Ο Ζάεφ αρνείται αλλαγή Συντάγματος στην ΠΓΔΜ και ελπίζει σε λύση για το όνομα μέχρι τέλη Μαρτίου

Ο Ζάεφ αρνείται αλλαγή Συντάγματος στην ΠΓΔΜ και ελπίζει σε λύση για το όνομα μέχρι τέλη Μαρτίου Facebook Twitter
1

Κάθε μήνας που περνάει χωρίς λύση στο θέμα του ονόματος δεν συμφέρει τις δύο χώρες (ΠΓΔΜ και Ελλάδα), ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, εκφράζοντας την επιθυμία να βρεθεί λύση στο ζήτημα αυτό ακόμη και μέχρι τα τέλη του Μαρτίου.

Σε συνέντευξη του στο δημοσιογραφικό ερευνητικό δίκτυο "Balkan Investigative Reporting Network", ερωτηθείς αν η πρόσφατη δήλωσή του για λύση του θέματος της ονομασίας τον Ιούνιο συνιστά υπαναχώρηση από προηγούμενες δηλώσεις του για λύση μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ο Ζάεφ σημείωσε: «Για εμάς ούτε ο Ιούνιος είναι τελική προθεσμία σε σχέση με το ΝΑΤΟ, επειδή έχουμε αυτόματη πρόσκληση ένταξης και δεν χρειάζεται να γίνει σε Σύνοδο Κορυφής. Είναι όμως καλό να τελειώσει μέχρι τον Ιούνιο, γιατί έτσι θα ενθαρρύνει τις αποφάσεις για ορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Ταυτόχρονα, γνωρίζω ότι κάθε επόμενος μήνας δεν θα είναι υπέρ μας. Επιθυμία και φιλοδοξία μου, επιθυμία της κυβέρνησης, του Νίκολα Ντιμιτρόφ (σ.σ ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ), όλων όσων συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, είναι να υπάρξει λύση μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Αν το παρατείνουμε δεν θα μας βοηθήσει, επειδή υπάρχουν πάντα ανταγωνιστικά ρεύματα που οδηγούν σε μη επίλυση αυτού του προβλήματος».

Ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι και η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί εξίσου να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος.

«Παραμένω στην πεποίθησή μου πως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας θέλει να βρεθεί λύση. Βλέπω πως και ο υπουργός Εξωτερικών Κοτζιάς κάνει προσπάθειες. Παραμένω στην αίσθηση που με οδηγεί από την αρχή: ότι η λύση είναι δυνατή. Αλλά παραμένουμε και στις θέσεις ότι η λύση αυτή θα πρέπει να σημαίνει προστασία της ταυτότητας και της αξιοπρέπειας των δύο πλευρών» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ.

Σε ερώτηση τι θα συμβεί αν η αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ τεθεί ως αναγκαίος όρος για την επίτευξη λύσης, ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι οι δύο χώρες δεν πρέπει να θέτουν επιτακτικά όρους.

«Δεν πρέπει ούτε η δική μας, ούτε η δική τους πλευρά να θέτει όρους, δίχως τους οποίους δεν είναι δυνατή η λύση. Προσπαθώ ειλικρινά να βρω πραγματιστική εξήγηση για την ελληνική πλευρά, και αναφέρομαι κυρίως στον ελληνικό λαό, ότι κάνουμε μία προσπάθεια για μόνιμη λύση, όχι κάποιο είδος παράκαμψης, χειραγώγησης, να ξεγελάσουμε ο ένας τον άλλο... Σε μία τέτοια διαδικασία θα πρέπει να οδηγούμαστε από τα γεγονότα» ανέφερε.

Ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι η χώρα του αποτελεί το βόρειο ή το άνω τμήμα της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας: «Δεν έχω καμία αμφιβολία πως στην γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας εμείς είμαστε το βόρειο ή το άνω τμήμα, ότι το νότιο ανήκει στην Ελλάδα και το ανατολικό στη Βουλγαρία. Αν οδηγούμαστε από τα γεγονότα, μπορούμε να βρούμε λύση. Και να μην ξεχνάμε ότι το πρόβλημα αφορά το όνομα. Δεν πρέπει να αγγίζουμε κάτι με το οποίο θα προκαλούσαμε πρόσθετα προβλήματα, που θα μας οδηγούσαν σε λόγους για μη επίλυση».

Κληθείς να "βαθμολογήσει" την αισιοδοξία του για επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για το όνομα σε μία κλίμακα από το 1 ως το 10, ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε: «Κανείς μέχρι σήμερα δεν δοκίμασε να βαθμολογήσει την αισιοδοξία μου με αυτόν τον τρόπο. Δεν έχω πρόβλημα να το κάνω και με αριθμούς. Είμαι αισιόδοξος, ίσως όχι μέχρι το τέρμα. Θα έβαζα 8».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρινάκης: Στις 4/3 η προανακριτική για Τριαντόπουλο, στις 5/3 η συζήτηση για τα Τέμπη

Πολιτική / Μαρινάκης: Στις 4/3 η προανακριτική για Τριαντόπουλο, στις 5/3 η συζήτηση για τα Τέμπη

Την απόλυτη εμπιστοσύνη του στη δικαιοσύνη διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερώτημα για αν εξετάζεται σοβαρά η υπόθεση των Τεμπών
LIFO NEWSROOM
«Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα»

LiFO politics / «Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα»

«Συστημικά κόμματα, που έχουν κυβερνήσει τη χώρα, στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν το αντισυστημικό ακροατήριο, θολώνουν τη γραμμή τους και παθαίνουν ζημιά» αναφέρει στην Βασιλική Σιούτη ο διευθυντής της εταιρείας Δημοσκοπήσεων Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Πολιτική / Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Ανακοίνωσε ότι καταθέτει μήνυση και αγωγή εναντίον της κυρίας Κανέλλη, κατηγορώντας την για συκοφαντικά ψεύδη και επίθεση με σκοπό να αποδυναμώσει την πολιτική της δράση
LIFO NEWSROOM
Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

Πολιτική / Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

«Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες, αλλά με ελεγχόμενο τρόπο και υπό όρους», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε χώρας
LIFO NEWSROOM
Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Πολιτική / Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων, προβλέπεται επιδότηση έως 70% των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δ.Ε.Υ.Α. προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η θέσπιση κοινού κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας, τιμολογιακής πολιτικής και σχεδίων ασφάλειας τροφοδοσίας νερού
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια