[Από τον Θανάση Χαραμή]
Είναι ένα επιστήμονικό φεστιβάλ βαρετό και 'δύσπεπτο' για χαλαρές βόλτες Σαββάτου; Έτσι νομίζουν οι περισσότεροι...
'Oμως, το 1ο Athens Science Festival στην Τεχνόπολη έμοιαζε με ένα μεγάλο λούνα παρκ αφιερωμένο στην καινοτομία και την επιστήμη και στημένο ώστε να είναι αναπάντεχα διασκεδαστικό.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ οι επισκέπτες που πέρασαν από το 4ημερο Athens Science Festival μπορούσαν να επιλέξουν ανάμεσα σε διαδραστικά εκθέματα, debates, επιστημονικά πειράματα, εργαστήρια και workshops, εκπαιδευτικά παιχνίδια, παραστάσεις επιστημονικού θεάτρου, ντοκιμαντέρ και μαθητικούς διαγωνισμούς.
Η διευθύντρια Προγραμμάτων και Συνεργασιών του Βρετανικού Συμβουλίου Αναστασία Ανδρίτσου, μας εξηγεί τη φιλοσοφία και τους στόχους του Athens Science Festival:
" Το 1ο Φεστιβάλ Επιστήμης & Καινοτομίας στην Αθήνα είναι ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς. Είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο γίνεται σε τόσο μεγάλη έκταση και με τόσο διευρυμένες και πλούσιες δραστηριότητες σε χώρο που παραδοσιακά δεν είναι συνδεδεμένος με τις επιστήμες. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε την ανάμειξη των επιστημών στη καθημερινότητα μας και το πώς τα πάντα, από το πρωινό μας έως τα μηνύματα στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο, κρύβουν επιστήμη. Μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων προσπαθήσαμε να συσχετίσουμε τους πάντες με την ιδέα αυτή και επιδιώξαμε να απευθυνθούμε σε όλες τις ηλικίες. Φέτος είχαμε την τιμή να έχουμε σπουδαίους ανθρώπους στις εκδηλώσεις μας. Κοντά μας είχαμε τον Δημήτριο Νανόπουλο, τον καθηγητή Στέφανο Τραχανά, την καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλου και πολλούς ακόμη που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Ήδη από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η προετοιμασία για το επόμενο Φεστιβάλ μιας και σκοπός μας είναι να το κάνουμε θεσμό που θα προσελκύσει σπουδαίες προσωπικότητες του εξωτερικού."
" Αυτό που αρκετοί δεν γνωρίζουν είναι πως στην Ελλάδα υπάρχει καινοτομία και έρευνα. Δεν είμαστε μια χώρα εντελώς απομακρυσμένη από τους τομείς αυτούς, αλλά αυτό δεν έχει επικοινωνηθεί αρκετά. Πραγματοποιήσαμε εδώ μια σύνδεση με το Cern, το μεγαλύτερο επιστημονικό πείραμα που αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη στον κόσμο και αποκαλύψαμε πως 6 εταιρείες και πανεπιστήμια έχουν συμβάλει με κατασκευή τμημάτων του επιταχυντή. Ίσως οι Έλληνες δεν είναι πολύ εξοικειωμένοι με τον χώρο, αλλά εμείς αυτό το κενό είναι που θέλουμε να γεφυρώσουμε. Να αναδείξουμε μια πλευρά της επιστήμης πιο διασκεδαστική, σαφώς πιο προσιτή και ενδιαφέρουσα για όλους, αλλά πάντα με εκπαιδευτικό χαρακτήρα."
Τhe Fame Lab
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές δράσεις του Σαββάτου ήταν ο ελληνικός τελικός του FameLab, του κορυφαίου διεθνή διαγωνισμού για την επικοινωνία της επιστήμης που διοργάνωσε το Βρετανικό Συμβούλιο!
To FameLab ξεκίνησε από το επιστημονικό φεστιβάλ του Τσέλτενχαμ της Μεγάλης Βρετανίας το 2005 και από τότε έχει εξαπλωθεί σε 25 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Οι δέκα φιναλίστ όπως αναδείχθηκαν από τους δύο προκριματικούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σύμφωνα με την γνώμη της κριτικής επιτροπής, μετά από ένα διήμερο masterclass, προσπάθησαν να μας παρασύρουν σε ένα συναρπαστικό ταξίδι επιστήμης, έχοντας στη διάθεση τους ο καθένας μόλις τρία λεπτά.
Μέσα σε αυτά τα δέκα τρίλεπτα, δέκα νέοι άνθρωποι, όχι απαραίτητα επιστήμονες ή ειδικοί, αλλά σίγουρα θαρραλέοι και ορεξάτοι προσπάθησαν να αναπτύξουν με τον δικό τους τρόπο ένα επιστημονικό θέμα της καθημερινότητας μας. Το κοινό γελούσε, η κριτική επιτροπή παρατηρούσε και τελικά μετά από ψηφοφορία αναδείχθηκε ο φετινός νικητής του διαγωνισμού που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο FameLab International.
ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟ ΒΑΜΜΕΝΟ ΑΠΟ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΦΟΡΕΜΑ, ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΡ. ΚΑΡΠΟΥΖΗ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ 14 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Το Hypersymbiont φόρεμα είναι βαμμένο με διάφορα είδη βακτηριδίων, συμπεριλαμβανομένου ΜRSA, Myccobacterium vaccae και το DNA σκοτωμένης φυματίωσης, Τα διαφορετικά βακτήρια έχουν το καθένα διαφορετικά χαρακτηριστικά που έχουν αποδειχθεί πως μπορούν να επηρεάζουν ορισμένες λειτουργίες όπως η αλλαγή του τρόπου που αισθανόμαστε πόνο, η ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας και η αύξηση της δημιουργικότητας. Το φόρεμα εφιστά την προσοχή σε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να ενισχυθεί η βακτηριακή μας χλωρίδα για να μας μετατρέψει σε ανθρώπινους υπεροργανισμούς, με βελτιωμένες εμφανίσεις, βελτιωμένη υγεία και βελτιωμένες προσωπικότητες. Μας δείχνει πως η συμπεριφορά των βακτηρίων μπορεί να διαμορφωθεί και μας καλεί να εξετάσουμε τους ενδεχόμενους κινδύνους και τα οφέλη.
Ο Δρ. Κώστας Καρπούζης είναι ερευνητής στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ-ΕΜΠ), στο εργαστήριο Ψηφιακής Επεξεργασίας Εικόνας, Βίντεο και Πολυμέσων.
" Ασχολούμαι με τη συναισθηματική υπολογιστική και επίσης δημιουργούμε παιχνίδια σοβαρού σκοπού. Πρόσφατα ολοκληρώσαμε ένα τέτοιο παιχνίδι το οποίο βοηθάει τα παιδιά σχολείου να επιλύσουν τις μεταξύ τους συγκρούσεις και που πρόκειται βραβευτεί τον Ιούλιο ως το καλύτερο εκπαιδευτικό παιχνίδι της Ευρώπης. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ασχολούμαι με την επιστημονική έρευνα. Από μικρός, αν και δεν είχα το προφίλ του παιδιού με τα εικοσάρια στο σχολείο, μου άρεσε να ψάχνω, ήμουν πάντα της αμφισβήτησης, όχι με τη μολότοφ, αλλά με την ερώτηση και το ψάξιμο. Ασχολούμαι με τη παρουσίαση του διαγωνισμού Fame Lab και εδώ και ένα χρόνο είμαι και μέλος της κριτικής επιτροπής. Είναι νομίζω μια πολύ χρήσιμη δραστηριότητα η οποία μπορεί να παρακινήσει τον κόσμο να ψάχνει τα πράγματα σε μεγαλύτερο επιστημονικό βάθος. Είναι λίγο περίεργο το πως ο Έλληνας έχει μάθει να εμπιστεύεται περισσότερο την πληροφορία του γείτονα, της τηλεόρασης, του Google Search και του διπλανού παρά της επιστήμης. "
Έλληνες, θρησκεία και επιστήμη
"Νομίζω πως οι Έλληνες ενδιαφέρονται περισσότερο για την επιστήμη από ότι θα περιμέναμε. Έχει φανεί και από έρευνες του ευρωβαρόμετρου πως ο κόσμος θέλει καλύτερη ενημέρωση για επιστημονικά θέματα. Η επιστήμη δίνει απαντήσεις και εκεί ίσως υπάρχει και το μόνο θολό σημείο το οποίο δημιουργείται σε σχέση με τη θρησκεία. Δεν είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε πως παραδόσεις αιώνων που η θρησκεία έχει τεκμηριώσει με το δόγμα, η επιστήμη τις καταρρίπτει με στοιχεία. Σε ένα δεύτερο επίπεδο θα πρέπει να δούμε πως δεν υπάρχει επιστήμη για πολλούς και για λίγους. Η επιστήμη είναι τρόπος ζωής. Είναι τρόπος να ψάχνεις, να διερωτάσαι και να ανακαλύπτεις τις τεκμηριωμένες απαντήσεις που με στοιχεία έχουν δοθεί. Το δόγμα είναι συνήθως το επιχείρημα ανθρώπων που είναι "τσιμεντωμένοι" σε αυτό. Στην Αμερική γίνεται μια μεγάλη συζήτηση για τη Δημιουργία του κόσμου και την Εξέλιξη, και μπορείς να δεις πως η μία πλευρά, αυτή του δόγματος, είναι εντελώς κλειστή στα επιστημονικά δεδομένα ενώ οι ερευνητές παραθέτουν τα στοιχεία και είναι ανοιχτοί στις απόψεις των άλλων. Η αυθεντία πάντως στην επιστήμη δεν υπάρχει. Αυτά που ένας επιστήμονας παραθέτει δεν αποδεικνύονται με τα σχολέια που πήγε και τα πτυχία που πήρε αλλά με τα πειράματα και την συσχέτιση που έχει κάνει με επιστημονικές αποδείξεις. Όχι επειδή μπορεί να είναι ο "Δρ. Καραμήτσος"..."
Το 1ο Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας διοργανώθηκε από το Βρετανικό Συμβούλιο και την Επιστήμη Επικοινωνία - SciCo, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και άλλους σημαντικούς, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς.
σχόλια