Παρασκήνιο και διάλογοι από τη χθεσινή Σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας στη Βάρνα, έρχονται σήμερα στη δημοσιότητα με πρωταγωνιστές τους Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έθεσε, όπως αναμενόταν, στον τούρκο πρόεδρο το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που συνελήφθησαν στα σύνορα στον Εβρο και εξακολουθούν να κρατούνται στην Αδριανούπολη.
Η εφημερίδα «Καθημερινή» αποκαλύπτει το διάλογο πριν τη συνέντευξη τύπου στη Βάρνα.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, η συζήτηση που διεξήχθη για το θέμα ήταν εικοσάλεπτη και ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε στον Τούρκο πρόεδρο: «Είσαι ηγέτης, δεν κινδυνεύεις από δύο στρατιωτικούς που χάθηκαν στα χιόνια. Πρέπει να κάνουν Πάσχα στα σπίτια τους», επισημαίνοντας ότι η ημερομηνία αυτή είναι η 8η Απριλίου.
Ο Ερντογάν τού απάντησε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πως το θέμα είναι στα χέρια των Τούρκων δικαστών, οι οποίοι «θα το εκτιμήσουν στη σωστή του διάσταση».
Η απάντηση αυτή δείχνει πως ο τούρκος πρόεδρος θέλησε να αποφύγει κάθε δέσμευση για τον χρόνο, αλλά και την έκβαση της υπόθεσης. Η φράση που συνοψίζει τις διαθέσεις που επέδειξε είναι «Ναι μεν, αλλά...».
Δημοσίως, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ζήτησε πάλι την άμεση αποφυλάκιση των Ελλήνων στρατιωτικών.
Πρέπει να γίνουν προσπάθειες από την τουρκική πλευρά να επιλυθεί το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είπε κατά την ομιλία του.
Πρέπει να γίνουν προσπάθειες από την τουρκική πλευρά να επιλυθεί το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είπε ο Γιούνκερ.
Πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. εμπιστεύεται την τουρκική πλευρά ότι θα επιλύσει το ζήτημα, ει δυνατόν πριν από το ορθόδοξο Πάσχα . «Θα ήταν επιθυμητό να γίνει αυτό πριν το ορθόδοξο Πάσχα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» είπε ο Γιούνκερ.
Συνεχίζοντας, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ τόνισε ότι για να μπορέσει η Τουρκία να προχωρήσει στην ενταξιακή της πορεία είναι ουσιαστικό να βελτιώσει τις σχέσεις της με δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε., την Κύπρο και με την Ελλάδα.
«Είμαι αντίθετος με αυτούς που υποστηρίζουν, επιφανειακά μερικές φορές ή και δημαγωγικά ότι πρέπει να διακόψουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία», είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, τονίζοντας ότι είναι υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων και ότι ο ίδιος πάντα υποστήριζε τις προσπάθειες της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ε.Ε.
Πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. και η Τουρκία χρειάζεται να έχουν έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, έχουν πολλά κοινά συμφέροντα, αλλά και κοινές προκλήσεις στις οποίες χρειάζεται να εργαστούν μαζί.
σχόλια