Ο Χουλιαράκης διαβεβαιώνει για πλήρη εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου έως τον Αύγουστο

Ο Χουλιαράκης διαβεβαιώνει για πλήρη εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου έως τον Αύγουστο Facebook Twitter
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
0

Έως τον Αύγουστο, θα έχουν εξοφληθεί πλήρως οι οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους, ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης και ταυτοχρόνως γνωστοποίησε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης ανέρχονται σε 2,4 δισ. ευρώ.

Κατά την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του τομεάρχη Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν είναι σε θέση να διοχετεύσει ρευστότητα στην αγορά, αφού «ούτε θέλει, ούτε ξέρει, ούτε μπορεί», ο κ. Χουλιαράκης τόνισε ότι είναι «απολύτως εφικτό» να εξοφληθούν μέχρι το τέλος του προγράμματος, τον ερχόμενο Αύγουστο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους.

Εξήγησε, ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να επιτευχθεί, τόσο μέσω της αξιοποίησης ταμειακών διαθέσιμων («υπάρχουν οι πιστώσεις», είπε) όσο και με την ενίσχυση των πιστώσεων από τον πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Σταϊκούρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα να απορροφήσει τους διαθέσιμους πόρους, με αποτέλεσμα να δημιουργεί συνεχώς νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ υποστήριξε ότι αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης «να συντηρεί την εσωτερική στάση πληρωμών».

«Δεν υπάρχει στρατηγική εσωτερική στάση πληρωμών γιατί αν υπήρχε θα επιδείνωνε, δεν θα βελτίωνε το αποτέλεσμα», αντέτεινε ο Γ. Χουλιαράκης.

Εξάλλου, ο βουλευτής της ΝΔ, σημείωσε ότι πέραν των ληξιπρόθεσμων οφειλών, υπάρχουν - και πρέπει να προστεθούν - και οι υποχρεώσεις του Δημοσίου οι οποίες δεν καταγράφονται.

Επικαλέστηκε ως προς αυτό, την Έκθεση Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία εκκρεμούν εκ μέρους του Δημοσίου, επιστροφές φόρων προς τους φορολογούμενους καθώς και η απονομή συντάξεων, όσων έχουν υποβάλλει αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Απαντώντας ο κ. Χουλιαράκης, ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο του 2015, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους υπερέβαιναν το ποσό των 5 δισ. ευρώ και μειώθηκαν σε 2,4 δισ. ευρώ κατά το διάστημα προ του Ιανουαρίου του 2018.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει η εφαρμογή - Το νέο Ε1 και τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Οικονομία / Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει η εφαρμογή - Το νέο Ε1 και τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Το ανανεωμένο έντυπο περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές, νέους κωδικούς και αυτοματοποιημένες διαδικασίες που στοχεύουν στη διευκόλυνση των φορολογουμένων
LIFO NEWSROOM
Στη διοίκηση επιχειρήσεων, μια μητέρα διδάσκει περισσότερα από ένα πτυχίο, λέει δισεκατομμυριούχος

Οικονομία / Στη διοίκηση επιχειρήσεων, μια μητέρα διδάσκει περισσότερα από ένα πτυχίο, λέει δισεκατομμυριούχος

Είναι υποχρεωμένη να διοικεί απείθαρχους υφιστάμενους, κάθε ώρα της ημέρας, επί επτά ημέρες της εβδομάδας κι αυτό μπορεί να μας διδάξει πολλά, δηλώνει ο Manoj Bhargava, ιδρυτής της 5-hour Energy
LIFO NEWSROOM
Έκτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ - Αναδιαμορφώνεται η δημοσιονομική εικόνα της Ευρώπης

Οικονομία / Έκτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ - Αναδιαμορφώνεται η δημοσιονομική εικόνα της Ευρώπης

Οι υποσχέσεις των Ευρωπαίων ηγετών για αύξηση του δανεισμού προκειμένου να αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες έχουν αναδιαμορφώσει τη δημοσιονομική εικόνα που πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΚΤ
LIFO NEWSROOM
Σούπερ μάρκετ: Πώς ο καταναλωτής θα μπορεί να συγκρίνει τιμές σε προσφορές και εκπτώσεις

Οικονομία / Σούπερ μάρκετ: Πώς ο καταναλωτής θα μπορεί να συγκρίνει τιμές σε προσφορές και εκπτώσεις

Από τις αρχές Μαρτίου ξεκινά η εφαρμογή του νέου Κώδικα Δεοντολογίας για τις προσφορές και τις εκπτώσεις, με στόχο να εξαλειφθούν οριστικά οι παραπλανητικές πρακτικές
LIFO NEWSROOM