγμάτευση για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία

Διεθνή / Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής: Όχι σε διαπραγμάτευση για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία

Η ΕΕ επιμένει ότι οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός πρέπει να αποτελεί μέρος μιας συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας, συνοδευόμενης από ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας
LIFO NEWSROOM
Ρουμανία: Συλλήψεις για σχέδιο ανατροπής του πολιτεύματος, με εμπλοκή 101χρονου στρατιωτικού

Διεθνή / Ρουμανία: Συλλήψεις για σχέδιο ανατροπής του πολιτεύματος, με εμπλοκή 101χρονου στρατιωτικού

Η ένταση στη Ρουμανία έχει κορυφωθεί από τον Δεκέμβριο, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τις προεδρικές εκλογές, επικαλούμενο πιθανή ρωσική παρέμβαση υπέρ του ακροδεξιού Καλίν Γκεοργκέσκου
LIFO NEWSROOM