Θείος Νώντας

Facebook Twitter
2

Θείος Νώντας

 Σάρα Μήτσος Πητ

Ο Οδυσσέας Γεωργίου έβλεπε σύρματα και ελάσματα και λαμαρίνες και σίδερα στον ουρανό, από τότε που έβγαινε στο μπαλκόνι, Κασσαβέτη και Αναλήψεως γωνία, στον Βόλο της δεκαετίας του Εβδομήντα, και κάπνιζε και σκεφτόταν και χάζευε και οραματιζόταν, πολλές φορές ώσπου να χαράξει, και να πιει στα κρυφά μια στάλα από το Ballantines του πατέρα του. Φρόντισε, πάντως, και για την καλλιέργειά του, από έφηβος, και διάβαζε μανιωδώς το περιοδικό Τραμ και άκουγε ανελλιπώς κάτι μυστήριες, κάτι αλλόκοτες εκπομπές ενός μυστήριου και αλλόκοτου Θείου Νώντα με μυστήρια και αλλόκοτη λεπτή αλλά και βαθιά φωνή που ψιθύριζε συστηματικά χαώδη λόγια και προπαγάνδιζε, τρόπον τινά, χαοτικώς έλλογα συστήματα, και έπαιζε πολύ μυστήρια και αλλόκοτα άσματα και, ακόμα πιο σπουδαίο αυτό, σε μυστήριους και αλλόκοτους συνδυασμούς.

 

Ο Οδυσσέας Γεωργίου, μαθητής Τετάρτης Γυμνασίου, και μετά Δευτέρας Λυκείου (άλλαξε το σύστημα, κάπου εκεί, στα χίλια εννιακόσια εβδομήντα πέντε, εβδομήντα έξι, και έγινε Δευτέρα Λυκείου από Πέμπτη Γυμνασίου), ακούει μανιωδώς ραδιόφωνο και ακόμα πιο μανιωδώς την εκπομπή «Έλα στον θείο», με τον Θείο Νώντα. Παραλλήλως, διαβάζει, και αυτός, όπως και ο Θείος Νώντας, τον οποίο πλέον έχει χρίσει Παιδαγωγό και Tutor, Ανδρέα Εμπειρίκο και Νίκο Εγγονόπουλο, αλλά και Βίπερ, πάει να πει Βιβλία Περιπτέρου, και καταβροχθίζει Ρεξ Στάουτ και Έλερυ Κουήν και Ρίτσαρντ Πρέηδερ, και πιο πολύ απ’ όλους Τζέημς Τσαίηζ. 

 

Για ακούστε, βάλτε έναν οποιοδήποτε δίσκο το Captain Beefheart στο πικάπ, και ακούστε, μιλάει ο Θείος Νώντας: «Στη συνέχεια η εκπομπή άλλαξε τίτλους. Έγινε Ο θείος Νώντας στα μικρά παιδιά, μετά Το Μυστήριο Τραίνο και πιο μετά Πέτρα που κυλάει χόρτα δε μαζεύει. Ο θείος Νώντας δεν θυμάμαι καθόλου πώς μου ήρθε. Πάντως ποτέ δεν χρησιμοποίησα το κανονικό μου όνομα στο ραδιόφωνο. Το Μυστήριο Τραίνο το πήρα από το Mystery train του Τζούνιορ Πάρκερ. Δεν ξέρω αν ήταν δικό του, όμως ήταν αυτός που το πρωτοείπε, πολύ πριν τον Έλβις Πρίσλεϊ. Το δικό του Mystery train είχε και ο Φρανκ Ζάππα, το έλεγε Mystery roach. Ή από το cockroach (κατσαρίδα) ή μάλλον από το roach που σημαίνει γόπα».

 

Και να τώρα που επί σκηνής εμφανίζεται περπατώντας κομψά σαν να σουλατσάρει στο τοπίο του φιλμ Πέρυσι στο Μαρίενμπαντ, με κοντό μαλλί σε αντίθεση με τους μαλλιάδες γύρω του που αποκαθιστούν την τιμή του ροκ στο Λουζιτάνια, στις 27 Δεκεμβρίου του 1977, φορώντας μπεζ καμπαρντίνα μεγαλείο, μέγκλα, και κρατώντας παλαιά δερμάτινη μαύρη τσάντα οικογενειακού ιατρού των αρχών του Εικοστού Αιώνα, ο Θείος Νώντας αυτοπροσώπως. Με μουστακάκι.

 

Συνεχίζεται. Αύριο: ΛΛΛ (=Λογαρίδης Λουζιτάνια Λαβ!)

Αρχείο
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια