Ο Μπερνάρ Αρνό, ο πρώην αρχικατάσκοπος της Γαλλίας και ένας σκηνοθέτης σε δίκη για κατασκοπεία

Ο Μπερνάρ Αρνό, ο πρώην αρχικατάσκοπος της Γαλλίας και ένας σκηνοθέτης σε δίκη για κατασκοπεία Facebook Twitter
Μπερνάρ Αρνό / Φωτ.: Getty Images
0

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης Μπερνάρ Αρνό, θα εμφανιστεί την Πέμπτη ως μάρτυρας σε μια υπόθεση κατασκοπείας, με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Γαλλίας, την περίοδο που εργαζόταν για την LVMH.

Η δίκη αποτελεί το αποκορύφωμα μιας μακροχρόνιας έρευνας που οδήγησε τον Μπερνάρ Σκουαρσίνι, επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Γαλλίας επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί, σε δίκη για κατηγορίες που σχετίζονται με διαφθορά, παράνομη παρακολούθηση και διακίνηση επιρροής. Η δικαστική έρευνα αφορά την περίοδο που ο Σκουαρσίνι απασχολούνταν ως εργολάβος ιδιωτικής ασφάλειας για την LVMH, μεταξύ 2013 και 2016.  

Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Παρισιού LVMH, η οποία είναι ο μεγαλύτερος όμιλος πολυτελών ειδών στον κόσμο με κεφαλαιοποίηση 296 δισ. ευρώ, κατέβαλε ήδη 10 εκατ. ευρώ το 2021 για να διευθετήσει τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, χωρίς να παραδεχτεί ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα. Το σκάνδαλο που αφορούσε ένα ντοκιμαντέρ έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον ιδιοκτήτη των -μεταξύ άλλων εταιρειών- Dior και Louis Vuitton. «Προσέφερε επίσης μια ματιά στην παράνοια ορισμένων από τα υψηλότερα κλιμάκια της εταιρείας» σχολιάζουν οι Financial Times. 

Η LVMH ξόδεψε 2,2 εκατ. ευρώ σε συμβάσεις με τον Σκουαρσίνι, ο οποίος προσλήφθηκε το 2013 από τον τότε νούμερο δύο στέλεχος του ομίλου πολυτελείας, Πιερ Γκοντέ, για να συμβουλεύει σε θέματα από την καταπολέμηση των πλαστών προϊόντων έως τη διαχείριση και την πρόληψη κρίσεων, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα. 

Το ντοκιμαντέρ για τον εργασιακό αντίκτυπο των αποφάσεων του Μπερνάν Αρνό

Η κατάθεση του Αρνό, ο οποίος έχει κληθεί ως μάρτυρας, είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία της 15νθήμερης δίκης που ξεκίνησε νωρίτερα αυτό το μήνα. Ένα από τα περιστατικά που βρίσκονται στο επίκεντρο της υπόθεσης είναι μία διαμάχη μεταξύ της ομάδας ασφαλείας της LVMH και ακτιβιστών που είχαν την πρόθεση να αντιμετωπίσουν τον Αρνό σχετικά με το κλείσιμο εργοστασίων στην ετήσια γενική συνέλευση του ομίλου το 2013. 

Η LVMH πρωταγωνίστησε στο ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη, δημοσιογράφου, πολιτικού και νυν βουλευτή της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Φρανσουά Ρούφιν. Ο Σκουαρσίνι κατηγορήθηκε ότι παρακολουθούσε τον Φρανσουά Ρούφιν κατόπιν αιτήματος της LVMH κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων «Merci Patron» (Ευχαριστώ, αφεντικό!). Το ντοκιμαντέρ περιγράφει τον αγώνα ενός ζευγαριού που χάνει τη δουλειά του σε ένα εργοστάσιο κοστουμιών Kenzo όταν η παραγωγή μεταφέρεται στην Ανατολική Ευρώπη. Σε αυτό, ο Ρούφιν κατηγορεί τον επικεφαλής της LVMH, Μπερνάρ Αρνό, για την κατάσταση των εργαζόμενων που έχασαν τη δουλειά τους.

H ταινία σάρωσε στη Γαλλία, κερδίζοντας ένα Σεζάρ (σ.σ. το γαλλικό ισοδύναμο των Όσκαρ) παρά το πενιχρό budget της και λογοκρίθηκε από τα μέσα ενημέρωσης που ανήκουν στον Μπερνάρ Αρνό.

Ο Ρούφιν κατέθεσε μήνυση το 2019 ισχυριζόμενος ότι η LVMH ανέθεσε στον πρώην επικεφαλής της γαλλικής υπηρεσίας εσωτερικής κατασκοπείας DGSI, Μπερνάρ Σκουαρσίνι, να τον κατασκοπεύει για σχεδόν τρία χρόνια κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ. Τον Δεκέμβριο του 2021, η γαλλική δικαιοσύνη αποφάσισε ότι η LVMH θα πρέπει να καταβάλει 10 εκατομμύρια ευρώ για να διευθετήσει τους ισχυρισμούς ότι προσέλαβε τον πρώην επικεφαλής των εσωτερικών μυστικών υπηρεσιών της Γαλλίας για να κατασκοπεύει ιδιώτες, ιδίως έναν κινηματογραφιστή που έκανε ένα ευρέως δημοφιλές ντοκιμαντέρ με στόχο τον Αρνό.

Ο Ρούφιν, ο οποίος εμφανίζεται ως πολιτικός διάδικος στην υπόθεση, επέκρινε τον διακανονισμό της LVMH. «Για έναν όμιλο που είχε έσοδα 86 δισ. ευρώ πέρυσι, «είναι σαν να χτυπάς ένα χαρτονόμισμα των 10 ευρώ στο γραφείο του δικαστή και να λες ότι αυτό ξεχάστηκε», δήλωσε στο δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα. Ο πρώην διευθυντής ασφαλείας της LVMH, Λορέν Μαρκαντιέ, ένας πρώην δικαστής που αναφέρεται ως «Lolo» στα γραπτά μηνύματα και στα τηλεφωνικά αρχεία του Σκουαρσίνι, είναι μεταξύ άλλων 10 κατηγορουμένων. Ο Σκουαρσίνι έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, λέγοντας ότι η προστασία του Αρνό ήταν θέμα «εθνικού συμφέροντος».

Ο Σκουαρσίνι στο δικαστήριο επέμεινε ότι δεν γνώριζε ότι οι πληροφοριοδότες που παρακολουθούσαν τον Ρούφιν και την ομάδα του «Fakir», αμείβονταν. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του απέρριψαν τους ισχυρισμούς ότι «διείσδυσαν» στον κύκλο του Ρούφιν για λογαριασμό της LVMH. Υποστήριξαν ότι ο όρος είναι ανακριβής, παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται σε περισσότερες από 12 επικοινωνίες, που αποκτήθηκαν από τους εισαγγελείς μέσω τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και κατά τη διάρκεια ερευνών που πραγματοποίησαν οι αστυνομικές αρχές, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που εξέτασαν οι Financial Times.

Σε ένα τηλεφώνημα το 2013, ο Γκοντέ της LVMH είπε: «Θα μπορούσε να είναι ενδιαφέρον ... για να διεισδύσει, σωστά; Αυτό θα εξετάσω με τους ενδιαφερόμενους» απάντησε ο Σκουαρτσίνι, κάτι που περιέγραψε στο δικαστήριο ως «διπλωματική» απάντηση.

Η απόπειρα εξαγοράς μετοχών της Hermnes από τον Μπερνάρ Αρνό

Σε ένα άλλο μέρος της υπόθεσης, ο Σκουαρσίνι κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του για να αποκτήσει πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με μια έρευνα για τη μυστική συμμετοχή της LVMH στην ανταγωνίστρια εταιρεία ειδών πολυτελείας Hermès.

Η Hermès, με έδρα το Παρίσι, απέκρουσε την απόπειρα εξαγοράς, αλλά υπέβαλε καταγγελία στους οικονομικούς εισαγγελείς σχετικά με την τακτική που χρησιμοποίησε η LVMH το 2010 για να αποκτήσει μια θέση 20% αποφεύγοντας τις απαιτήσεις γνωστοποίησης. Η LVMH κατέβαλε αργότερα πρόστιμο ύψους 8 εκατ. ευρώ. Ο πρώην διευθυντής της δικαστικής αστυνομίας του Παρισιού τιμωρήθηκε πέρυσι με πρόστιμο για τη διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με εκκρεμείς έρευνες στον Σκουαρτσίνι. 

Γεννημένος στο Ραμπάτ του Μαρόκου, ο Σκουαρσίνι ήταν επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στη Γαλλία από το 2008 έως το 2012 επί προεδρίας Σαρκοζί. Ειδικός στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, εργάστηκε επίσης σε βασικούς φακέλους όπως η άνοδος του ισλαμικού εξτρεμισμού. Όταν ο Φρανσουά Ολάντ έγινε πρόεδρος, μεταπήδησε στον ιδιωτικό τομέα, ιδρύοντας τη συμβουλευτική του εταιρεία Kyrnos Conseil. Η LVMH ήταν ένας από τους κύριους πελάτες του.

Με πληροφορίες από Financial Times, France24

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ