ΚΙΝΗΣΗ

Η χαμηλή φαρμακευτική συμμόρφωση κοστίζει στην Ευρώπη περίπου 194.500 θανάτους και 125 δισ. ευρώ ετησίως

Η χαμηλή φαρμακευτική συμμόρφωση κοστίζει στην Ευρώπη περίπου 194.500 θανάτους και 125 δισ. ευρώ ετησίως Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου (EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)
0

Η φαρμακευτική συμμόρφωση (ο βαθμός κατά τον οποίο ο ασθενής ακολουθεί τις συμβουλές του ιατρού), αποτελεί έναν από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με αποτελέσματα διεθνών μελετών σε υπερτασικούς ασθενείς, που παρουσίασε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Τσιούφης, η μη συμμόρφωση στις στατίνες μπορεί να αυξήσει το σχετικό κίνδυνο θνησιμότητας από περίπου 12% σε 25%, ενώ η μη συμμόρφωση σε καρδιοπροστατευτικά φάρμακα αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας καρδιαγγειακής αιτιολογίας από 10% σε 40% και θνητότητας από 50% σε 80%.

Όσον αφορά τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των επειγόντων επισκέψεων καρδιαγγειακής αιτιολογίας στα νοσοκομεία.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης σε υπερτασικούς ασθενείς σε Ειδική Μονάδα Υπέρτασης, τα ποσοστά φαρμακευτικής συμμόρφωσης έφτασαν το 80%, ποσοστό ικανοποιητικό, όπως είπε ο κ. Τσιούφης.

Επισήμανε ότι «με τις καρδιαγγειακές παθήσεις να αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη και παγκοσμίως, γίνεται κατανοητό πόσο σημαντική είναι η προσήλωση στη φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τα εθνικά συστήματα Υγείας».

Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ οι υγειονομικές δαπάνες, που αποδίδονται στην πτωχή φαρμακευτική συμμόρφωση και οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, έχουν υπολογιστεί σε 100 με 300 δισ. δολάρια ετησίως, αποτελώντας το 3% με 10% των συνολικών ετήσιων δαπανών υγείας.

Αντιστοίχως, τα χαμηλά ποσοστά συμμόρφωσης κοστίζουν στα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας περίπου 194.500 θανάτους και 125 δισ. ευρώ ετησίως, αποτελώντας περίπου το 9,6% του συνόλου των δαπανών υγείας.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, λαμβάνοντας υπόψη τη γήρανση του πληθυσμού και το ολοένα αυξανόμενο φορτίο νοσηρότητας των χρόνιων παθήσεων, οι κλινικές και κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της μη συμμόρφωσης στη θεραπεία αναμένονται να ενταθούν, αν δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM