Πυροσβεστική: Περισσότερες φέτος οι πυρκαγιές, αλλά λιγότερες οι καμένες εκτάσεις

Πυροσβεστική: Περισσότερες φέτος οι πυρκαγιές, αλλά λιγότερες οι καμένες εκτάσεις Facebook Twitter
0

Οι πυρκαγιές φέτος ήταν περισσότερες από αυτές του 2016, αλλά οι καμένες εκτάσεις λιγότερες, όπως τονίστηκε στη σημερινή ημερίδα του Πυροσβεστικού Σώματος με θέμα «Απολογισμός αντιπυρικής περιόδου 2017 και παρουσίαση του έργου ψηφιακή υπηρεσία ειδοποίησης και αντιμετώπισης πυρκαγιάς».


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, από τις αρχές του έτους μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, εκδηλώθηκαν 9.656 πυρκαγιές με τις καμένες εκτάσεις να ανέρχονται στα 216.960 στρέμματα. Τα αντίστοιχα αποτελέσματα για την ίδια περίοδο του 2016 ήταν 7.983 πυρκαγιές και 365.869 στρέμματα. Η εικόνα είναι ότι φέτος η Πυροσβεστική αντιμετώπισε αυξημένο αριθμό πυρκαγιών κατά 17,3%, ενώ οι καμένες εκτάσεις παρουσιάζουν μείωση κατά 40,7% σε σχέση με το 2016.

Παράλληλα, το «καυτό» τρίμηνο Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου, διαπιστώνεται ότι ο αριθμός των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν ανήλθε στις 3.472 και το σύνολο των καμένων εκτάσεων στα 135.092 στρέμματα. Τα αντίστοιχα αποτελέσματα για την ίδια περίοδο του 2016 ήταν 4.029 πυρκαγιές και 237.415 στρέμματα. Επομένως, παρατηρείται μείωση των πυρκαγιών κατά 13,8% και των καμένων εκτάσεων κατά 44% σε σχέση με το 2016.


«Από τώρα έχουμε ξεκινήσει την προετοιμασία για την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Δίνουμε ένα συνεχή αγώνα αγώνα και θα πρέπει να είμαστε πιο οργανωμένοι και με καλύτερο σχεδιασμό παρά ποτέ», τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ενώ υπογράμμισε πως έχει ξεκινήσει ήδη η συντήρηση και προετοιμασία των εναέριων μέσων ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε, ενώ είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα», ανέφερε ακόμη ο κ.Τόσκας, ενώ αφού ευχαρίστησε όλους όσοι ήταν αρωγοί στο δύσκολο έργο της Πυροσβεστικής, υπογράμμισε: «Οι προσπάθειές μας δεν σταματούν ποτέ. Οι πυρκαγιές ήταν πολλές φέτος, αλλά οι καμένες εκτάσεις ήταν αρκετά μειωμένες σε σύγκριση με τα τελευταία δέκα χρόνια, γεγονός που δείχνει ότι η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν έγκαιρη και αποτελεσματική».

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η φετινή χρονιά ήταν αποτελεσματική, αλλά με ιδιαίτερες δυσκολίες. Με το τελικό αποτέλεσμα, όμως, επιβεβαιώθηκε ότι η συνεργασία με όλους τους φορείς, η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της τεχνολογίας, η ευελιξία στη χρησιμοποίηση και αξιοποίηση του προσωπικού ήταν παράγοντες που πραγματικά συνέδραμαν σημαντικά στις επιδιώξεις μας και ενίσχυσαν το επιχειρησιακό μας έργο».

Καθοριστικό ρόλο στην δύσκολη προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων διαδραμάτισαν μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, οι εξής παράμετροι: Η ενίσχυση των προληπτικών ενέργειών που αφορούσαν στην επιτήρηση και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε τοπικό επίπεδο.

Η διασπορά των πεζοπόρων δυνάμεων και η επιχειρησιακή αξιοποίηση του συνόλου του προσωπικού. Η άμεση κινητοποίηση του προσωπικού με την έναρξη του συμβάντος και η ταχύτερη εμπλοκή δυνάμεων των εμπλεκόμενων φορέων. Η ιδιαίτερη βαρύτητα που δόθηκε στην κινητοποίηση των εναερίων μέσων της πρώτης ανταπόκρισης με την ενδυνάμωση της επιχειρησιακής αξιοποίησης των μικρών αεροσκαφών σταθερής πτέρυγας (PZL).

Παράλληλα, όλες τις παραμέτρους, σύμφωνα με τον κ.Καπέλιο, ενίσχυσε καταλυτικά ότι στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και στα Περιφερειακά Κέντρα Επιχειρήσεων, λειτούργησε πιλοτικά με ιδιαίτερη επιτυχία το έργο «Ψηφιακή Υπηρεσία ειδοποίησης και αντιμετώπισης πυρκαγιάς». Ένα σύστημα πανελλαδικής κάλυψης αποτελούμενο από εξοπλισμό και λογισμικό που παρέχει πληροφοριακή υποστήριξη στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος και προορίζεται για τη βέλτιστη διαχείριση των συμβάντων και των πόρων, την παρακολούθηση θέσης του στόλου των οχημάτων και την παροχή άμεσης εικόνας και σύνδεσης του πεδίου επιχειρήσεων με τα Κέντρα Επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι συστάθηκε, υπό τη Διοίκηση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, επιστημονική ομάδα που συγκροτήθηκε από πτυχιούχους αξιωματικούς του ΠΣ, ειδικότητας δασολόγου και μετεωρολόγου, η οποία σε 24ωρη βάση ενεργούσε συμβουλευτικά στις διαδικασίες αντιμετώπισης εκτεταμένων συμβάντων. Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά τα μη στελεχωμένα αεροσκάφη του Π.Σ και της ΕΛ.ΑΣ που με τις πτήσεις τους επιτήρησαν κρίσιμες περιοχές. Στο πλαίσιο των βελτιώσεων για την επόμενη χρονιά το Πυροσβεστικό Σώμα προσανατολίζεται σε σημαντικές βελτιωτικές ενέργειες.


Όσον αφορά τα επίγεια μέσα που χρησιμοποιήθηκαν στο σύνολο των πυρκαγιών αθροιστικά ήταν 23.794 πυροσβεστικά οχήματα, καθώς και 1.868 υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα, από τους εμπλεκόμενους φορείς. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των εναέριων μέσων για την φετινή αντιπυρική περίοδο ήταν τρία CL-415, οκτώ CL-215, δέκα επτά PEZETEL, δέκα μισθωμένα και πέντε ε/π, καθώς και Chinook του Στρατού.

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, επισήμανε ότι η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται ως καλή, αφού μειώθηκε ο αριθμός των καμμένων εκτάσεων, ενώ πρόσθεσε ότι ο αριθμός των πυρκαγιών στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου ήταν κατά 250 φορές πάνω από την περσινή χρονιά. Τέλος, ο κ.Καπάκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να προετοιμαζόμαστε συνεχώς...».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλης Κικίλιας: Αναβαθμίζεται το 112 - Τι είπε για την κακοκαιρία Elena

Ελλάδα / Κακοκαιρία Elena - Κικίλιας: Αναβαθμίζεται το 112, ποιες νέες λειτουργίες θα περιλαμβάνει

«Θα υπάρχει distress code και silent button σε περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειες ή της οποιαδήποτε κατάστασης που θέτει σε κίνδυνο έναν συμπολίτη μας και δεν μπορεί να πάρει και να μιλήσει στο τηλέφωνο» τόνισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης
LIFO NEWSROOM