Οι 14 χώρες της «Ομάδας της Λίμα», στην οποία μετέχουν χώρες της Λατινικής Αμερικής και ο Καναδάς, εξέδωσαν σήμερα δήλωση στην οποία αναφέρουν πως δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα των προεδρικών εκλογών της Βενεζουέλας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή εν μέσω κατηγοριών για παρατυπίες.
Στην Ομάδα της Λίμα περιλαμβάνονται το Περού, η Αργεντινή, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Χιλή, ο Παναμάς, η Παραγουάη, η Αγία Λουκία, ο Καναδάς, η Κολομβία, η Ονδούρα, η Κόστα Ρίκα, η Γουιάνα και η Γουατεμάλα.
Στη δήλωση αναφέρεται πως οι χώρες θα ανακαλέσουν τους πρεσβευτές τους από το Καράκας για διαβουλεύσεις και θα συνεδριάσουν για να συντονίσουν μια περιφερειακή απάντηση για τους Βενεζουελάνους «οι οποίοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους».
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατάφερε παρά τη διεθνή καταδίκη και τους ισχυρισμούς για εκλογικές νοθείες να κερδίσει μια δεύτερη εξαετή θητεία στο πηδάλιο της εξαθλιωμένης Βενεζουέλας.
Απευθυνόμενος σε πλήθος υποστηρικτών του έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας το βράδυ της Κυριακής, ο Μαδούρο χαιρέτισε την «άψογη εκλογική διαδικασία» που τον διατηρεί στην εξουσία με το 67,7% των ψήφων.
Πολιτικοί της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, αλλά και οι ΗΠΑ, καταδίκασαν τη διαδικασία της Κυριακής κάνοντας λόγο για μια «φάρσα» που οργανώθηκε για να δικαιολογηθεί η «στέψη» του επικεφαλής μιας «δικτατορίας», διαμηνύοντας πως δεν θα αναγνώριζαν το αποτέλεσμα των εκλογών.
Οι αντίπαλοί του προσάπτουν στην κυβέρνηση την ευθύνη για την καταστροφή μιας άλλοτε ευημερούσας οικονομίας. Η Βενεζουέλα διανύει την πέμπτη χρονιά ύφεσης, είναι αντιμέτωπη με αμερικανικές κυρώσεις, βλέπει την παραγωγή πετρελαίου να πέφτει, τα επίπεδα του υποσιτισμού να ανεβαίνουν, δοκιμάζεται από τον υπερπληθωρισμό και βιώνει μαζική φυγή των πολιτών της, που μεταναστεύουν σε άλλα κράτη.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP
σχόλια