Θεσσαλονίκη: Το Συμβούλιο Εφετών ενέκρινε την έκδοση του «Mr. Bitcoin» και στη Ρωσία

Θεσσαλονίκη: Το Συμβούλιο Εφετών ενέκρινε την έκδοση του «Mr. Bitcoin» και στη Ρωσία Facebook Twitter
Κonstantinos Tsakalidis / SOOC
0

Μετά τη θετική γνωμοδότηση στο αμερικανικό αίτημα να εκδοθεί στις ΗΠΑ ο 38χρονος Ρώσος, αποκαλούμενος και ως «Mr. Bitcoin», το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης έκανε δεκτό και το αίτημα των ρωσικών αρχών, που με τη σειρά τους ζητούν την έκδοσή του, κατηγορώντας τον για απάτη που διέπραξε στην πατρίδα του.

Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, ο 38χρονος βρέθηκε για δεύτερη φορά ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης. «Θέλω να με αφήσετε να επιστρέψω στη Ρωσία. Είναι η πατρίδα μου», είπε σήμερα ο 38χρονος, κληθείς να διατυπώσει τις θέσεις του στο ρωσικό αίτημα. Ο ίδιος, απαντώντας σε ερωτήσεις των δικαστών, είπε ότι δεν θυμάται λεπτομερώς τι του καταλογίζουν οι αρχές της πατρίδας του, ενώ επανέλαβε ότι είναι πατέρας δύο παιδιών και επαγγέλλεται τεχνικός υπολογιστών. Στην απάντηση για την επαγγελματική του ιδιότητα, οι δικηγόροι του έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι είναι «εμπειρογνώμονας υπολογιστών».

Στην εισήγησή του -που τελικώς έγινε δεκτή- ο εισαγγελέας της έδρας, αντιεισαγγελέας Εφετών Ευάγγελος Μαδεμλής, πρότεινε να γίνει δεκτό το αίτημα της Ρωσίας, καθώς, όπως σημείωσε, «δεν υπάρχει λόγος να απαγορευτεί η έκδοσή του».

Ο 38χρονος έχει ήδη ασκήσει έφεση κατά της απόφασης έκδοσης στις ΗΠΑ, και η υπόθεση θα εξεταστεί το προσεχές διάστημα από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο συνταχθεί με την γνωμοδότηση του Δικαστικού Συμβουλίου, τον τελευταίο λόγο έχει ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης που θα κληθεί να αποφασίσει για το εάν και πού θα εκδοθεί.

Θεσσαλονίκη: Το Συμβούλιο Εφετών ενέκρινε την έκδοση του «Mr. Bitcoin» και στη Ρωσία Facebook Twitter
Κonstantinos Tsakalidis / SOOC

Σημειώνεται πως ο 38χρονος Ρώσος κατηγορείται από τις ΗΠΑ για «ξέπλυμα» 4 δισ. δολαρίων, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων (bitcoin), της οποίας φέρεται να ήταν διαχειριστής. Οι αμερικανές διωκτικές αρχές αποδίδουν στον 38χρονο ότι διαχειριζόταν την πλατφόρμα BTC-e, μέσω της οποίας νομιμοποιήθηκαν κέρδη από παράνομες δραστηριότητες εγκληματικών ομάδων. Ως τέτοιες δραστηριότητες αναφέρονται για παράδειγμα κυβερνοεπιθέσεις από «χάκερς» που ζητούν λύτρα, φοροδιαφυγή μέσω bitcoin κ.ά.

Ο εκζητούμενος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με όσα του χρεώνουν οι Αμερικανοί, οι οποίοι θέλουν να τον δικάσουν για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και παράνομες χρηματικές συναλλαγές προερχόμενες από αξιόποινες δραστηριότητες.

Από την πλευρά τους, οι διωκτικές αρχές της Ρωσίας τον ζητούν για απάτη, ύστερα από δίωξη που ασκήθηκε εκεί τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τα διαβιβαστικά έγγραφα που είχαν φθάσει στην εισαγγελία εφετών Θεσσαλονίκης, πρόκειται για απάτη, το ύψος της οποίας αγγίζει τις 10.000 ευρώ και συνδέεται με αγοραπωλησία εμπορευμάτων μεταξύ εταιρειών.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ