ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Μαρία Εφίμοβα: «Με είχαν διαβεβαιώσει ότι το όνομά μου θα έμενε κρυφό»

Μαρία Εφίμοβα: «Με είχαν διαβεβαιώσει ότι το όνομά μου θα έμενε κρυφό» Facebook Twitter
0

Η Μαρία Εφίμοβα ήταν πληροφοριοδότης της δολοφονημένης Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίσια.

Την περασμένη εβδομάδα παραδόθηκε μόνη της στο αστυνομικό τμήμα της Πλατείας Συντάγματος καθώς είχε αρχίσει να φοβάται για τη ζωή της και πλέον είναι κρατούμενη στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η ρωσικής καταγωγής Εφίμοβα ήταν μία από τις «πηγές» της δημοσιογράφου από τη Μάλτα, Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια, η οποία ερευνούσε την υπόθεση των Panama Papers και δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο από έκρηξη βόμβαςπου είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της.

Η Εφίμοβα εργαζόταν στην Μάλτα, στην τράπεζα Pilatus Bank και είχε αποκαλύψει στην Γκαλίθια ότι η τράπεζά της διευκόλυνε τις ύποπτες συναλλαγές της Egrant Inc., μιας παναμαϊκής επιχείρησης που ανήκε στη Michelle Muscat, σύζυγο του Πρωθυπουργού της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ.

Σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» εξηγεί πώς παρείχε στοιχεία στη δημοσιογράφο για την αποκάλυψη του σκανδάλου και δηλώνει πως είχε διαβεβαιώσεις ότι η ταυτότητά της θα έμενε κρυφή.

«Εγώ πρώτη έστειλα e-mail στη Δάφνη. Είχα διαβάσει άρθρα της που αφορούσαν στις δραστηριότητες της τράπεζας Pilatus. Διέθετε κάποιες πληροφορίες και αποφάσισα να τη βοηθήσω. Πριν φύγω από την Pilatus είχα συγκεντρώσει στοιχεία για τις παράνομες δράσεις της», λέει.

Η Εφίμοβα λέει ότι το όνομά της διέρρευσε τον Μάιο του 2016. «Ένας δικαστής έδωσε το όνομά μου στον Τύπο. Μετά τα δημοσιεύματα της Καρουάνα πήγα να καταθέσω στη Δικαιοσύνη όλα όσα γνώριζα. Δεν μπήκα σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, ωστόσο ο δικαστής με διαβεβαίωσε ότι το όνομά μου θα έμενε κρυφό».

Αποφάσισε με τον Έλληνα σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά να εγκαταλείψουν τη Μάλτα τον Ιούνιο του 2017. «Πήγαμε σε διάφορες χώρες πριν τελικά καταλήξουμε το Σεπτέμβριο στην Κρήτη. Παρακολουθούσα την ειδησεογραφία στη Μάλτα. Την επικαιρότητα απασχολούσαν κυρίως οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές και είχα θεωρήσει ότι η υπόθεσή μου είχε αρχίσει να ξεχνιέται. Όμως τον Οκτώβριο δολοφονήθηκε από έκρηξη βόμβας η Καρουάνα. Δεν ζήτησα προστασία, αλλά μίλησα με αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών και τους είπα ότι είμαι έτοιμη να βοηθήσω στην έρευνα για να βρεθούν οι δολοφόνοι της δημοσιογράφου», αφηγείται στην «Καθημερινή».

Τελικά τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης η Εφίμοβα εμφανίστηκε στις ελληνικές αρχές για να ζητήσει προστασία και διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούσαν εις βάρος της δύο εντάλματα σύλληψης από τη Μάλτα και τέθηκε υπό κράτηση.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η οριστική απόφαση για την έκδοση της ή μη στην Μάλτα.

Με πληροφορίες από «Καθημερινή»

Ελλάδα
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ελλάδα / Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ποιοι και πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες - «Η σύσταση μας είναι ισχυρή, καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών» τονίζει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
LIFO NEWSROOM