Η Ισπανία γιορτάζει σήμερα την εθνική της εορτή, σύμβολο της ενότητας της χώρας, η οποία δοκιμάζεται από την κρίση μεταξύ της Καταλονίας και της Μαδρίτης.
Η Ημέρα της Ισπανικής Γλώσσας καθιερώθηκε με απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ το 2010 και γιορτάζεται έκτοτε κάθε χρόνο στις 12 Οκτωβρίου, για να τιμηθεί η ισπανική γλώσσα, μία από τις έξι επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ.
Η 12η Οκτωβρίου επελέγη ως Ημέρα της Ισπανικής Γλώσσας (UN Spanish Language Day, Día de la Lengua Española en las Naciones Unidas), επειδή την ημερομηνία αυτή του 1492 o Χριστόφορος Κολόμβος πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στην Αμερική.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έδωσε χθες Τετάρτη προθεσμία στον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν μέχρι τη Δευτέρα στις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας) για να «ξεκαθαρίσει» αν έχει κηρύξει την ανεξαρτησία της επαρχίας ή όχι.
Αν ο Καταλανός ηγέτης επιμείνει, η ισπανική κυβέρνηση θα του δώσει τρεις ακόμη ημέρες, ως την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου στις 10:00 (τοπική ώρα) για να κάνει πίσω, προτού αναλάβει τον έλεγχο της επαρχίας βάσει του άρθρου 155 του Συντάγματος.
Η αναστολή της αυτονομίας μιας επαρχίας, ένα μέτρο που δεν έχει ληφθεί από το 1934 και μετά, θα θεωρηθεί προσβολή από πολλούς Καταλανούς. Ίσως ακόμη προκαλέσει το ξέσπασμα επεισοδίων στην επαρχία.
«Είναι προφανές ότι η αναστολή της αυτονομίας θα προκαλέσει μια αρκετά μαζική αντίδραση του καταλανικού πληθυσμού», η οποία τελικά ίσως «ενισχύσει τις αυτονομιστικές τάσεις», προειδοποίησε ο Οριόλ Μπαρόμεους, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο αυτόνομο πανεπιστήμιο της Βαρκελόνης.
Κατά τη διάρκεια μιας θυελλώδους συνεδρίασης του κοινοβουλίου της Καταλονίας την Τρίτη «ανακοινώθηκε μια μονομερής κήρυξη ανεξαρτησίας, η οποία στη συνέχεια ανεστάλη, όμως αργότερα υπεγράφη», σχολίασε σαρκαστικά ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ, κάνοντας λόγο για «μια τελετή του παραλόγου».
«Αυτό που συνέβη χθες είναι λυπηρό», επεσήμανε από την πλευρά του ο Ραχόι, καταγγέλλοντας «το παραμύθι» των αυτονομιστών. Όπως ήταν αναμενόμενο ο Ισπανός πρωθυπουργός απέρριψε το αίτημα του Πουτζντεμόν για διάλογο, ο οποίος επανέλαβε χθες Τετάρτη σε συνέντευξή του στο CNN την πρότασή του για ένα «μεσολαβητή».
«Δεν είναι εφικτή η μεσολάβηση μεταξύ του δημοκρατικό νόμου και της ανυπακοής, της παρανομίας», απάντησε ο Ραχόι.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που κλονίζεται ήδη από το Brexit, παρακολουθεί με ανησυχία την κρίση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθύμισε έντονα χθες ότι αναμένει «τον πλήρη σεβασμό της ισπανικής συνταγματικής τάξης». Το Παρίσι, το Βερολίνο και η Ρώμη κατήγγειλαν τον «παράνομο» χαρακτήρα και την «απαράδεκτη» κήρυξη της ανεξαρτησίας.
Στη Μαδρίτη η κυβέρνηση έχει τη στήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφορικά με την ενεργοποίηση του άρθρου 155.
Τα δύο κόμματα έχουν επίσης συμφωνήσει να εξετάσουν τους επόμενους μήνες μια αναθεώρηση του Συντάγματος προκειμένου να προσπαθήσουν να επιλύσουν την πιο σοβαρή κρίση που συγκλονίζει την Ισπανία μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1977.
Σύμφωνα μάλιστα με τον Φρεντερίκο Σάντι, αναλυτή του Eurasia Group, «η πολιτική και θεσμική κρίση θα επιδεινωθεί, εκτός κι αν υπάρξει μια απίθανη αλλαγή στη στάση της κυβέρνησης στη Μαδρίτη ή τη Βαρκελόνη».
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ, sansimera.gr
σχόλια