Γιατί μας αρέσει τώρα τελευταία το μαύρο φαγητό;

Γιατί μας αρέσει τώρα τελευταία το μαύρο φαγητό; Facebook Twitter
0

Μαύρο παγωτό

Ως αντίδραση στα Unicorn Latte, τα πρασινωπά γλυκά με matcha και τις υπόλοιπες βρώσιμες πολυχρωμίες που αρέσουν στο Instagram, φτιάχτηκε το μαύρο παγωτό.

Το εντυπωσιακό χρώμα σε αυτή την περίπτωση το δίνει ο ενεργός άνθρακας, ένα συστατικό που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στα νοσοκομεία, λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του, σε περιπτώσεις δηλητηριάσεων ή υπερβολικής δόσης ναρκωτικών.

Εξαιρετικά πορώδης άρα και απορροφητικός, ο ενεργός άνθρακας παίρνει μαζί του τις τοξίνες. Για τον ίδιο λόγο, όμως, όταν προστίθεται στις τροφές απορροφά τις βιταμίνες και τις θρεπτικές ουσίες τους. Είναι σχετικά άγευστος και η κατανάλωσή του ασφαλής, εφόσον δεν γίνεται πολύ συχνά και κρατιέται σε μικρές ποσότητες.

Μαύρο σκόρδο

Όταν ολόκληρα κεφάλια σκόρδου παλαιωθούν για εβδομάδες σε ζεστό και υγρό περιβάλλον, οι σκελίδες τους γίνονται κατάμαυρες, μαλακές και κολλώδεις, ενώ η γεύση τους αλλάζει δραματικά.

Το μαύρο σκόρδο έλκει την καταγωγή του από την ασιατική κουζίνα, αλλά ευτυχώς έφτασε πλέον και σε αυτήν τη μεριά του κόσμου, δίνοντας γλυκό, γήινο, ουμάμι προφίλ σε ό,τι προστίθεται, από κρέας, μαγιονέζες, βούτυρα και λάδι μέχρι και σοκολάτες.

Γιατί μας αρέσει τώρα τελευταία το μαύρο φαγητό; Facebook Twitter
Yπερτερεί ποιοτικά, καθώς η διάρκεια εκτροφής του υπερβαίνει τις 90 ημέρες.

Μαύρο κοτόπουλο

Μετά την ψύχωση με τις καρύδες που δημιούργησε στους Έλληνες τηλεθεατές το «Survivor», με τα παιδιά να τις παίρνουν στο σχολείο μαζί με το κολατσιό και τα σούπερ-μάρκετ να στήνουν ξεχωριστά ράφια με νερό καρύδας, λάδι καρύδας κ.ο.κ., ήρθε και η τρέλα για το μαύρο κοτόπουλο.

Συγκεκριμένη εταιρεία το έφερε πρώτη στην Ελλάδα και το διαφήμισε στο reality ως καινοτόμο προϊόν που υπερτερεί ποιοτικά, καθώς η διάρκεια εκτροφής του υπερβαίνει τις 90 ημέρες.

Πάντως, μόνο τα πούπουλά του είναι στην πραγματικότητα μαύρα, σε αντίθεση με τα κοτόπουλα Silkie που έχουν μαύρο κρέας, ράμφος, οστά και εσωτερικά όργανα.

Μαύρο σουσάμι

Το σουσάμι είναι ένα από πρώτα καρυκεύματα που χρησιμοποιήθηκαν στη μαγειρική. Το μαύρο σουσάμι, με ελαφρώς πιο καπνιστή και βαθιά γεύση από το λευκό, προτιμάται όλο και περισσότερο για τα ευεργετικά αποτελέσματα που πιστεύεται πως έχει στην υγεία, και συγκεκριμένα για τις αντιγηραντικές του ιδιότητες. Το λάδι από μαύρο σουσάμι χρησιμοποιείται από την παραδοσιακή κινεζική ιατρική και την αγιουβέρδα.

Γιατί μας αρέσει τώρα τελευταία το μαύρο φαγητό; Facebook Twitter
Το «χαβανέζικο μαύρο αλάτι» ή «lava salt» παραδοσιακά περιλαμβάνει ηφαιστειακή λάβα από τη Χαβάη, περισσότερα μεταλλικά στοιχεία και πλουσιότερη γεύση.

Μαύρο αλάτι

Το ροζ αλάτι πέθανε. Ζήτω το μαύρο αλάτι! Το «χαβανέζικο μαύρο αλάτι» ή «lava salt» παραδοσιακά περιλαμβάνει ηφαιστειακή λάβα από τη Χαβάη, περισσότερα μεταλλικά στοιχεία και πλουσιότερη γεύση.

Τα περισσότερα εστιατόρια που ψάχνουν, όμως, τον πιο τρέντι τρόπο να αλατίσουν το φαγητό τους είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν το μαύρο αλάτι που βαφτίζεται χαβανέζικο αλλά παίρνει το χρώμα του από την ανάμειξή του με ενεργό άνθρακα.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ