Έναν «καρχαρία από την εποχή των δεινοσαύρων» υποστηρίζουν πως κατάφεραν να πιάσουν Πορτογάλοι επιστήμονες στα ανοιχτά των ακτών της Αλγκάρβε.
Οι ερευνητές έπιασαν αυτό τον σπάνιο πτυχωτό καρχαρία ενώ βρίσκονταν επάνω σε μία μηχανότρατα, στο πλαίσιο ενός πρότζεκτ της Ε.Ε. για τον περιορισμό του ψαρέματος ακατάλληλων ψαριών στην εμπορική αλιεία, ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός Sic Noticias.
Μετά την εξέτασή του, οι επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Θάλασσας και Ατμόσφαιρας χαρακτήρισαν τον καρχαρία «ζωντανό απολίθωμα» γιατί υπάρχουν απομεινάρια του που χρονολογούνται πριν από 80 εκατ. χρόνια, καθιστώντας το συγκεκριμένο είδος ένα από τα πιο παλαιότερα του πλανήτη που υπάρχουν μέχρι και σήμερα.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, το αρσενικό αυτό ψάρι είχε μήκος 1.5 μέτρο και πιάστηκε σε ένα βάθος 700 μέτρων. Για το συγκεκριμένο είδος καρχαρία που διαθέτει ένα μεγάλο, μακρύ σώμα που παραπέμπει σε ερπετό, πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά γύρω από τη βιολογία του ή το περιβάλλον που ζει.
Και αυτό γιατί κατοικεί συνήθως σε μεγάλα βάθη του Ατλαντικού ωκεανού και κοντά στις ακτές της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Ιαπωνίας. Πολύ σπάνια πιάνεται στα δίχτυα ψαράδων και όσα από αυτά το κάνουν σπάνια φτάνουν σε κάποιο επιστημονικό εργαστήριο σε κατάσταση για να μελετηθούν.
Η καθηγήτρια Margarida Castro από το πανεπιστήμιο της Αλγκάρβε δήλωσε στο Sic Noticias ότι ο εν λόγω πτυχωρός καρχαρίας (frilled shark στην αγγλική ορολογία) πήρε το όνομά του από τις πολλές σειρές από μικρά, βελονοειδή δόντια που περιέχονται στο στόμα του (σ.σ. 300 τον αριθμό), «τα οποία του επιτρέπουν να παγιδεύει καλαμάρια, ψάρια και άλλους καρχαρίες με ξαφνικές επιθέσεις».
Το ρεπορτάζ χαρακτήρισε τον καρχαρία «τέρας του βυθού» και είναι αλήθεια πως ο Samuel Garman,ο πρώτος επιστήμονας που μελέτησε αυτό το είδος πίστευε ότι οι φιδίσιες κινήσεις του ίσως και να ενέπνευσαν τις ιστορίες των ναυτικών για τα θαλάσσια ερπετά.
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια