Γιατί μας αρέσει τώρα τελευταία το μαύρο φαγητό;

Γιατί μας αρέσει τώρα τελευταία το μαύρο φαγητό; Facebook Twitter
0

Μαύρο παγωτό

Ως αντίδραση στα Unicorn Latte, τα πρασινωπά γλυκά με matcha και τις υπόλοιπες βρώσιμες πολυχρωμίες που αρέσουν στο Instagram, φτιάχτηκε το μαύρο παγωτό.

Το εντυπωσιακό χρώμα σε αυτή την περίπτωση το δίνει ο ενεργός άνθρακας, ένα συστατικό που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στα νοσοκομεία, λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του, σε περιπτώσεις δηλητηριάσεων ή υπερβολικής δόσης ναρκωτικών.

Εξαιρετικά πορώδης άρα και απορροφητικός, ο ενεργός άνθρακας παίρνει μαζί του τις τοξίνες. Για τον ίδιο λόγο, όμως, όταν προστίθεται στις τροφές απορροφά τις βιταμίνες και τις θρεπτικές ουσίες τους. Είναι σχετικά άγευστος και η κατανάλωσή του ασφαλής, εφόσον δεν γίνεται πολύ συχνά και κρατιέται σε μικρές ποσότητες.

Μαύρο σκόρδο

Όταν ολόκληρα κεφάλια σκόρδου παλαιωθούν για εβδομάδες σε ζεστό και υγρό περιβάλλον, οι σκελίδες τους γίνονται κατάμαυρες, μαλακές και κολλώδεις, ενώ η γεύση τους αλλάζει δραματικά.

Το μαύρο σκόρδο έλκει την καταγωγή του από την ασιατική κουζίνα, αλλά ευτυχώς έφτασε πλέον και σε αυτήν τη μεριά του κόσμου, δίνοντας γλυκό, γήινο, ουμάμι προφίλ σε ό,τι προστίθεται, από κρέας, μαγιονέζες, βούτυρα και λάδι μέχρι και σοκολάτες.

Γιατί μας αρέσει τώρα τελευταία το μαύρο φαγητό; Facebook Twitter
Yπερτερεί ποιοτικά, καθώς η διάρκεια εκτροφής του υπερβαίνει τις 90 ημέρες.

Μαύρο κοτόπουλο

Μετά την ψύχωση με τις καρύδες που δημιούργησε στους Έλληνες τηλεθεατές το «Survivor», με τα παιδιά να τις παίρνουν στο σχολείο μαζί με το κολατσιό και τα σούπερ-μάρκετ να στήνουν ξεχωριστά ράφια με νερό καρύδας, λάδι καρύδας κ.ο.κ., ήρθε και η τρέλα για το μαύρο κοτόπουλο.

Συγκεκριμένη εταιρεία το έφερε πρώτη στην Ελλάδα και το διαφήμισε στο reality ως καινοτόμο προϊόν που υπερτερεί ποιοτικά, καθώς η διάρκεια εκτροφής του υπερβαίνει τις 90 ημέρες.

Πάντως, μόνο τα πούπουλά του είναι στην πραγματικότητα μαύρα, σε αντίθεση με τα κοτόπουλα Silkie που έχουν μαύρο κρέας, ράμφος, οστά και εσωτερικά όργανα.

Μαύρο σουσάμι

Το σουσάμι είναι ένα από πρώτα καρυκεύματα που χρησιμοποιήθηκαν στη μαγειρική. Το μαύρο σουσάμι, με ελαφρώς πιο καπνιστή και βαθιά γεύση από το λευκό, προτιμάται όλο και περισσότερο για τα ευεργετικά αποτελέσματα που πιστεύεται πως έχει στην υγεία, και συγκεκριμένα για τις αντιγηραντικές του ιδιότητες. Το λάδι από μαύρο σουσάμι χρησιμοποιείται από την παραδοσιακή κινεζική ιατρική και την αγιουβέρδα.

Γιατί μας αρέσει τώρα τελευταία το μαύρο φαγητό; Facebook Twitter
Το «χαβανέζικο μαύρο αλάτι» ή «lava salt» παραδοσιακά περιλαμβάνει ηφαιστειακή λάβα από τη Χαβάη, περισσότερα μεταλλικά στοιχεία και πλουσιότερη γεύση.

Μαύρο αλάτι

Το ροζ αλάτι πέθανε. Ζήτω το μαύρο αλάτι! Το «χαβανέζικο μαύρο αλάτι» ή «lava salt» παραδοσιακά περιλαμβάνει ηφαιστειακή λάβα από τη Χαβάη, περισσότερα μεταλλικά στοιχεία και πλουσιότερη γεύση.

Τα περισσότερα εστιατόρια που ψάχνουν, όμως, τον πιο τρέντι τρόπο να αλατίσουν το φαγητό τους είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν το μαύρο αλάτι που βαφτίζεται χαβανέζικο αλλά παίρνει το χρώμα του από την ανάμειξή του με ενεργό άνθρακα.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ