Ο συνολικός πλούτος που βρίσκεται στα χέρια του πλουσιότερου 0.1% των κατοίκων του πλανήτη αυξήθηκε σχεδόν όσο το φτωχότερο 50% (αριθμός που αντιστοιχεί σε 3.8 δισ. ανθρώπους) από το 1980 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με μία έκθεση που καταγράφει λεπτομερώς το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των πολύ πλούσιων και των φτωχών.
Η Παγκόσμια Έκθεση Ανισότητας (World Inequality Report) που δόθηκε σήμερα, Πέμπτη, στη δημοσιότητα από τον διάσημο Γάλλο οικονομολόγο Τομά Πικετί (σ.σ. Το Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα) προειδοποιεί ότι η ανισότητα έχει εκτοξευτεί σε «ανησυχητικά επίπεδα» σε ορισμένες χώρες και τονίζει ότι τα πράγματα μπορούν μόνο να πάνε προς το χειρότερο αν οι κυβερνήσεις δεν προβούν σε συντονισμένες ενέργειες για να αυξήσουν τους φόρους και να μειώσουν την φοροδιαφυγή.
Η περίπου 300 σελίδων έκθεση δείχνει ότι από το 1980 η εισοδηματική ανισότητα έχει αυξηθεί δραματικά στη Βόρεια Αμερική και την Ασία, κάπως πιο ήπια στην Ευρώπη, ενώ έχει σταθεροποιηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Βραζιλία.
Επίσης, καταδεικνύει ότι το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού απορρόφησε την αύξηση του πλούτου που σημειώθηκε από το 1980 έως το 2016. Μάλιστα, οι πλουσιότεροι των πλουσιότερων αύξησαν τον πλούτο τους ακόμη περισσότερο. Πιο συγκεκριμένα, το πλουσιότερο 0.1% του πλανήτη συγκέντρωσε το 13% του παγκόσμιου πλούτου, ενώ το ακόμη πλουσιότερο 0.001%, δηλαδή 76.000 άνθρωποι, μάζεψε το 4% όλου του νέου πλούτου που έχει δημιουργηθεί από το 1980 και έπειτα.
«Το γκρουπ του 0.1% (ήτοι 7 εκατ. άνθρωποι) συγκέντρωσαν τόσο παγκόσμιο πλούτο από το 1980 μέχρι σήμερα όσο το φτωχότερο 50%» τονίζει, μεταξύ άλλων, η έκθεση.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση στα αγγλικά εδώ.
Με πληροφορίες από Guardian και Quartz
σχόλια