«Σε περίπτωση που πεθάνω...»: Γιατί οι Αφγανοί κρατούν σημειώματα στις τσέπες τους

«Σε περίπτωση που πεθάνω...»: Γιατί οι Αφγανοί κρατούν σημειώματα στις τσέπες τους Facebook Twitter
Η οδός στην οποία σημειώθηκε η έκρηξη είναι μια από τις καλύτερα φυλασσόμενες της Καμπούλ επειδή έχουν εκεί την έδρα τους πολυάριθμοι θεσμοί και ξένες αντιπροσωπείες ενώ στεγάζονται επίσης γραφεία του υπουργείου Εσωτερικών και την έδρα της αστυνομίας.
0

Όπως οι περισσότεροι κάτοικοι της Καμπούλ, έτσι και ο 28χρονος Mujeebullah Dastyar νιώθει πλέον εντελώς αβοήθητος.

Διπλωμένο μέσα στο πορτοφόλι του βρίσκεται ένα μικρό κομμάτι χαρτί με σκόρπιες λέξεις: μερικά τηλέφωνα πρώτης ανάγκης, η ομάδα αίματος και η διεύθυνση της δουλειάς του. «Σε περίπτωση που τραυματιστώ ή πεθάνω σε μια επίθεση, τουλάχιστον οι γιατροί θα έχουν όσες πληροφορίες χρειάζονται για μένα», λέει. 

Η κατάσταση με τις βομβιστικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν είναι απελπιστική, ειδικά μετά την τελευταία που έλαβε χώρα το μες στο Σαββατοκύριακο και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 100 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 235. 

«Σε περίπτωση που πεθάνω...»: Γιατί οι Αφγανοί κρατούν σημειώματα στις τσέπες τους Facebook Twitter
Η επίθεση του Σαββάτου, για την οποία ανέλαβαν την ευθύνη οι Ταλιμπάν ήταν μία από τις σφοδρότερες που έχουν πλήξει την Καμπούλ τα τελευταία χρόνια και η τρίτη μέσα σε μία εβδομάδα, μετά από την επίθεση στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ και εκείνη κατά της ΜΚΟ Save The children στην Τζαλαλαμπάντ.

«Πολλοί ήταν αγνοούμενοι μετά την επίθεση του Σαββάτου και τους έψαχναν οι συγγενείς τους. Αγνοείτο και ένας φίλος μου και χρειάστηκε να γράψουμε για εκείνον στα social media ώστε να δούμε σε ποιο νοσοκομείο βρίσκεται και βασικά αν είναι ζωντανός ή πέθανε», προσθέτει ο Mujeebullah Dastyar. 

Με μια έντονη αίσθηση ανασφάλειας να έχει σκεπάσει όλη την πόλη, ο 28χρονος δημόσιος υπάλληλος λέει πως καλεί πολύ συχνά τους γονείς του -που ζουν εκτός χώρας- για να τους κρατά ενήμερους για τον πού βρίσκεται ανά πάσα στιγμή και αν είναι καλά. «Ζω τον πόλεμο από τότε που γεννήθηκα οπότε πλέον νιώθω πως είμαι προετοιμασμένος για τα πάντα», σημειώνει. 

«Σε περίπτωση που πεθάνω...»: Γιατί οι Αφγανοί κρατούν σημειώματα στις τσέπες τους Facebook Twitter
Ο απολογισμός της επίθεσης με παγιδευμένο ασθενοφόρο, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο κέντρο της Καμπούλ, έχει φθάσει τους 103 νεκρούς και τους 235 τραυματίες και πολλοί αστυνομικοί βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων.

Από την στιγμή της επίθεσης και έπειτα, οι σειρήνες της Καμπούλ δεν έχουν σταματήσει. Η Fazila Shahedi, μια 20χρονη φοιτήτρια πολιτικών επιστημών που σπουδάζει στο πανεπιστήμιο εκεί, λέει πως κάθε φορά που ακούει σειρήνα ασθενοφόρου, η αγωνίας κορυφώνεται όπως και ο φόβος. Στη τσέπη της κρατά κι αυτή πάντα ένα χαρτί με μερικές βασικές πληροφορίες για εκείνη. 

«Έχω ένα στο πορτοφόλι μου και ένα άλλο στην τσέπη του μπουφάν μου», λέει η 20χρονη φοιτήτρια, εξηγώντας πως αν το ένα χαρτί καταστραφεί σε μια επίθεση, να είναι τουλάχιστον ευανάγνωστο το δεύτερο. 

«Όταν φεύγω από το σπίτι αναρωτιέμαι, άραγε θα επιστρέψω ή όχι; Είμαι πολύ νέα, δεν θέλω να πεθάνω. Κανείς δεν θα το μάθει αν αύριο σκοτωθώ σε μια επίθεση αυτοκτονίας, τουλάχιστον το σημείωμα ίσως βοηθήσει να ειδοποιηθούν οι φίλοι και οι συγγενείς μου», συμπληρώνει η Fazila Shahedi. 

«Σε περίπτωση που πεθάνω...»: Γιατί οι Αφγανοί κρατούν σημειώματα στις τσέπες τους Facebook Twitter
Οι απανωτές επιθέσεις έχουν προκαλέσει την οργή των Αφγανών, οι οποίοι εκφράζονται με αναρτήσεις διαδικτυακά, υποστηρίζοντας ότι οι αρχές δεν έχουν λάβει ικανοποιητικά μέτρα ασφαλείας.

Ένας άλλος 25χρονος φοιτητής, που επίσης κουβαλά μαζί του ένα σχετικό σημείωμα με προσωπικά στοιχεία, λέει πως έχει συζητήσει με τους γονείς του το ενδεχόμενο να σκοτωθεί ξαφνικά και πως του ζήτησε να δωρίσουν το σώμα του. «Είπα στους γονείς μου να δωρίσουν το σώμα μου στο Kabul Medical University για να το χρησιμοποιούσουν εκεί για την πρακτική τους», λέει ο ίδιος. 

Με πληροφορίες από Al Jazeera

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: 99χρονη έγινε σταρ στο TikTok  με την βοήθεια της 21χρονης δισεγγονής της

Διεθνή / Γαλλία: 99χρονη έγινε σταρ στο TikTok  με την βοήθεια της 21χρονης δισεγγονής της

Επί δύο χρόνια οι δύο γυναίκες μοιράζονται τις περιπέτειές τους με 10 εκατομμύρια συνδρομητές - Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν είναι η νέα γενιά να μην αφήνει μόνους τους ηλικιωμένους
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ