Ποιος τρώει ακόμα στην Πλάκα;

Ποιος τρώει ακόμα στην Πλάκα; Facebook Twitter
Το Μουσείο της Ακρόπολης μας την επανέφερε στο προσκήνιο και για πάντα θα είναι η αγαπημένη βόλτα της Κυριακής.
0

Αν τη διασχίσεις βιαστικά, θα σου μείνει η γεύση μιας βιτρίνας που χωρά από την αρχαιότητα ως τον νεοκλασικισμό, αυτή που έχει παραδοθεί με απόλυτη συναίνεση των Αθηναίων στο τουριστικότερο σεργιάνι. Όμως, πίσω από τα πούλμαν που τρώνε κατεψυγμένους μουσακάδες στις τουριστικές ταβέρνες, ο Αθηναίος διαχρονικά κράτησε πάντα στην καρδιά και στη ζωή του ένα κομματάκι της γειτονιάς.

Από τις μπουάτ του Νέου Κύματος, το αντάρτικο λημέρι του Π. Τζαβέλλα, τη Λήδρα όπου «εκκολάφθηκε» ο Τζίμης Πανούσης, τις νύχτες στο Ciné Paris, τις πανκ μόδες του Remember και τα άλλοτε φοιτητικά αραλίκια στους Διόσκουρους και τα αστικά δείπνα με κυνήγι στον παλιό Ψαρρά και στον Ξυνό, ο Αθηναίος κρατά υπόγεια και διαχρονικά μια μερίδα Πλάκα στη ζωή του.

Από τις μπουάτ του Νέου Κύματος, το αντάρτικο λημέρι του Π. Τζαβέλλα, τη Λήδρα όπου «εκκολάφθηκε» ο Τζίμης Πανούσης, τις νύχτες στο Ciné Paris, τις πανκ μόδες του Remember και τα άλλοτε φοιτητικά αραλίκια στους Διόσκουρους και τα αστικά δείπνα με κυνήγι στον παλιό Ψαρρά και στον Ξυνό, ο Αθηναίος κρατά υπόγεια και διαχρονικά μια μερίδα Πλάκα στη ζωή του.

Το Μουσείο της Ακρόπολης μας την επανέφερε στο προσκήνιο και για πάντα θα είναι η βόλτα της Κυριακής με λιακάδα, αυτή που αγαπά η μεσόκοπη γυναικοπαρέα με τις ινδικές κελεμπίες –όχι, δεν τις έβγαλε ποτέ από τα '70s– μέχρι το χίπστερ ζευγαράκι που θα πάει στο Γιασεμί για vegetarian breakfast, στο πιο κινηματογραφικό μαγαζί της Αθήνας, αυτό που μαζεύει στο πιο γιουσουρούμ ντεκόρ και με top end το ιμάμ της κυρίας Μαρίας και την πιο σπιτική λεμονόπιτα εναλλακτικούς, καλλιτέχνες, φιλενάδες της διπλανής πόρτας, τον κόσμο όλο και κυρίως την αγαπημένη φυλή του αυτοφυούς Πλακιώτη ή, αλλιώς, τη μετεξέλιξη του «Greek καμάκι» με χαίτη, σουβλερό παπούτσι, μπαντάνα στο μέτωπο, ανοιχτό πουκάμισο και σταυρό-καδένα, αυτήν που ανδρώθηκε στα χιπόσπιτα των Αναφιώτικων και τώρα διατηρεί μαγαζί με σουβενίρ, αυτήν που ουδέποτε ξεμυτίζει από τα όρια της γειτονιάς.

Ποιος τρώει ακόμα στην Πλάκα; Facebook Twitter
Πίσω από τα πούλμαν που τρώνε κατεψυγμένους μουσακάδες στις τουριστικές ταβέρνες, ο Αθηναίος διαχρονικά κράτησε πάντα στην καρδιά και στη ζωή του ένα κομματάκι της γειτονιάς.

Αν θέλεις να ακούσεις γύρω σου πολλά ελληνικά, πέρνα μια βόλτα από τα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου με το θεϊκό, αλάδωτο, κριτσανιστό τηγάνι, από τον Γλυκύ της Αγγ. Γέροντα που αγαπούν οι κουλτουρέ μεσόκοποι για σπιτική χορτόπιτα, μπεκρή μεζέ και τσιπουράκια κάτω από την κληματαριά, από την Αμάλθεια της Τριπόδων για ρετρό κρέπες με κάστανο, τσάι, συμπάθεια και τζαζ, λατρεία της γυναικοπαρέας με εναλλακτική άποψη.

Οι Διόσκουροι επιμένουν φανατικά να μαγεύουν με τις μπιροποικιλίες τους το νεότερο κοινό, το ίδιο και η ιρλανδέζικη μπίρα του James Joyce της Άστιγγος με κρεατόπιτα φτιαγμένη με Guiness, της παμπ που αγαπά το κοινό της νεο-πανκ σκηνής, η οποία αντιμετωπίζει την μπίρα κάπως σαν κοσμοθεωρία και θρησκεία μαζί. Το 7 Sins, gastropub με δημιουργικά ελληνικά, μαζεύει ένα πιο upper κοινό που εστιάζει στη γεύση, ενώ οι παλιοί νοσταλγοί της γειτονιάς θα περνούν πάντα από το μαγικό πεζοδρόμιο του ιστορικού Πλάτανου για ένα κοκκινιστό με χοντρό μακαρόνι.

Κρυφό μυστικό, το γαλήνιο, σκιερό πλακόστρωτο της Πολυγνώτου, με αφ' υψηλού θέα στους Αέρηδες και στην Αρχαία Αγορά, εκεί όπου αράζουν στο πιο γρήγορο πικνίκ οι μαθητές των τριγύρω σχολείων με ένα σουβλάκι από τον «Κώστα» της οδού Πεντέλης.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ