Από τον Γιάννη Αμανατίδη
Υπήρχε μια εποχή που γράφαμε συνέχεια γράμματα. Προσέχαμε και φροντίζαμε πάντα την αλληλογραφία μας, ενώ κάθε τόσο βρίσκαμε στην είσοδο του σπιτιού μας -πριν τα e-mails και τα sms- κάρτες και γράμματα από φίλους, γνωστούς, αλλά ακόμα και από άγνωστους, τους λεγόμενους "penpals". Αν είστε εκείνης της εποχής, πολύ πιθανόν να έχετε κρατήσει κάπου, σε κάποιο συρτάρι μερικά τέτοια γράμματα.
Η Ελένη Καραντζή είναι η δημιουργός του "Happy Mail", μιας προσπάθειας να επιστρέψει η αλληλογραφία στο ταχυδρομικό κουτί των Ελλήνων, και μίλησε στο LIFO.gr για την κίνηση αυτή.
Τι είναι το Happy Mail, και γιατί είναι Happy;
Το Happy Mail είναι ένας διασκεδαστικός, πολύχρωμος τρόπος να ανταλλάσσεις γράμματα. Πραγματικά, χειρόγραφα γράμματα με αληθινούς, «ζωντανούς» φακέλους, τους οποίους «φιλοτεχνούν» τα μέλη κάθε ανταλλαγής. Το ζητούμενο είναι τα γράμματα να μην είναι ποτέ ξανά βαρετά και να τολμήσουμε να δημιουργήσουμε και να ξαναθυμηθούμε. Αλλά είναι πανέμορφο και ως κίνηση και ως διαδικασία, κυρίως όταν κάποιος ανοίγει το γραμματοκιβώτιο. Εγώ κάθε φορά που κοιτάω για αλληλογραφία αναγνωρίζω με κλειστά τα μάτια τους φακέλους που είναι Happy Mail. Είναι "αλλιώς", δεν είναι φλατ γιατί δεν περιέχουν λογαριασμούς, είναι χρωματιστοί, κάποιοι είναι και μυρωδάτοι. Όλες οι αισθήσεις σε πλήρη λειτουργία.
Γιατί Happy; Γιατί η όλη διαδικασία κάνει αυτόν που συμμετέχει ευτυχισμένο. Γιατί οι φάκελοι του Happy Mail σε κάνουν να χαμογελάς. Είναι διαφορετικοί, όμορφοι, σκοτεινοί, φωτεινοί, πολύχρωμοι, ενδιαφέροντες, συγκινητικοί, αστείοι.
Πώς μπορεί να γίνει κάποιος "μέλος" αυτής της ομάδας;
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οργανώνονται ανταλλαγές φακέλων με κάποιο θέμα. Όσοι ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος, δηλώνουν τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, email) και τα αποστέλλουν μέσω μιας ειδικής φόρμας σε εμένα. Μετά δημιουργούνται οι ομάδες, δύο, πέντε ή και δέκα ατόμων (ανάλογα με την ανταλλαγή) και ξεκινάει το ταξίδι της δημιουργικότητας. Υπάρχει πάντα ένα deadline για την αποστολή των φακέλων, ενώ οι συμμετέχοντες πριν αποστείλουν τα γράμματα, τα φωτογραφίζουν και στέλνουν τις φωτογραφίες μέσω email για να τις παρουσιάσω στο blog. Μερικές φορές βάζω και τον εαυτό μου στους παραλήπτες της κάθε ομάδας, because I am the boss here!
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των παικτών και ποιο είναι το τωρινό θέμα της ανταλλαγής;
Όταν δημιουργούνται οι ομάδες και αποστέλλονται τα στοιχεία μέσω email, οι συμμετέχοντες ξεκινάνε τη δημιουργία των φακέλων τους. Είναι πραγματικά ένα «παιχνίδι». Δεν χρειάζεται να είσαι σούπερ δημιουργικός, ούτε να χρησιμοποιήσεις καλλιγραφικά γράμματα. Χρειάζεται όμως να κάνεις μια προσπάθεια να δημιουργήσεις κάτι μοναδικό, κάτι εντυπωσιακό για τα δικά σου στάνταρντ, κάτι διαφορετικό. Ο κάθε φάκελος που θα στείλεις θα πρέπει να «λέει» κάτι. Μπορείς να αυτοσχεδιάσεις, να ζωγραφίσεις, να κολλήσεις, να γράψεις κάτι στο φάκελο. Πιο πολύ μας ενδιαφέρει ο φάκελος και όχι τόσο το περιεχόμενό του! Όμως «κάτι» πρέπει να βάλεις μέσα στον φάκελο. Τι μπορεί να περιέχει ένα Happy Mail; Κάτι χαρούμενο φυσικά. Ίσως κάτι που να είναι σχετικό με το θέμα, ίσως και όχι. Αυτοκόλλητα; Post-it; Καρτ ποστάλ; Μια συνταγή; Οι στίχοι ενός αγαπημένου τραγουδιού γραμμένοι χειρόγραφα; Ένα χαρτομάντιλο να σκουπίσει ο παραλήπτης τα δάκρυά του από τη συγκίνηση; Στις τέσσερις ανταλλαγές φακέλων που έχει ήδη πραγματοποιήσει το Happy Mail έχουν αποσταλεί πραγματικά υπέροχα πράγματα.
Το θέμα της τωρινής ανταλλαγής είναι ένα τραγούδι αγαπημένο και λέγεται "«Γράψε» μου ένα τραγούδι". Το challenge είναι να μπορέσεις να το οπτικοποιήσεις, φιλοτεχνώντας τον φάκελο. Δεν έχει σημασία αν ο παραλήπτης το γνωρίζει, με τον δικό σου τρόπο θα τον κάνεις να το αγαπήσει.
Η προηγούμενη ανταλλαγή, που είναι και η αγαπημένη μου έως τώρα, λεγόταν Fairytale Happy Mail και είχε να κάνει με το αγαπημένο παραμύθι.
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ποιες κατηγορίες ανθρώπων συναντάς περισσότερο;
Οι γυναίκες πρωτοστατούν, αν και συχνά πυκνά δηλώνουν το παρών και μερικές αντρικές καλλιτεχνικές φύσεις. Την ηλικία δεν τη ρωτάμε, είμαστε διακριτικοί, αν και πιστεύω ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο target group. Σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι δηλώνουν συμμετοχή όσοι γνωρίζουν ότι κατά βάθος κρύβουν μέσα τους έναν καλλιτέχνη που δεν έχει βγει ποτέ στην επιφάνεια και το Happy Mail είναι η ευκαιρία τους. Επίσης, αρκετές μαμάδες δημιουργούν τους φακέλους τους μαζί με τα παιδιά τους, γεγονός που το κάνει ακόμη πιο διασκεδαστικό, και επίσης περιμένουν, με αγωνία, μαζί, τον ταχυδρόμο να τους φέρει κάτι περισσότερο ενδιαφέρον από ένα λογαριασμό της ΔΕΗ.
Για ποιο λόγο αποφάσισες να κάνεις αυτό το παιχνίδι; Είναι μια εκστρατεία ενάντια στην ταχύτητα της επικοινωνίας μέσω των social media;
Στο παρελθόν, είχα πάρει μέρος σε μια ανταλλαγή φακέλων, την οποία οργάνωνε μια κοπέλα στην Αμερική. Γενικά, το «snail mail» ή το «mail art» είναι αρκετά διαδεδομένο στο εξωτερικό. Σκέφτηκα πως κάτι παρόμοιο δεν υπήρχε στην Ελλάδα και πέρυσι το καλοκαίρι, σκέφτηκα να το ξεκινήσω. Νοστάλγησα την εποχή που έγραφα και έστελνα γράμματα, που στο ταχυδρομικό κουτί με περίμεναν φάκελοι με αποστολείς καλούς φίλους ή άγνωστους pen pals. Θυμήθηκα τις στιγμές που έσκιζα τους φακέλους με τον καλό χαρτοκόπτη του μπαμπά μου και κρατούσα την αλληλογραφία μου στο βάθος του συρταριού μου. Μετά σκέφτηκα πώς η μόνη αλληλογραφία που δεχόμαστε οι περισσότεροι τα τελευταία χρόνια είναι λογαριασμοί. Κανείς δεν ανοίγει το γραμματοκιβώτιο του με χαμόγελο πια. Συν του ότι όλοι επικοινωνούμε 24 ώρες το 24ωρο πλέον με γνωστούς και αγνώστους μέσω των social media και των κινητών τηλεφώνων. Είναι τόσο απλό και γρήγορο να γράψεις κάτι στο facebook ή στο twitter, να στείλεις ένα μήνυμα με το κινητό σου. Είναι τόσο δύσκολο πια να κάτσεις να γράψεις ένα γράμμα, να ζωγραφίσεις μια καρδιά ή ένα λουλούδι στον φάκελο και σαν να μην έφτανε αυτό, να πας μέχρι το ταχυδρομείο, να περιμένεις σε μια ουρά, να κολλήσεις ένα γραμματόσημο και να το στείλεις. Και να περιμένεις απάντηση.
Συνάντησες δυσκολίες στο ξεκίνημα της οργάνωσης του παιχνιδιού; Αν ναι, ποιες;
Δεν υπήρχαν ιδιαίτερες δυσκολίες. Ο ένας έφερε τον άλλον και φυσικά η διάδοση έγινε μέσω facebook και blog. Ειρωνικό ε;
Φυσικά, πολλοί ενθουσιάστηκαν με την ιδέα αλλά δίσταζαν να στείλουν τα προσωπικά τους στοιχεία σε μια άγνωστη, εμένα, και κατ' επέκταση σε ακόμη περισσότερους αγνώστους, στην ομάδα τους. Το σέβομαι αυτό, απλά η απάντησή μου πάντα ήταν το ότι η διεύθυνση του καθενός δεν κοινοποιείται πουθενά, παρά μόνο δίνεται για μία φορά στο ταίρι ή στα ταίρια του καθενός. Είναι πράγματι ρίσκο, απλά πιστεύω ότι δίνουμε καθημερινά πολύ πιο προσωπικά στοιχεία για τον εαυτό μας, οικειοθελώς, online, σε διαγωνισμούς, ή στα social media.
Άλλο ένα θέμα είναι ότι ορισμένοι δεν ήταν συνεπείς, δηλαδή πήραν μέρος αλλά δεν έστειλαν ποτέ τον φάκελό τους, γεγονός που ήταν άδικο για τους άλλους που περίμεναν ανταπόκριση. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπογράφουμε κανέναν όρκο πίστης στο Happy Mail, αλλά επειδή είναι αρκετά δεσμευτικό (χρόνος να δημιουργήσεις, χρόνος να πας στο ταχυδρομείο, σε συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια) ο άλλος θα πρέπει να είναι αποφασισμένος όταν στείλει τα στοιχεία του. Στο μέλλον σκέφτομαι να τους περνάω πάντως από interview ή casting (γέλια).
Επίσης κάποιοι φάκελοι αντιμετωπίζουν και προβλήματα στο ταχυδρομείο. Δεν τους δέχονταν επειδή είχαν πολλά πράγματα που προεξείχαν και κανείς δεν αναλάμβανε την μεταφορά τους.
Οι αντιδράσεις του κόσμου για τη συμμετοχή τους στο παιχνίδι;
Έχω λάβει πάρα πολλά συγκινητικά μηνύματα. Ο κόσμος έχει ανάγκη να μεταδώσει τη θετική του ενέργεια και να βγάλει την αισιοδοξία του στην επιφάνεια. Μου έχουν γράψει ότι το Happy Mail ενεργοποιεί τη δημιουργικότητά τους. Μάλιστα μια κοπέλα που αντιμετώπιζε την περίοδο εκείνη ένα σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα, μου είπε ενώ ήταν έτοιμη να αποχωρίσει για να μην φανεί ασυνεπής, τελικά πήρε μέρος και με ευχαριστούσε για το καλό που της έκανε ο χρόνος που διέθεσε ....εκείνη για την δημιουργία του φακέλου της. Μπορεί να φαίνεται αστείο, πως ένας φάκελος να φέρει τόση χαρά, είτε όταν τον φτιάχνεις, είτε όταν τον λαμβάνεις, όμως μόνο αν δοκιμάσει κανείς το Happy Mail θα καταλάβει τι εννοώ.
Κατά τη γνώμη σου, ποιο ήταν το ωραιότερο δώρο που στάλθηκε σε συμμετέχοντα;
Κατά βάση δεν έχει σημασία το περιεχόμενο του φακέλου, όσο ο ίδιος ο φάκελος. Μπορώ να θυμηθώ υπέροχες δημιουργίες που στάλθηκαν ταχυδρομικώς που ξεπερνούσαν την έννοια του φακέλου. Μια χειροποίητη δερμάτινη θήκη για ipad π.χ. πήρε τη θέση του φακέλου στη χριστουγεννιάτικη ανταλλαγή. Υπήρχαν συμμετοχές με φακέλους ραμμένους στο χέρι, με ύφασμα, με λουλούδια ή φύλλα κολλημένα, με περίεργα σχήματα (μια μπότα του Αι Βασίλη ή ένα καραβάκι). Σαν δώρα έχουν σταλεί cd μουσικής, σοκολατάκια, υφασμάτινες καρδούλες, φακελάκια τσαγιού, σπόροι για φύτεμα, παζλ, συνταγές μαγειρικής.
Έχεις στο μυαλό σου κάποιο συγκεκριμένο στόχο, με τη διάδοση του Happy Mail;
Αν ο κόσμος ξαναρχίσει να στέλνει γράμματα, με έναν μαγικό τρόπο, θα νιώσει υπέροχα. Δεν χρειάζεται να το κάνει μέσω του Happy Mail, απλώς αυτός είναι ένας τρόπος να το κάνει πιο δημιουργικά και ίσως πιο οργανωμένα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος στόχος για μένα, δεν έχω να κερδίσω τίποτα, και νιώθω ικανοποιημένη όσα άτομα κι αν συμμετέχουν κάθε φορά. Αν υπήρχε κάποιος στόχος θα ήταν να παρακινήσω όσους έχουν μέσα τους το «μικρόβιο», να ασχοληθούν με κάτι άκρως διασκεδαστικό, ξεκλέβοντας λίγο χρόνο από το πολυάσχολο πρόγραμμά τους, να επισκεφτούν το ταχυδρομείο, να κάνουν καινούριους φίλους, να δουν τον ταχυδρόμο να χαμογελάει.
Στείλτε ένα γράμμα σε κάποιον που δεν το περιμένει. Όχι όμως απλό, ξέρετε .....από αυτά τα καταπληκτικά που ανταλλάσσουμε εδώ στο Happy Mail. Ίσως είναι κάποιος φίλος, η μαμά σας, κάποιος που έχετε να του μιλήσετε καιρό αλλά γνωρίζετε και την πραγματική του διεύθυνση εκτός από το προφίλ του στο fb. Κάποιος που του κρατάτε μούτρα, κάποιος που του κρατάτε ένα μυστικό. Κάποιος πολύ δικός σας που του μιλάτε κάθε μέρα.
Στείλτε του την υπέροχη, καλλιτεχνική σας έκπληξη και φτιάξτε του τη μέρα. ΟΜΩΣ πριν ταχυδρομήσετε το γράμμα σας, βγάλτε το φωτογραφία, στείλτε την στο happymailgreece@gmail.com και γράψτε μου μια μικρή ιστορία που θα μπορούσε να συνοδεύσει την επιλογή σας.
Βρείτε το Happy Mail στο Internet:
https://www.facebook.com/happymailgreece
http://happymailgreece.blogspot.gr
σχόλια