Tα χρηματοδοτικά κενά που θα δημιουργηθούν στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. (2020-2027), εξαιτίας της αποχώρησης της Βρετανίας, επιδιώκει να κλείσει ο Ευρωπαίος επίτροπος Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.
«Θα πρέπει να βρεθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αυξηθούν τα έσοδα της Ε.Ε.», υπογράμμισε χθες στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, σχεδιάζει την επιβολή νέου πανευρωπαϊκού φόρου σε πλαστικές σακούλες και σε διάφορες συσκευασίες.
«Το πλαστικό είναι μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα», επισήμανε ο Ευρωπαίος επίτροπος, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση της Κομισιόν. Κατά την άποψή του, ένας τέτοιος φόρος θα είχε διπλό όφελος. Θα βοηθούσε στον περιορισμό του όγκου των σκουπιδιών και θα αύξανε τα έσοδα της Ε.Ε., εξισορροπώντας τις απώλειες που θα προκαλέσει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό η έξοδος της Βρετανίας.
«Πράσινος» φόρος
Η αποχώρηση της Βρετανίας ισοδυναμεί με τρύπα αντίστοιχη περίπου με το 15% του προϋπολογισμού της Ε.Ε. Αυτή επιδιώκεται να καλυφθεί κατά το ήμισυ με περικοπές δαπανών. Το άλλο μισό πρόκειται να κλείσει με επιπρόσθετα έσοδα, δηλαδή υψηλότερες εισφορές από τα κράτη-μέλη αλλά και νέους φόρους, όπως ο προαναφερθείς για τις πλαστικές σακούλες και τις συσκευασίες.
Η Ε.Ε. διαμοιράζει ετησίως περίπου 150 δισ. ευρώ στα κράτη-μέλη της. Το ποσό αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ της. Αυτό το ποσοστό θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να αυξηθεί, σύμφωνα με τον επίτροπο Ετινγκερ, ο οποίος απέδωσε την ανάγκη μιας τέτοιας αύξησης στις μεγαλύτερες υποχρεώσεις που απορρέουν από το μεταναστευτικό, την καταπολέμηση των αιτίων που προκαλούν τη μετανάστευση, αλλά και την αντιτρομοκρατική θωράκιση των κρατών-μελών. Εξετάζονται περικοπές σχεδόν σε όλους τους τομείς του προϋπολογισμού. Εξαιρούνται η έρευνα και η καινοτομία, αλλά και το πρόγραμμα υποτροφιών Erasmus για φοιτητές και νέους επαγγελματίες.
Πρώτη φορά πρόκειται να υπάρξουν περικοπές στις αγροτικές επιδοτήσεις, τις οποίες προτίθεται να αποδεχθεί ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έναντι ξεχωριστού προϋπολογισμού για επενδύσεις στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, ο κ. Έτινγκερ εμφανίστηκε αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επισημαίνοντας ότι τα 19 κράτη της Ευρωζώνης αντιστοιχούν στο 85% του προϋπολογισμού της Ε.Ε. Όπως υπογράμμισε: «Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να ενταχθούν το συντομότερο δυνατό όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη».
Χρηματοδότες
Ο επίτροπος Προϋπολογισμού προανήγγειλε μικρή αύξηση των εισφορών για τους λεγόμενους «καθαρούς χρηματοδότες», όπως η Γερμανία και η Αυστρία. Ωστόσο, η στάση που θα τηρήσει η επόμενη γερμανική κυβέρνηση σε αυτό το θέμα παραμένει άγνωστη. Ο Γκέρνοτ Μπλίμελ, αρμόδιος υπουργός για την Ε.Ε. στη νέα αυστριακή κυβέρνηση, διεμήνυσε ότι η Αυστρία δεν πρόκειται να πληρώσει περισσότερα αλλά λιγότερα, όπως αναφέρει η DW.
Εντελώς διαφορετική γραμμή ακολουθούν οι λεγόμενοι «καθαροί αποδέκτες», οι χώρες που αποκομίζουν πιο πολλά από όσα συνεισφέρουν στην Ε.Ε. Η Ουγγαρία επιμένει να διατηρηθούν οι αγροτικές ενισχύσεις, ενώ και η τέως πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο ήταν κατηγορηματικά αντίθετη στο ενδεχόμενο περικοπών.
Με πληροφορίες από Καθημερινή