Νέα έκθεση αποκαλύπτει απάνθρωπες συνθήκες σε εγκαταστάσεις προμηθευτή της Apple

Νέα έκθεση αποκαλύπτει απάνθρωπες συνθήκες σε εγκαταστάσεις προμηθευτή της Apple Facebook Twitter
H φωτογραφία που συνοδεύει την έκθεση «Αποτυχημένος έλεγχος της ΕΚΕ από την Apple: Έκθεση σχετικά με την Catcher Technology, η οποία προκαλεί ρύπανση του περιβάλλοντος και καταστρέφει την υγεία των εργαζομένων». Πηγή: China Labor Watch
0

Μια χθεσινή αναφορά του κινεζικού οργανισμού υποστήριξης εργαζομένων China Labor Watch, ρίχνει ευθύνες στην Apple για αποτυχημένο έλεγχο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε ένα από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά εργοστάσια εξαρτημάτων του τεχνολογικού γίγαντα.

H Catcher Technology, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες που προμηθεύει την Apple με τα μεταλλικά μέρη των συσκευών της, είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για απάνθρωπες συνθήκες προς τους εργαζόμενους, οι οποίοι κατασκευάζουν τα περιβλήματα από αλουμίνιο για iPhones και MacBooks. Το εργοστάσιο βρίσκεται σε ένα κατασκευαστικό συγκρότημα στην κινεζική βιομηχανική πόλη Suqian, περίπου έξι ώρες από τη Σαγκάη. Με βάση ομολογίες εργαζομένων προς τoν κινεζικό οργανισμό υποστήριξης China Labor Watch οι εργάτες δουλεύουν εκεί υπό άθλιες συνθήκες ενώ τα απόβλητα του εργοστασίου προκαλούν ανεπανόρθωτες ζημιές στο περιβάλλον.

Στη συνέχεια, μια έρευνα του Bloomberg, έδειξε η επικείμενη έκθεση όχι μόνο υπογραμμίζει τις σκληρές συνθήκες εργασίας, αλλά ανοίγει και νέες πληγές στο θέμα των συμφωνιών του μεγάλου τεχνολογικού γίγαντα. Γιατί, ενώ η Apple υποστηρίζει ότι έχει ελέγξει τις συνθήκες εργασίας και έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συμμορφωθεί ο κατασκευαστής στην έννοια της ΕΚΕ, η χθεσινή έκθεση του China Labor Watch με τίτλο «Αποτυχημένος έλεγχος της ΕΚΕ από την Apple: Έκθεση σχετικά με την Catcher Technology, η οποία προκαλεί ρύπανση του περιβάλλοντος και καταστρέφει την υγεία των εργαζομένων» ανοίγει νέο κεφάλαιο στο επίμαχο θέμα των «κατασκευαστών» της Αpple.

Νέα έκθεση αποκαλύπτει απάνθρωπες συνθήκες σε εγκαταστάσεις προμηθευτή της Apple Facebook Twitter
Η μονάδα παραγωγής της Catcher Technology στο Suqian της Κίνας. Πηγή: China Labor Watch

Σύμφωνα με ακόλουθη έρευνα που διεξήχθη από το Bloomberg, οι κατηγορίες του China Labor Watch είναι αληθινές: οι εργάτες του κατασκευαστικού συγκροτήματος της Catcher Technology Co. στη Suqian, στέκονται και εργάζονται όρθιοι μέχρι και 10 ώρες την ημέρα, σε ζεστά εργαστήρια όπου ανατινάζουν και κόβουν μεγάλα κομμάτια μετάλλων, τα οποία στη συνέχεια επεξεργάζονται για να γίνουν θήκες και περιβλήματα για κινητά και φορητούς υπολογιστές της Apple, χειρίζοντας επιβλαβή χημικά, συχνά χωρίς κατάλληλα γάντια ή μάσκες.

Αυτές οι συνθήκες – οι οποίες περιγράφονται και στην αρχική και στη χθεσινή έκθεση του China Labor Watch και σε εκτενείς συνεντεύξεις του Bloomberg News – δείχνουν μια ακόμη άσχημη εικόνα της παραγωγής της υψηλής τεχνολογίας σε μια χώρα, η οποία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο οι εργάτες δουλεύουν χωρίς προστατευτικά γυαλιά ή ωτοασπίδες και ακουστικά για τις τεράστιες θορυβώδεις μηχανές, οι οποίες όταν κόβουν τα μέταλλα ψεκάζουν μικροσκοπικά μεταλλικά σωματίδια. Πολλές από τις μηχανές παράγουν σταθερό θόρυβο 80 ντεσιμπέλ, ο οποίος ισοδυναμεί με το συνολικό θόρυβο που παράγει ένα μέσο εργοστάσιο καταστορφής απορριμάτων. Όταν οι εργάτες βρίσκονται εκτός υπηρεσίας επιστρέφουν σε βρώμικα και άθλια δωμάτια, όπου κυριολεκτικά κοιμούνται στοιβαγμένοι σαν τα ποντίκια, χωρίς ντους ή ζεστό νερό, και πηγαίνουν στη δουλειά χωρίς να προλαβαίνουν ούτε καν να πλυθούν για μέρες.

Κάτω από τον τίτλο «Η Apple είναι η πηγή της κακομεταχείρισης των Κινέζων εργαζομένων» το China Labor Watch παρακολουθεί στενά τις συνθήκες στα κινεζικά εργοστάσια που παράγουν τα προϊόντα της αμερικανικής εταιρείας. Στην αναλυτική χθεσινή έκθεσή του παρουσιάζει (ξανά) μερικές από τις άθλιες συνθήκες των εργαζομένων στο Suqian, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι είναι υπεύθυνοι να πληρώνουν μόνοι τους για τις φυσικές και ιατρικές εξετάσεις τους. Οι εργαζόμενοι δεν υποβάλλονται σε φυσική εξέταση μετά την παραίτησή τους και εάν οι εργαζόμενοι συνάψουν μια επαγγελματική ασθένεια, θα ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί εάν αυτό οφείλεται στην εργασία τους στο εργοστάσιο. Για αυτή την έκθεσή του το CLW πήρε μαρτυρίες και συνεντεύξεις από 50 εργαζομένους της Catcher Technology.

Νέα έκθεση αποκαλύπτει απάνθρωπες συνθήκες σε εγκαταστάσεις προμηθευτή της Apple Facebook Twitter
Οι εργαζόμενοι μοιράζονται μικρούς κοιτώνες στην εγκατάσταση Suqian. Πηγή: China Labor Watch

Η Apple, από την μεριά της, έχει επανειλημμένως τονίσει ότι έχει αναπτύξει τα δικά της πρότυπα και ελέγχους προς τους κατασκευαστές της, ειδικά μετά τις θλιβερές αυτοκτονίες εργαζομένων στο Foxconn Technology Group το 2010, οι οποίες προκάλεσαν την παγκόσμια κατακραυγή για τα σκληρά περιβάλλοντα εργασίας όπου κατασκευάζονται τα πολύτελή gadget της. Όμως, η τεράστια κλίμακα της αλυσίδας εφοδιασμού του τεχνολογικού γίγαντα σε αντίθεση με τις σκληρές συνθήκες και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων στους κατασκευαστές της Apple, καθιστούν δύσκολη την παρακολούθηση και την επιβολή των προτύπων της αμερικανικής εταιρείας.

Mια εκπρόσωπος της Apple δήλωσε στο Bloomberg ότι η εταιρεία είχε στείλει τη δική της ομάδα για να ελέγξει την Catcher μετά την αρχική καταδικαστική έκθεση του CLW. Μετά από συνέντευξεις περίπου 150 ανθρώπων, η ομάδα της Apple δεν βρήκε στοιχεία για παραβιάσεις των προτύπων της. Γι' αυτό τον λόγο απάντησε το CLW ότι ο EKE έλεγχος της Apple ήταν αποτυχημένος.

Οι εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται από την Catcher Technology κερδίζουν λίγο παραπάνω από 4.000 γιουάν το μήνα, το οποίο ισοδυναμεί με περίπου 2 δολάρια ανά ώρα. Η Apple έχει επίσης δικούς της υπαλλήλους στις εγκαταστάσεις της Catcher Technology, η οποία λαμβάνει σχεδόν τα δύο τρίτα των πωλήσεων από την Apple.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM