ΚΙΝΗΣΗ

O Pharrell και οι αντιδράσεις για αυτό το εξώφυλλο

O Pharrell και οι αντιδράσεις για αυτό το εξώφυλλο Facebook Twitter
3
O Pharrell και οι αντιδράσεις για αυτό το εξώφυλλο Facebook Twitter

Ένα επιτυχημένο σχόλιο για το τι είναι η  μόδα και το τι ακριβώς εκπροσωπεί ειπώθηκε κάποτε από έναν κριτή του America's Next Top Model. «Χαλάρωσε. Μόδα κάνεις όχι πειράματα σε εργαστήριο» είπε ένας κριτής σε ένα μοντέλο, θέλοντας να του υπενθυμίσει που βρίσκεται και τι ακριβώς εκπροσωπεί, ώστε να αποβάλει την σοβαροφάνεια του.

Η ατάκα ταιριάζει γάντι στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει ο Pharrell με το τελευταίο του εξώφυλλο για το Βρετανικό ELLE. Φωτογραφήθηκε με τα γνωστά παραδοσιακά φτερά των Ινδιάνων στο κεφάλι και αναγκάστηκε να απολογηθεί για αυτό: «Σέβομαι και τιμώ κάθε φυλή και κουλτούρα. Λυπάμαι, πολύ πραγματικά» είπε για να κοπάσει τις αντιδράσεις που γιγαντώθηκαν μέσα από το hashtag  #NotHappy

Είναι αστείο το να υπάρχει και η παραμικρή αντίδραση για τον τρόπο που χρησιμοποιεί η μόδα αυτό το σύμβολο. Το οποιοδήποτε σύμβολο. Είναι σαν να προσδίδεις μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτό που είναι στην πραγματικότητα η μόδα: Ένα παραμύθι που ανανεώνεται κάθε εξάμηνο. Μια πλάκα που θέλει και αυτή με τον τρόπο της να σε παρηγορήσει όσο μπορεί, για το πεπερασμένο της ύπαρξης σου από αυτόν τον πλανήτη. Μια γλυκιά παγίδα που μπορεί να πέσεις μέσα της και να σε κάνει να πιστεύεις ότι είσαι κάτι σημαντικό μόνο και μόνο επειδή την ακολουθείς. Δεν είναι δα και η χειρότερη ψευδαίσθηση σε τούτη την ζωή!

O Pharrell και οι αντιδράσεις για αυτό το εξώφυλλο Facebook Twitter

Η μόδα θα αρπάξει κάθε σύμβολο, κάθε εικόνα, καθετί που εσύ μπορεί να το προσπερνάς. Καθετί μεγάλο, καθετί μικρό, θα μπει στο μπλεντερ της. Ο ρόλος της μόδας δεν είναι να σου μάθει ιστορία και πολιτική αλλά να σου την πουλήσει με εύπεπτο τρόπο. Υποχρέωση της μόδας δεν είναι να σου μάθει για τα «Προγράμματα Επιβίωσης» που οργάνωναν καθημερινά οι Μαύροι Πάνθηρες  (σ.σ Στο απόγειο της η οργάνωση σίτιζε κάθε πρωί 10.000 μαθητές φτωχών οικογενειών των ΗΠΑ. Πηγή έμπνευσης είχε αποτελέσει για αυτή την δράση ο Μάο Τσε Τούνγκ), της αρκεί που θεωρείς «κουλ» την υπερυψωμένη γροθιά και την μαύρη φιγούρα. Δεν την νοιάζει εάν δεν έχεις ιδέα για το ποιος είναι ο Che, της αρκεί που η μορφή του είναι αγέραστη, αξεπέραστη, ανίκητη από το πέρασμα του χρόνου. Της αρκεί που σου δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι και εσύ επαναστατείς όταν χρυσοπληρώνεις τα ρουχαλάκια με την μορφή του.

Βέβαια, πίσω από αυτό τον χαλαρό τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα σύμβολα και οι εικόνες κρύβονται ευφυείς και ταλαντούχοι άνθρωποι. Όλα είναι μελετημένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια στον κόσμο της μόδας (σ.σ μιλάω για τους καταξιωμένους σχεδιαστές) ώστε το μήνυμα να περάσει σε εσένα πιο εύκολα. Οπότε, μην θεωρείς βλάκες όσους εργάζονται σε αυτή. Υπάρχουν φωτογραφίσεις μόδας που μπορούν να συγκριθούν με κινηματογραφικά πλάνα.

Έτσι λοιπόν, κανένας άνθρωπος με Ινδιάνικη καταγωγή δεν θα πρέπει να προσβάλλεται από τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται αυτό το σύμβολο. Είναι ένα γνωστό σύμβολο με το οποίο η μόδα έπαιζε, παίζει και θα ξαναπαίξει μαζί του, όταν εκείνη το κρίνει απαραίτητο. Και το κάνει εδώ πολύ ωραία. Με τον Pharrell που βρίσκεται αυτή την στιγμή στο κέντρο του μουσικού σύμπαντος. Γιατί, αν δεν είναι Ινδιάνος-πολεμιστής ένας μικροκαμωμένος μαύρος, ο γιός μια δασκάλας και ενός τεχνίτη από την Βιρτζίνια, που ξεκίνησε παίζοντας μουσική στο γυμνάσιο για να γίνει στα σαράντα του σημείο αναφοράς, τότε ποιος είναι;

3

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
"Έτσι λοιπόν, κανένας άνθρωπος με Ινδιάνικη καταγωγή δεν θα πρέπει να προσβάλλεται από τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται αυτό το σύμβολο."Πριν πείτε στους ανθρώπους με ινδιάνικη καταγωγή πώς πρέπει να αισθάνονται που ένα σύμβολο της φυλής τους κατακρεουργείται από λευκούς ανθρώπους στο βωμό της μόδας, επειδή θεωρείται "εξωτικό" και "cool", καλό θα ήταν να κάνετε κάποια έρευνα, γιατί το θεωρούν προσβλητικό. Η εικόνα του Ινδιάνου με τα φτερά είναι μία στερεοτυπική εικόνα βγαλμένη από τις ταινίες με τους καουμπόυδες και τους Ινδιάνους, που χτύπαγε όμορφα στο μάτι του Αμερικάνου. Δε φοράνε όλοι οι Ινδιάνοι φτερά και αυτοί που φοράνε τα έχουν κερδίσει και έχουν ιερό συμβολισμό γι αυτούς. Δε φτάνει που τράβηξαν τα πάνδεινα για να αποτινάξουν αυτή την εικόνα από πάνω τους, δε φτάνει που κάποιοι υποστηρίζουν την εξάλειψη των Native Americans, έχουν τον κάθε ηλίθιο να παίρνει την παράδοσή τους και να την κάνει μπουρδέλο επειδή θέλει να πουλήσει.Και ναι, στην Αμερική το να ντυθείς Ινδιάνος στις απόκριες/Halloween/ για-οποιοδήποτε-λόγο είναι προσβλητικό.Και εδώ μπορεί κανείς να πληροφορηθεί για τη θέση τους πάνω στη φωτογράφιση: http://indiancountrytodaymedianetwork.com/2014/06/04/oh-pharrell-part-native-american-heres-why-it-doesnt-matter-155149
δεν καταλαβαίνω γιατί δεν πρέπει να παίρνουμε την μόδα στα σοβαρά,αφού αναπαράγει πρότυπα ομορφιάς και επιδρά στις ζωές όλων μας,είτε άθελα μας είτε οχι. τι νόημα έχει να διαγράψουμε την σημασία της?
Η βιομηχανία της μόδας είναι ένας πανίσχυρος οικονομικός δείκτης. Τα εξώφυλλα και τα αψεγάδιαστα editorials διαμορφώνουν συμπεριφορές με σκοπό το κέρδος και όχι μόνο.Όταν η Anna Wintour φοράει τα Google Glasses είναι κάτι παραπάνω από απλό fashion statement... εφόσον δεν υπάρχει (ακόμη;) σαφές νομοθετικό πλαίσιο για την χρήση τους. Η μόδα της ανορεξίας έπαιξε πολύ διότι λιγότερο ύφασμα σημαίνει υπερκέρδη για τους σχεδιαστές με την παράλληλη εκμετάλλευση στα sweatshops όπου και ράβονται ρούχα από αρκετά brands...Η τάση που θέλει τα τελευταία χρόνια τα μοντέλα να φωτογραφίζονται ως lifeless mannequins σε πόζες που μοιάζουν με θανάσιμο ατύχημα είναι εξίσου "περίεργη". Σε ένα άλλο editorial υπήρχαν ανήλικα κορίτσια με ενήλικο ρουχισμό, μακιγιάζ και κοσμήματα "αφημένα" ή καλύτερα ξαπλωμένα κάτω από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο. Παιδοφιλία σε glamorous περιτύλιγμα.Πολλές ακραίες και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές έχουν αποθεωθεί μέσα από τις glossy σελίδες των περιοδικών με αποκορύφωμα τον δημιουργικό(;) Terry Richardson. Hey, she is giving the dude head witout her consent. Yeah, i know, but her Gucci dress is so 2015 that i'm dying (literally) to get my hands on it...Παρακολουθώ τη μόδα από παιδί και μη έχοντας τη δυνατότητα να αγοράσω τα περιοδικά στεκόμουν σε περίπτερα και τα χάζευα με τις ώρες. Η μόδα παίρνει εμάς και τις μελλοντικές μας συνήθειες (κοινωνική συμπεριφορά επίσης) πολύ στα σοβαρά.