«Μόνο να χαμογελάσει μπορεί κανείς» με την ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε η Τουρκία για τους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Γερμανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ. Μετά και τη νέα σύλληψη γερμανών πολιτών στην Κωνσταντινούπολη, επανέλαβε την έκκληση προς όποιον σκοπεύει να επισκεφθεί την Τουρκία «να σκεφτεί καλά τι μπορεί να συμβεί σε αυτή τη χώρα - αυτή την περίοδο και υπό αυτή την ηγεσία».
`«Αυτός ο εφιάλτης συνεχίζεται. Γι' αυτό και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να επισημάνουμε για άλλη μια φορά με σαφή τρόπο ότι, αντίθετα προς την τουρκική οδηγία - για την οποία μπορεί ή πρέπει κανείς κατά βάση μόνο να χαμογελάσει, διότι αυτό στο οποίο αναφέρεται δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα την οποία ζουν εδώ 80 εκατομμύρια Γερμανοί και σίγουρα και τούρκοι επισκέπτες», δήλωσε ο κ. Σέφερ και, αναφερόμενος στην ταξιδιωτική επισήμανση που είχε εκδώσει το Βερολίνο για την Τουρκία, έκανε λόγο για «θλιβερή πραγματικότητα, με την οποία είμαστε αντιμέτωποι και την βιώνουμε μέρα με τη μέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, και μπορεί να αφορά οποιονδήποτε» σχεδιάζει να ταξιδέψει στην Τουρκία. «Γι' αυτό μπορώ μόνο ρητά να απευθύνω έκκληση προς όλους όσοι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Τουρκία, να σκεφτούν τι μπορεί να συμβεί σε αυτή τη χώρα, αυτή την περίοδο και υπό αυτή την ηγεσία», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπάρχει η πιθανότητα οι ταξιδιωτικές επισημάνσεις να μετατραπούν σε ταξιδιωτική οδηγία, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η σκέψη απασχολεί τους αρμόδιους και θα συνεχίσει να τους απασχολεί εφόσον συνεχιστούν τα περιστατικά αδικαιολόγητων συλλήψεων γερμανών πολιτών. «Θέλω όμως να τονίσω ότι εμείς, σε αντίθεση προς άλλους, δεν θα επιτρέψουμε να μας παρασύρουν στο να κάνουμε κατάχρηση των ταξιδιωτικών επισημάνσεων για πολιτικούς λόγους», διευκρίνισε και τόνισε ότι οι ταξιδιωτικές επισημάνσεις είναι «ένα πολύ σημαντικό εργαλείο πληροφόρησης όλων των γερμανών πολιτών και η αξιοπιστία τους είναι το υψηλότερο αγαθό το οποίο πρέπει να υπερασπιστούμε στο υπουργείο Εξωτερικών».
Σε περίπτωση πάντως που το Βερολίνο υποχρεωνόταν να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία, δήλωσε ο κ. Σέφερ, η Τουρκία θα έμπαινε σε μια λίστα χωρών όπως η Λιβύη, η Υεμένη, η Συρία, χώρες στις οποίες υπάρχει εμφύλιος πόλεμος, όπου κανείς δεν θα σκεφτόταν να κάνει διακοπές. «Και η Τουρκία είναι - δικαίως - ένας αγαπημένος τόπος διακοπών για τους Γερμανούς και αυτό θα το σκεφτούμε πραγματικά», κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
σχόλια