Γλυκύτατη κι ενθουσιώδης από κοντά, η Manju Malhi είναι μια απ' τις γνωστότερες Αγγλο-Ινδές σεφ, με μια τηλεοπτική εκπομπή στην Ασία με εκατοντάδες εκατομμυρία τηλεθεατές. Ζει στη Βρετανία, όπου έγινε γνωστή χάρη στην εκπομπή Food and Drink του BBC, και σήμερα είναι η φωνή του BBC Food. Επίσης γράφει επιτυχημένα βιβλία με απλές, απλούστατες!, συνταγές για ινδικά φαγητού.
Το μυστικό της; Ίσως να είναι η μαμά της...
"Έμαθα ότι είναι και η μητέρα σου μαζί εδώ, και μου έκανε εντύπωση" της λέω καθώς πρωτοσυναντιόμαστε. [Είμαστε στο Sani Gourmet του Sani Resort που συνεχίζεται μέχρι και την Κυριακή, όπου και μαγείρεψε.
Αργότερα θα την έβλεπα και από κοντά τη μητέρα της, ηλικιωμένη αλλά κοτσωνάτη, να κρατάει την κουτάλα και, στην ουσία, να μαγειρεύει το φαγητό με την κόρη της.]
"Ναι, με βοηθάει πολύ, πάντα" απαντά η Manju Malhi. "Με τις γεύσεις, με τις μικρές πινελιές, μερικές φορές λέει «ωχ, έβαλες υπερβολικά πολύ τσίλι, δεν έβαλες αρκετό κύμινο» και τέτοια."
Ήταν έτσι κι όταν μεγάλωνες;
Ω, ναι!
Σου έμαθε ό,τι ξέρεις δηλαδή...
Τα πάντα. Μου έμαθε να ξεχωρίζω τα μπαχαρικά, πώς να τα χρησιμοποιώ... Την παρατηρούσα στην κουζίνα όλη μέρα, και την θαύμαζα. Έτσι έμαθα τα πάντα για το πώς μαγείρευαν οι Ινδικές οικογένειες.
Εσύ όμως γεννήθηκες στη Μεγάλη Βρετανία;
Ναι, και αγαπώ πολύ το αγγλικό φαγητό. Η μητέρα μου έκανε συνδυασμούς βέβαια. Ας πούμε έκανε "tea time" όταν γυρνούσα απ' το σχολείο με παρέα, και εκτός απ' το τσάι έφτιαχνε και ινδικά σνακ κι όλοι οι Άγγλοι φίλοι μου έπεφταν κατευθείαν με τα μούτρα στα ινδικά σνακ, ενθουσιασμένοι.
Ποια είναι η πρώτη σου ανάμνηση από το φαγητό, αυτό που θυμάσαι, το πρώτο πράγμα...
Το πρώτο πράγμα που θυμάμαι είναι ως παιδί στην Αγγλία ήταν αυτό που έτρωγαν οι άλλοι: φασόλια σε τοστ, ξέρεις φασόλια με ντομάτα από κονσέρβα, πάνω σε ψητό ψωμάκι του τοστ.
Είναι σαν είδος πρώτης ανάγκης, ξέρεις, γρήγορο φαγητό, αλλά αυτό που έκανε η μητέρα μου ήταν να προσθέτει μερικά κρεμμύδια, λίγο κύμινο, λίγο τζίντζερ, ίσως πράσινο τσίλι και έκανε τα έκανε καυτερά. Και μετά τα σέρβιρε με ψωμί από την Ινδία. Επομένως έφτιαχνε κάτι καινούργιο - ινδικά φασόλια σε τοστ, και αυτή είναι η πρώτη γαστρονομική μου ανάμνηση.
Ποιο είναι το αγαπημένο σου μπαχαρικό;
Νομίζω ότι είναι οι σπόροι μουστάρδας. Οι καφέ όμως.
Οι καφέ;
Στην Ευρώπη χρησιμοποιούν τους κίτρινους σπόρους μουστάρδας, αλλά στην Ινδία χρησιμοποιούν τους καφέ και τους μαύρους, γιατί έχουν πιο δυνατή γεύση... Δίνουν μια ωραία πικάντικη γεύση. Είναι το μπαχαρικό που πάει με όλα και το αγαπώ πολύ!
Πότε ήταν η πρώτη φορά που ταξίδεψες στην Ινδία;
Πρέπει να ήμουν περίπου 8, και ήταν πολιτισμικό σοκ για μένα γιατί γεννήθηκα στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου όλα ήταν ήσυχα και δροσερά. Με το που έφτασα στην Ινδία έπαθα πλάκα με τη βαβούρα και έσκαγα απ' τη ζέστη! (Γέλια.) Αλλά ήμουν χαρούμενη που έτρωγα ψωμί από την Ινδία, ρύζι μπασμάτι, φακές, διάφορα τοπικά φαγητά...
Και πότε αποφάσισες να ασχοληθείς επαγγελματικά με το φαγητό;
Λοιπόν, το όνειρό μου ήταν να κυκλοφορήσω ένα βιβλίο μαγειρικής... Ήταν κάτι που πάντα ήθελα να το κάνω. Κέρδισα που λες στην Αγγλία σε έναν διαγωνισμό ταλέντων στο BBC, κάτι μεταξύ του Pop Idol και του Master Chef. Έπρεπε να μαγειρέψω ένα απλό πιάτο και να το τραβήξω σε βίντεο, σαν οντισιόν.
Μαγείρεψα κάτι απλό ινδικό στον κήπο -ο φίλος μου τράβηξε το βίντεο- και θυμάμαι ότι έκανε τρομερό κρύο, έβρεχε, ξεπάγιαζα αλλά έκανα ότι δεν συνέβαινε τίποτα. Και κέρδισα! Πήγα στην τηλεόραση και μαγείρεψα ζωντανά το πιάτο, και είπαν ότι τους άρεσε η απλότητα με την οποία ήταν φτιαγμένο το πιάτο και το ότι ήταν πολύ εύκολο. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η καριέρα μου: με καλούσαν σε εκπομπές στην τηλεόραση και μου έλεγαν «μπορείς να μαγειρέψεις μ' αυτό το καυτερό υλικό αλλά να το κάνεις να είναι απλό;”
Επομένως, είναι η απλότητα είναι το βασικό συστατικό...
Απολύτως! Μερικές φορές αισθάνομαι ότι οι πολλές γεύσεις κάνουν τα φαγητά κάπως χαοτικά.
Οπότε μ' αυτά και με κείνα έκανες το όνειρό σου πραγματικότητα, κι έγραψες τελικά βιβλία μαγειρικής...
Ναι, τέσσερα μέχρι στιγμής. Ήταν δύσκολα στην αρχή, το να λέω στους άλλους «κάνε αυτό, κάνε εκείνο» αλλά μόλις σιγουρεύτηκα ότι οι αναλογίες ήταν σωστές, απέκτησα περισσότερη αυτοπεποίθηση. Μάλιστα το χαρακτηριστικό μου είναι ότι δίνω τις στάνταρ αναλογίες υλικών, και μετά προσθέτω από κάτω: Αν θέλετε πιο πικάντικη γεύση προσθέστε κι άλλο τάδε, ή αν δεν σας αρέσουν τα καυτερά βάλτε λιγότερο από το δείνα υλικό.
Η αυθεντικότητα, η προσβασιμότητα στα υλικά και η απλότητα είναι τα τρία σημαντικά πράγματα για μένα. Στο πρώτο μου βιβλίο ήθελα να δείξω πώς μπορείς, χρησιμοποιώντας απλούστατα υλικά που υπάρχουν σε όλα τα αγγλικά σούπερ μάρκετ να κάνεις γευστικό αλλά καυτερό φαγητό.
Πώς προέκυψε η τηλεοπτική εκπομπή σου στην Ασία;
Ήμουν διακοπές στην Ινδία και κάποιος μου είπε ότι άνοιγε ένα ένα κανάλι για φαγητό, και ότι είχαν προσλάβει άπειρους Ινδούς σεφ αλλά είχαν έλλειψη σε σεφ που δεν θα μαγείρευαν τα τυπικά ινδικά φαγητά. Να 'μαι λοιπόν, στην τηλεόραση να μιλάω για την Βρετανική κουζίνα, φτιάχνοντας διάφορα βρετανικά πιάτα που μου άρεσαν...
Άρα δείχνεις στους Βρετανούς πώς να κάνουν το φαγητό τους Ινδικό, και στους Ινδούς πώς να κάνουν το φαγητό τους Βρετανικό.
(Γέλια) Ναι. Σαν ανταλλαγή, ξέρεις
Και όταν γυρνάς σπίτι, τι τρως κάθε μέρα, μαγειρεύεις κάτι γκουρμέ ή έχεις τίποτα ένοχες ανθυγιεινές απολαύσεις;
Ξέρεις, αγαπώ τα πατατάκια. Εντάξει, όλοι αγαπούν τα πατατάκια. Αγαπώ όμως καταρχάς τις πατάτες, και στην Ελλάδα έχουν μερικές από τις καλύτερες πατάτες που έχω φάει στη ζωή μου. Δεν έχω ξαναδοκιμάσει τέτοιες πατάτες ποτέ, και ήρθα εδώ και...
Αλήθεια;
Ναι, αλήθεια. Πρέπει να το πω. Γιατί στην Αγγλία, οι Άγγλοι φυτεύουν τις δικές τους πατάτες που δεν είναι ό,τι καλύτερο, οι πατάτες της Ινδίας είναι απλώς ΟΚ, μερικές φορές τις εισάγουν από την Αμερική... Οι δικές σας έχουν τρομερά διαφορετική γεύση.
Τι άλλο σ' αρέσει να τρως στο σπίτι;
Λατρεύω τις φακές, τις Ινδικές φακές... ΟΚ, ακούγεται λίγο βαρετό φαγητό... δεν είναι αρκετά γκουρμέ.
Θα μας φτιάξεις καθόλου φακές;
Ναι, αύριο το μεσημέρι! Αλλά ένα είδος λίγο διαφορετικό. Σαν badass φακές, καυτερές αρκετά.
Και μια τελευταία ερώτηση. Ποιες είναι οι δυσκολίες να είσαι Ινδή και γυναίκα σε έναν κόσμο που μοιάζει να ανήκει στους άντρες;
Δε λέω ότι είναι εύκολο. Δεν είναι εύκολο. Σίγουρα δεν είναι εύκολο. Είναι ένα πολύ αγχωτικό περιβάλλον, αλλά δεν ανακατεύομαι, απλά κάνω πίσω και λέω «Έι,παιδιά, είναι απλά φαγητό. Πρέπει να το κάνεις με αγάπη και να χαλαρώσεις, αν είσαι θυμωμένος και μαγειρεύεις με θυμό, μερικές φορές το φαγητό έχει το θυμό μέσα του». Άρα αν το κάνεις με αγάπη, θα έχει και ωραία γεύση. Αυτή είναι η άποψη μου.
Σε ευχαριστώ πολύ, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα.
Κι εγώ ευχαριστώ. Κάτσε να σου δώσω και μια κάρτα μου, με μια από τις συνταγές μου για σένα και τους αναγνώστες σας.
σχόλια