Παντού μπριζόλες και T-Bones: Το κρέας στην Ελλάδα είναι μόδα

Παντού μπριζόλες και T-Bones: Το κρέας στην Ελλάδα είναι μόδα Facebook Twitter
Υπολογίζεται ότι κάθε Έλληνας καταναλώνει 100 κιλά κόκκινο κρέας τον χρόνο.
0

Έβδομη χώρα παγκοσμίως στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος, η Ελλάδα κατάφερε να ξεπεράσει ακόμα και την Αμερική. Υπολογίζεται ότι κάθε Έλληνας καταναλώνει 100 κιλά κόκκινο κρέας τον χρόνο, ενώ ο Αμερικανός 88.

Λες και όλοι βαλθήκαμε, μέσα από ένα διαχρονικό κατοχικό σύνδρομο, να καταναλώσουμε ως λαός το κρέας που στερηθήκαμε ως τη δεκαετία του '60, τότε που οι δύσκολοι καιροί κατέβαζαν την ημερήσια κατανάλωση στα 35 μόλις γραμμάρια.

Παϊδάκι ή Rib-Eye, το κρέας είναι μόδα και οι κρεατερί νέας γενιάς εγκαθίστανται πλέον ακόμα και μέσα στα σοφιστικέ, ντιζάιν νεο-χασάπικα – από το μαχαίρι κατευθείαν στη φωτιά.

Ο νεοαθηναίος πέρασε με ένα τεράστιο άλμα από την γκαγκανιασμένη χοιρινή (με μπόλικο λεμόνι) και το καλοψημένο φιλέτο στο Βlack Αngus, στο μπρίσκετ, στην πικάνια, στην ταλιάτα, στο Rib-Eye αλλά και στην γκουρμέ άποψη για μια προβατίνα και μια σπαλομπριζόλα. Καινούργιο κοσκινάκι μου και νέα θρησκεία στα κάρβουνα οι «κοπές» και το σίτεμα.

Παϊδάκι ή Rib-Eye, το κρέας είναι μόδα και οι κρεατερί νέας γενιάς εγκαθίστανται πλέον ακόμα και μέσα στα σοφιστικέ, ντιζάιν νεο-χασάπικα – από το μαχαίρι κατευθείαν στη φωτιά.

Όποιος δεν έχει θάλαμο ωρίμανσης με μοστραρισμένες τις μπριζόλες σε διαφορετικά στάδια δεν «παίζει» στον χάρτη της κρεο-πρωτοπορίας και όλοι ξαφνικά έχουν μια άποψη για τα μαχαίρια, τις παντός τύπου όρθιες και ξαπλωτές ψησταριές, τις σούβλες, τα μαντέμια, τα μπάρμπεκιου και τις καυτές πέτρες.

Το παράξενο είναι η μετάβαση. Το πόσο εύκολα εξοικειώθηκε ο Αθηναίος, που μέχρι χθες στο Παρίσι έμενε νηστικός, αποφεύγοντας με αποτροπιασμό το σενιάν, με τη γευστική ένταση της παλαίωσης που θυμίζει κυνήγι, το κόκκινο αίμα στο πιάτο, τη σάρκα της ευρωπαϊκής παράδοσης με την οποία ουδέποτε έκανε χωριό.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ