Μεγάλη Παρασκευή βοήθεια μας, οι ντελιβαράδες στην Θεσσαλονίκη φοράν τα εορταστικά κουτιά παράδοσης παραδίνοντας χριστιανικές πατατόπιτες, (μεγάλο χριστιανικό τρεντ αυτές της μέρες) οι οποίες περιλαμβάνουν προκατ τηγανητές πατάτες, ντοματοκρέμμυδο και μουστάρδα κέτσαπ. Αδιαπραγμάτευτα νόστιμες αφού οι πίτες ψήνονται στις σχάρες με τα κρέατα και ασφαλώς νηστίσιμες.
Ο Τσέλιος ετοιμάζεται για ακόμα ένα Πάσχα στο χωριό από το οποίο μόνο τέλειες αναμνήσεις έχει να θυμάται σαν παιδί.
Η οικογένεια της μαμάς Βιργινίας Τσέλιου φυσικά ήταν κοντά στην εκκλησία και ο παππούς του επέμενε να τον σέρνει σε όλες τις ακολουθίες, ευτυχώς ο μπαμπάς Τσέλιου ήταν αριστερός και που και που έβαζε ένα φραγμό στις εκκλησιαστικές βόλτες λέγοντας να τα κόψουν αυτά γιατί το θα καταντήσουν το παιδί του φασίστα με τόσους παπάδες γύρω του.
Ούτε στον Τσέλιο άρεσαν οι βόλτες στην εκκλησία τις βαριόταν αφόρητα έπρεπε να φορέσει τα καλά του ρούχα και να παρατήσει το ποδόσφαιρο στα χωράφια με τις κερασιές για να πάει στην εκκλησία.
Την τελευταία Μεγάλη Παρασκευή που θυμάται σαν παιδί ήταν τότε που έσκασε ο αντιδραστήρας στο Τσερνομπίλ και δεν τους άφηναν να πάνε για ποδόσφαιρο γιατί θα μολύνονταν από την ραδιενέργεια φυσικά κανένας δεν άκουσε την εντολή και μετά από έναν επικό ποδοσφαιρικό αγώνα η Βιργινία Τσέλιου δέχθηκε να σπάσει το αλάδωτο και του έδωσε να φάει τηγανιτές πατάτες και ψωμί με μουστάρδα έτσι και αλλιώς ο Θεός τους είχε τιμωρήσει με το Τσερνόμπιλ δε θα γινόταν τίποτα αν έτρωγε ο γιος της μια χούφτα τηγανιτές πατάτες την Μεγάλη Παρασκευή.
Και μια συνταγή για όσους νηστεύουν με στυλ....
ΚΡΕΜΑ ΤΑΡΑΜΑ ΣΕ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΡΥΖΙ
για την κρέμα ταραμά
100 γρ ταραμάς λευκός
μία χούφτα σπανάκι
το χυμό από ένα λεμόνι
2 κ.σ. νερό
4 κ.σ. ελαιόλαδο
λίγο πράσινο από ένα πράσινο κρεμμυδάκι
Τα χτυπάμε όλα μαζί στο μίξερ μέχρι να έχουμε μία κρεμώδη σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νεράκι.
για τη σαλάτα
μία κουπά μαυροσίταρο βρασμένο
μία κούπα ρύζι βρασμένο, προτιμώ μπασμάτι γιατί έκανα Ινδίες
ένα μάτσο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
ένα μάτσο μυρώνια ψιλοκομμένα
λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι
ένα κομμάτι φρέσκο κουρκουμά τριμμένο, προσοχή βάφει
μία κόκκινη πιπεριά σε φέτες
αλάτι και πιπέρι
επιπλέον ελαιόλαδο και λεμόνι ανάλογα με τα γούστα
Για το σερβίρισμα. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε. Αν θέλουμε δεν ανακατεύουμε.
P.S. Θα χρησιμοποιήσουμε την πάστα, τη βάση για ταραμοσαλάτα, όχι την έτοιμη του σουπερ μάρκετ.
Καλη Ανάσταση σε όλους, απο τα παιδιά μέσα απο τις κουζίνες.
σχόλια