Γιατί μας αρέσει τώρα τελευταία το μαύρο φαγητό;

Γιατί μας αρέσει τώρα τελευταία το μαύρο φαγητό; Facebook Twitter
0

Μαύρο παγωτό

Ως αντίδραση στα Unicorn Latte, τα πρασινωπά γλυκά με matcha και τις υπόλοιπες βρώσιμες πολυχρωμίες που αρέσουν στο Instagram, φτιάχτηκε το μαύρο παγωτό.

Το εντυπωσιακό χρώμα σε αυτή την περίπτωση το δίνει ο ενεργός άνθρακας, ένα συστατικό που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στα νοσοκομεία, λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του, σε περιπτώσεις δηλητηριάσεων ή υπερβολικής δόσης ναρκωτικών.

Εξαιρετικά πορώδης άρα και απορροφητικός, ο ενεργός άνθρακας παίρνει μαζί του τις τοξίνες. Για τον ίδιο λόγο, όμως, όταν προστίθεται στις τροφές απορροφά τις βιταμίνες και τις θρεπτικές ουσίες τους. Είναι σχετικά άγευστος και η κατανάλωσή του ασφαλής, εφόσον δεν γίνεται πολύ συχνά και κρατιέται σε μικρές ποσότητες.

Μαύρο σκόρδο

Όταν ολόκληρα κεφάλια σκόρδου παλαιωθούν για εβδομάδες σε ζεστό και υγρό περιβάλλον, οι σκελίδες τους γίνονται κατάμαυρες, μαλακές και κολλώδεις, ενώ η γεύση τους αλλάζει δραματικά.

Το μαύρο σκόρδο έλκει την καταγωγή του από την ασιατική κουζίνα, αλλά ευτυχώς έφτασε πλέον και σε αυτήν τη μεριά του κόσμου, δίνοντας γλυκό, γήινο, ουμάμι προφίλ σε ό,τι προστίθεται, από κρέας, μαγιονέζες, βούτυρα και λάδι μέχρι και σοκολάτες.

Γιατί μας αρέσει τώρα τελευταία το μαύρο φαγητό; Facebook Twitter
Yπερτερεί ποιοτικά, καθώς η διάρκεια εκτροφής του υπερβαίνει τις 90 ημέρες.

Μαύρο κοτόπουλο

Μετά την ψύχωση με τις καρύδες που δημιούργησε στους Έλληνες τηλεθεατές το «Survivor», με τα παιδιά να τις παίρνουν στο σχολείο μαζί με το κολατσιό και τα σούπερ-μάρκετ να στήνουν ξεχωριστά ράφια με νερό καρύδας, λάδι καρύδας κ.ο.κ., ήρθε και η τρέλα για το μαύρο κοτόπουλο.

Συγκεκριμένη εταιρεία το έφερε πρώτη στην Ελλάδα και το διαφήμισε στο reality ως καινοτόμο προϊόν που υπερτερεί ποιοτικά, καθώς η διάρκεια εκτροφής του υπερβαίνει τις 90 ημέρες.

Πάντως, μόνο τα πούπουλά του είναι στην πραγματικότητα μαύρα, σε αντίθεση με τα κοτόπουλα Silkie που έχουν μαύρο κρέας, ράμφος, οστά και εσωτερικά όργανα.

Μαύρο σουσάμι

Το σουσάμι είναι ένα από πρώτα καρυκεύματα που χρησιμοποιήθηκαν στη μαγειρική. Το μαύρο σουσάμι, με ελαφρώς πιο καπνιστή και βαθιά γεύση από το λευκό, προτιμάται όλο και περισσότερο για τα ευεργετικά αποτελέσματα που πιστεύεται πως έχει στην υγεία, και συγκεκριμένα για τις αντιγηραντικές του ιδιότητες. Το λάδι από μαύρο σουσάμι χρησιμοποιείται από την παραδοσιακή κινεζική ιατρική και την αγιουβέρδα.

Γιατί μας αρέσει τώρα τελευταία το μαύρο φαγητό; Facebook Twitter
Το «χαβανέζικο μαύρο αλάτι» ή «lava salt» παραδοσιακά περιλαμβάνει ηφαιστειακή λάβα από τη Χαβάη, περισσότερα μεταλλικά στοιχεία και πλουσιότερη γεύση.

Μαύρο αλάτι

Το ροζ αλάτι πέθανε. Ζήτω το μαύρο αλάτι! Το «χαβανέζικο μαύρο αλάτι» ή «lava salt» παραδοσιακά περιλαμβάνει ηφαιστειακή λάβα από τη Χαβάη, περισσότερα μεταλλικά στοιχεία και πλουσιότερη γεύση.

Τα περισσότερα εστιατόρια που ψάχνουν, όμως, τον πιο τρέντι τρόπο να αλατίσουν το φαγητό τους είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν το μαύρο αλάτι που βαφτίζεται χαβανέζικο αλλά παίρνει το χρώμα του από την ανάμειξή του με ενεργό άνθρακα.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ