Καθώς το δίκτυο Sandbox ψάχνει στην στη χώρα μας νέα μέλη απ' τους Έλληνες millenials, μίλησα με την Εβίτα Κολοκούρη και την Κωνσταντίνα Τσόερερ για τους σκοπούς του δικτύου, αλλά και την Γενιά που αναρωτιέται, και μάχεται.
Τι ακριβώς είναι το δίκτυο Sandbox;
Το πιο συχνό που ακούει κάποιος για το Sandbox είναι ότι αποτελεί μια παγκόσμια κοινότητα, αλλά στην πραγματικότητα το Sandbox σημαίνει πολλά και διαφορετικά πράγματα για το κάθε μέλος του. Το Sandbox είναι πεδίο επικοινωνίας, έκφρασης, συνεργασίας, χαλάρωσης και δημιουργικότητας.
Μέσα στο Sandbox θα βρει κάποιος τα κορυφαία ταλέντα της κάθε περιοχής, από πολλούς και διαφορετικούς τομείς δραστηριότητας, που αυτό που τους ενώνει είναι η δίψα τους να αλλάξουν τον κόσμο και το περιβάλλον τους. Δεν μιλάμε για ανθρώπους που επαναπαύονται και μένουν στάσιμοι, μιλάμε για ανθρώπους που αλλάζουν το πεδίο δράσης τους, καινοτομούν, επιτυγχάνουν και αποτυγχάνουν, αναγνωρίζονται και είναι όλοι κάτω από 30 χρονών.
Ανήκουν πολλοί άξιοι άνθρωποι λοιπόν στο Sandbox. Και τι κάνουν πρακτικά;
Tα μέλη του Sandbox ενώνονται διαδικτυακά αλλά και φυσικά σε διάφορα μέρη του κόσμου. Για να μπει κάποιος στο Sandbox αξιολογείται προσωπικά και επαγγελματικά γι’ αυτό και το Sandbox διατηρεί το επίπεδο των μελών του πολύ υψηλό, για να υπάρχει μια συνεχής ποιοτική αλληλεπίδραση μεταξύ της παγκόσμιας κοινότητας. Μέσα στο Sandbox έχουμε, επιχειρηματίες που έχουν δημιουργήσει εταιρίες που αξίζουν εκατομμύρια πριν τα 25 τους, ένας από τους λίγους επιλεγμένους πολίτες που θα ταξιδέψει στον Άρη το 2020, ένα από τα πρώτα τρανσέξουαλ μοντέλα, καθηγητές του Sanford & του Harvard, πρωτοπόρους της yoga & της ωμοφαγίας, τραγουδιστές όπερας και πολλά ακόμα άτομα που ο κάθε ένας θα ήθελε να έχει στην παρέα του.
Το Sandbox όμως δεν είναι κομμάτι της εργασίας του καθενός που θα τον υποχρεώσει να εργαστεί για να αναγνωριστεί ή να προχωρήσει. Οι κοινότητες κινούνται όσο το κάθε μέλος τους κινείται. Το δίκτυο είναι καθημερινά ανοιχτό στο κάθε μέλος για οποιοδήποτε θέμα/ερώτηση/συζήτηση προσωπικού ή επαγγελματικού περιεχομένου. Υπάρχουν περισσότερα από 1000 άτομα σε όλο τον κόσμο έτοιμα να συμβάλλουν στην ατομική ανάγκη του άλλου Sandboxer.
Μέσα στο Sandbox αναπτύσσονται συνεργασίες, φιλίες, debates και συζητήσεις κάθε είδους και είναι στο χέρι του καθενός να συμβάλλει ή να αποστασιοποιηθεί από ένα ζήτημα που δεν τον εκφράζει. Όταν όμως οι Sandboxers βρίσκονται και κοντά πέρα από το διαδίκτυο, δημιουργείτε ένα επιπλέον σπίτι για να μείνει κάποιος εκεί που ταξιδεύει ή μια επιπλέον παρέα να τον καλωσορίσει.
Τώρα γίνονται αιτήσεις και στην Ελλάδα, σωστά;
Ναι, και τα κριτήρια του Sandbox είναι παγκοσμίως τα ίδια και αυτά αναζητάμε από τους Αθηναίους πιθανούς Sandboxers:
-Να είναι 30 ή κάτω από 30 ετών
-Να είναι φιλόδοξοι, δημιουργικοί, γενναιόδωροι, περίεργοι για νέα πράγματα και να έχουν ήδη δείξει την αριστεία και την αφοσίωση στον τομέα τους
-Να είναι δεσμευμένοι να δημιουργήσουν ένα θετικό αντίκτυπο μέσα από την εργασία και τα έργα τους
-Να είναι αποφασισμένοι να γίνουν ενεργοί Sandboxers της τοπικής και της παγκόσμιας κοινότητας
-Nα δεσμευτούν ότι θα απαντήσουν σε όλη τη διαδικασία επιλογής με ειλικρινά και αγνότητα
Πέρα όμως από αυτά τα κριτήρια, περιμένουμε άτομα που θα μας εκπλήξουν και θα προσφέρουν στην κοινότητα το κάτι τελείως διαφορετικό είτε μέσα από τη δουλειά τους, είτε μέσα από τον χαρακτήρα τους είτε μέσα από την αφοσίωση τους στο Sandbox. Περιμένουμε άτομα που θα μας εμπνεύσουν και θα μας ωθήσουν στο να παρουσιάσουμε τη νέα ταλαντούχα γενιά- μιας χώρας που περνάει από οικονομική και κοινωνική κρίση- σε όλο τον κόσμο. (Όλες τις πληροφορίες για το Sandbox της Αθήνας μπορεί κάποιος να τις βρει εδώ.)
Ψάχνετε "millenials". Διαβάζω πως Millenials ονομάζεται η γενιά των ανθρώπων που γεννήθηκαν μεταξύ των 1980-2000, και θεωρείται η πρώτη γενιά με παγκόσμιο χαρακτήρα. Θέλετε να μου μιλήσετε γιατα χαρακτηριστικά της;
Σίγουρα, αυτή η γενιά, δεν προσδορίζεται μόνο με βάση την ηλικία και τις χρονολογίες. Για τον όρο “Millennials” χρησιμοποιούμε και τον όρο “Generation Y”, εμάς μας αρέσει να λέμε αυτή την γενία, “Generation Why”, την γενιά που αναρωτιέται “Γιατί;”, που αμφισβητεί όπως κάθε νέα γενιά στην ιστορία άλλωστε. Βλέπουμε όμως πως μας συνδέουν και αξίες ειδικότερα ο ρόλος και η προσφορά μας στο κοινωνικό σύνολο, άσχετα με την επαγγελματική μας ενασχόληση.
Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει τους Millennials είναι πως η προσωπική επιτυχία και ο κοινωνικός αντίκτυπος μας, είναι αλληλένδετα μεταξύ τους, τρέχουν παράλληλα, ενώ στις προηγούμενες γενιές ήταν γραμμική η σειρά τους. Αυτή η γενιά, έχει πρόσβαση σε περισσότερους πόρους, γνώση, εργαλεία κτλ. από καμία άλλη γενιά πριν. Είναι σε εμάς να αξιοποιήσουμε αυτά τα εφόδια, να στηρίξουμε άλλους να τα αξιοποιούσουν και να κάνουμε ένα βήμα μπροστά για ένα καλύτερο σήμερα και ένα καλύτερο κόσμο του αύριο.
Πώς φαντάζεστε το μέλλον των millenials στην Ελλάδα; Υπάρχει ελπίδα;
Η Ελλάδα έχει μια ιστορία που βασίζεται στις κοινότητες, είτε με την μορφή της οικογένειας είτε με τις πόλεις-κράτη της Αρχαιότητας, είτε με τα χωριά μας στην επαρχεία, ή με τα κινήματα αλληλεγγύης και τους συνεταιρισμούς, αλλά και τις κοινότητες ανοιχτής γνώσης και ανοιχτού λογισμικού, ακόμα και επιχειρηματικότητας.
Πιο συγκεκριμένα παραδείγματα: Εναλλακτικό Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας, Enfo.gr, CulEnt, hackerspace.gr, OpenCoffee, CAMP!, Omikron Project.
Οι Millennials είναι παντού, και συν-διαμορφώνουν. Σε όλες τις χώρες αυτή η γενιά κάνει λάθη, υποκύπτει σε μόδες, αλλά και μαθαίνει, μετατρέπει, εξελίσσεται και βλέπουμε πως αναζητά λύσεις, οπότε όχι απλά υπάρχει ελπίδα, υπάρχει δρόμος μπροστά μας.
Τι πιστεύετε πως μπορούν οι millenials να κάνουν -ασχέτως του Sandbox- για να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους και να επιβιώσουν από την κρίση;
Αναμφισβήτητα η κρίση μας έχει επηρεάσει, ωστόσο αδικούμε την γενιά μας, και κυριότερο αδικούμε όλες τις πρωτοβουλίες αν θεωρούμε πως ενεργοποιήθηκαν μόνο λόγω κρίσης. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι πιο διαρθρωτικά, ξεπερνούν την οικονομία ως μεμονωμένο κομμάτι.
Ας δούμε την Ελλάδα ως έναν άνθρωπο, όχι σαν χώρα. Η κρίση έφερε στην επιφάνεια τα συμπτώματα μιας κοινωνικής, οικονομικής αλλά και πολιτισμικής ασθένειας-αδυναμίας, που απαιτεί μια σύνθετη θεραπεία, ώστε ο οργανισμός να δημιουργήσει τα δικά του αντισώματα και να ξεπεράσει τις δυσκολίες. Οι Sandboxers δημιουργούσαν και πριν την κρίση και ο γη γυρνούσε πριν την κρίση. Γίνεται πολύ συζήτηση για την κρίση, αλλά υπάρχει ανάγκη να περάσουμε από την συζήτηση στην πράξη, στις λύσεις. Δεν θα υπάρχει μόνο μια λύση, υπάρχουν πολλές και αλληλοσυμπληρώνονται.
Οι Millennials καλούνται να ανατρέψουν το status quo ενώ θα πρέπει να κάνουμε παράλληλα και συμβιβασμούς, “να βάλουμε νερό στο κρασί μας” όπως λένε οι πιο έμπειρες και σοφές γενιές για να προχωρήσουμε. Διάλογος και όχι μόνο αντίλογος. Συνεργατικό πνεύμα. Ένας από τους ανθρώπους που μας έχει εμπνεύσει λέει “Υπομονή και επιμονή”. Μην ξεχάσουμε πως μπορεί να είμαστε η πρώτη παγκόσμια γενιά, αλλά δεν είμαστε η πρώτη γενιά που αντιμετωπίζει δυσκολίες. Θα σου πω κάτι που θα φανεί πολύ απλοϊκό, αλλά το ανατρέξεις την ιστορία, τις ιστορίες των γονιών και παππούδων μας, μπορεί να αποτελέσει εργαλείο. Γνώση υπάρχει, παντού. Το πώς την αξιοποιούμε για την βελτίωση της καθημερινότητας είναι στο χέρι μας.
(το προφίλ του δικτύου Sandbox, σε τρία λεπτά)
Υπάρχουν προς το παρόν εννιά μέλη του Sandbox στην Ελλάδα, αν κατάλαβα καλά. Με τι ασχολούνται πάνω κάτω;
Ναι, προς το παρόν είμαστε εννέα Sandboxers στην Αθήνα. Το Sandbox είναι δίκτυο. Υπάρχουν τα μέλη που επιλέγονται όπως στην παρούσα φάση έχουμε το ετήσιο class (φαντάσου το σαν “τάξη”) για την Αθήνα μέχρι τις 13 Ιουνίου. Σε κάθε πόλη υπάρχουν 1-3 ambassadors. Στην Αθήνα είμαστε τρεις.
Η πρωτοβουλία να ιδρυθεί το Sandbox hub εδώ, ξεκίνησε από μένα (Κωνσταντίνα) με την στήριξη πολλών πόλεων (Βερολίνο, Banglore, Κοπενχάγη, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Λονδίνο) και είμαι η εξερχόμενη ambassador. Παραδίδω σκυτάλη, με την ανακοίνωση του νέου class, στην Εβίτα Κολκούρη και τον Άρη Κωνσταντινίδη, που από το Δεκέμβριο διαμορφώνουμε από κοινού τις δραστηριότητες του Sandbox hub της Αθήνας.
Οι Sandboxers είναι οι εξής:
-Αιμιλία Τσακίρη, Business Developer στο KoolFly.com, με υποτροφία στο EPFL (Swiss Federal Institute of Technology) και χρηματοδοτούμενη συμμετοχή στο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας του Stanford
-Αλέξανδρος Παγίδας - φιλόσοφος και επιχειρηματίας, μεταξύ άλλων έφερε και το Startup Weekend στην Ελλάδα
-Άντρεα Σολομωνίδου, συνιδύτρια του CEL (Cypriot Enterprise Link), της Incubo Strategies και της εταιρίας στρατηγικής επικοινωνίας Cubik-S
-Δημήτρης Καλαβρός Γκουσίου - curator του TEDx Athens και συνιδρυτής του Found.ation,
-Εβίτα Κολοκούρη, εργάζεται στην Ashoka για την εδραίωση του μεγαλύτερου παγκόσμιου δικτύου κοινωνικών επιχειρηματιών στην Ελλάδα ενώ παράλληλα εργάζεται για διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα στον τομέα της νεανικής ενδυνάμωσης.
-Κωνσταντίνα Τσοέρερ (Zoehrer), ερευνήτρια κοινωνικής επιχειρηματικότητας και συνιδρύτρια της κοινωνικής επιχείρησης 180 Μοίρες (180 Moires) με στόχο την κοινωνικό-οικονομική ένταξη οικονομικά μη ενεργών ομάδων πληθυσμού και την καταπολέμηση της ανεργίας. Στο σχήμα συμμετέχουν η Άντρεα και η Εβίτα.
-Κωσταπάνος Μιλιαρέσης & Άρης Κωνσταντινίδης συνιδρυτές της GloVo, της παγκόσμιας πλατφόρμας που συνδέει εθελοντές με events
-Ο Σταύρος Σταυρουλάκης, που δημιουργεί στην παρούσα φάση την επιχειρηματική του προσπάθεια στο χώρο της άτυπης εκπαίδευσης
Το ενδιαφέρον είναι πως προέκυψαν συνεργασίες μεταξύ μας είτε πριν την έναρξη του Sandbox στην Ελλάδα, είτε εξαιτίας του Sandbox, είτε στην πορεία. Οι Sandboxers δεν εργάζονται για το Sandbox αλλά το Sandbox ως δίκτυο στοχεύει να τους στηρίξει σε ότι κάνουν ο κάθε ένας ανεξάρτητα στη ζωή του, μέσα από την συνεργασία και την επικοινωνία και θεωρούμε πως στην Αθήνα, αν και έχουμε ένα μικρό hub, το έχουμε πετύχει και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό, ακριβώς επειδή λέγεται πως στην Ελλάδα δεν έχουμε μάθει να συνεργαζόμαστε...
σχόλια