Γιατί δεν έγιναν συλλήψεις την ώρα της επίθεσης στον Μπουτάρη - Τι λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης

Γιατί δεν έγιναν συλλήψεις την ώρα της επίθεσης στον Μπουτάρη - Τι λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
EUROKINISSI/MotionTeam
2

Μόλις δύο με τρεις ένστολοι αστυνομικοί βρίσκονταν στην εκδήλωση στον Λευκό Πύργο, όταν σημειώθηκε η άγρια επίθεση εναντίον του Γιάννη Μπουτάρη, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Τσαϊρίδης.

Μιλώντας στο LIFO.gr, ο κ. Τσαϊρίδης αναφέρει πως υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν δεν ήταν εφικτό να γίνουν συλλήψεις εκείνη την ώρα. «Όπως αντιλαμβάνεστε, η αναλογία δύο αστυνομικών ένστολων με ένα μαινόμενο πλήθος εναντίον ενός συγκεκριμένου ατόμου, δεν είναι και η ιδανικότερη για να προβούν σε συλλήψεις», τονίζει.

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δέχτηκε άγρια επίθεση από εξοργισμένο πλήθος το απόγευμα του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων. Είχε μεταβεί στον Λευκό Πύργο για την τελετή υποστολής της σημαίας από ένα ποντιακό και στρατιωτικό τιμητικό άγημα.

Ο κ. Τσαϊρίδης εξηγεί πως «οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν επιφορτιστεί με την πορεία που κατευθυνόταν προς το τουρκικό προξενείο. Στο μνημείο του Λευκού Πύργου, όπου θα διεξαγόταν η υποστολή της σημαίας, υπήρχε μία μικρή αστυνομική δύναμη, η οποία επέβλεπε την εκδήλωση. Ουδείς πιστεύω περίμενε να συμβεί κάτι τέτοιο, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για μία εκδήλωση στη μνήμη των Ποντίων που σφαγιάστηκαν».

Ο  ίδιος σημειώνει ότι «οι ελάχιστες αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες υπήρχαν στο σημείο, είχαν ως σκοπό να φυγαδευτεί ο κ. Μπουτάρης, όπως και έγινε, με τις μικρότερες απώλειες. Ευτυχώς αποφεύχθησαν τα χειρότερα».

«Όλοι έχουν εστιάσει στο πόσοι αστυνομικοί ήταν εκεί και γιατί δεν υπήρχε μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη. Θεωρώ ότι είναι λάθος προσέγγιση του ζητήματος, γιατί όταν μιλάμε για μία εκδήλωση που γίνεται για να τιμήσουμε τη μνήμη χιλιάδων ανθρώπων, δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητη η αστυνομοκρατία. Από εκεί και πέρα το γεγονός ότι παρείσφρησαν εντός της εκδήλωσης τόσα άτομα και προέβησαν σε τέτοιες πράξεις, εννοείται ότι είναι καταδικαστέο», προσθέτει.

«Δεν μπορούμε από τη μία να κατηγορούμε και να καταγγέλλουμε την αστυνομοκρατία και μετά, όταν η αστυνομική παρουσία σε τέτοιες εκδηλώσεις είναι διακριτική, να λέμε πού ήταν η αστυνομία. Δηλαδή να αποφασίσουμε όλοι, να αποφασίσει ο ελληνικός λαός, τι πραγματικά θέλει», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης και καταλήγει:

«Να μην εστιάσουμε στο αν υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις ή όχι, να εστιάσουμε πραγματικά στο τι επιθυμούμε πλέον ως κοινωνία και αν όντως όλη αυτή η ανομία, η οποία επικρατεί σε όλα τα επίπεδα, και η έλλειψη αισθήματος δικαιοσύνης και κράτος δικαίου, είναι αυτή που έχει φτάσει τη χώρα σε αυτό το επίπεδο όπου ο καθένας νομίζει ότι μπορεί να κάνει, να παίρνει τον νόμο στα χέρια του, να βασιλεύει ο νόμος της ζούγκλας και να μη λογοδοτεί σε κανέναν».

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του αυτόφωρου συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για την επίθεση στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Οι τρεις παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης - η δίκη τους αναβλήθηκε για την Τετάρτη 23 Μαΐου ενώ το δικαστήριο αποφάσισε να διατηρήσει την κράτησή τους μέχρι τότε. Ο τέταρτος, που είναι 17 ετών, παραπέμφθηκε να δικαστεί σε δικαστήριο ανηλίκων και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Ο 17χρονος, μαζί με τους δύο 20χρονους και τον 36χρονο οδηγήθηκαν σήμερα ενώπιον της εισαγγελέως, που τους απήγγειλε τις κατηγορίες της διατάραξης κοινής ειρήνης, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και των διακεκριμένων φθορών - όλες σε βαθμό πλημμελήματος.

Στο μεταξύ, επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την επίθεση σε βάρος του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας.

Σύμφωνα με την έγγραφη παραγγελία του προς την εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης Αικατερίνη Μάτση, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ζητεί τη διενέργεια έρευνας από τη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών τόσο για τους φυσικούς, όσο και τους ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης.

Εκτός από τα αδικήματα της πρόκλησης σωματικών βλαβών, διερευνώνται τα αδικήματα που συνδέονται με τη διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια (184 του Π.Κ.) και της πρόκλησης και προσφοράς για την τέλεση εγκλήματος (186 του Π.Κ.).

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συλλαλητήριο συνταξιούχων στην Αθήνα για «αξιοπρεπή διαβίωση με επαρκείς συντάξεις»

Ελλάδα / Συλλαλητήριο συνταξιούχων στην Αθήνα για «αξιοπρεπή διαβίωση με επαρκείς συντάξεις»

«Δώστε πίσω τα κλεμμένα», «Μ’ αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», είναι, μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν από τους συνταξιούχους
LIFO NEWSROOM
ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το Προεδρικό Διάταγμα για τις καλλιτεχνικές σχολές – Παραπέμπεται στην Ολομέλεια

Ελλάδα / ΣτΕ: Στην Ολομέλεια το Προεδρικό Διάταγμα για τις καλλιτεχνικές σχολές - Ποιες διατάξεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ αποφάνθηκε ότι «οι σχολές καλλιτεχνικής εκπαιδεύσεως είναι από το Σύνταγμα ανώτερες και παραμένουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση»
LIFO NEWSROOM
maps.ktimatologio.gr: Ποιοι οφείλουν να δηλώσουν το ακίνητό τους μέχρι τις 30 Νοεμβρίου

Ελλάδα / maps.ktimatologio.gr: Ποιοι οφείλουν να δηλώσουν το ακίνητό τους στο Κτηματολόγιο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου

Πώς μπορεί κάθε πολίτης να δει εάν το ακίνητό του οφείλει να δηλωθεί στο Κτηματολόγιο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και να λύσει την σπαζοκεφαλιά - Πώς λειτουργεί ο χάρτης maps.ktimatologio.gr
ΧΡΥΣΑ ΓΡΙΒΑ
Θεσσαλονίκη: Πράσινο φως για την ανάπλαση της πρώην Ζυθοποιίας ΦΙΞ

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Πράσινο φως για την ανάπλαση της πρώην Ζυθοποιίας ΦΙΞ

Εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση της πολυσυζητημένης ανάπλασης στις εγκαταστάσεις της πρώην Ζυθοποιίας ΦΙΞ στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης. Ποιες είναι οι προβλέψεις, τι θα δημιουργηθεί στον χώρο.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ