Η Σίκινος γίνεται το πρώτο ελληνικό νησί που λέει «όχι» στο πλαστικό καλαμάκι

Η Σίκινος γίνεται το πρώτο ελληνικό νησί που λέει «όχι» στο πλαστικό καλαμάκι Facebook Twitter
0

Πόλεμο εναντία στο πλαστικό κηρύσσει η Σίκινος η οποία φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο ελληνικό νησί που λέει «όχι» το πλαστικό καλαμάκι.

Το εγχείρημα γίνεται μετά από πρωτοβουλία συνεργασίας του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Α.Κ. Λασκαρίδη» με τον δήμο Σικίνου στο πλαίσιο του προγράμματος Sea Change.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, ο Δήμος Σικίνου, οι δημότες και οι επιχειρήσεις του νησιού δεσμεύονται να καταργήσουν τα πλαστικά καλαμάκια και να τα αντικαταστήσουν με επαναχρησιμοποιούμενα ή/και βιοδιασπώμενα που θα παραχωρηθούν από το Ίδρυμα.

Ο Δήμος Σικίνου είναι ο πρώτος δήμος που προσκαλεί όλους τους επιχειρηματίες και κατοίκους του νησιού να αυτοδεσμευτούν πως αλλάζουν συνήθειες και συμβάλλουν στη μείωση της παγκόσμιας ρύπανσης.

Έτσι, φέτος η Σίκινος θα υποδεχθεί το καλοκαίρι ως το πρώτο #plastic_straw_free νησί της χώρας.

 Όπως εξηγεί στο Lifo.gr ο δήμαρχος Σικίνου, Βασίλης Μαράκης, «Στις αρχές Ιουνίου το πλαστικό καλαμάκι καταργείται στο νησί μας. Οι επιχειρηματίες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την εφαρμογή του νέου μέτρου. Είμαστε ένα μικρό νησί με 20 περίπου τέτοιες επιχειρήσεις και πιστεύουμε ότι τα νέα οικολογικά καλαμάκια θα υιοθετηθούν από όλους στο νησί».

Ο κ. Μαράκης σημειώνει ότι το Σαββατοκύριακο η συμφωνία για την εφαρμογή του μέτρου θα «κλείσει» μεταξύ του δήμου και των επιχειρηματιών καθώς υπάρχει επαρκής ενημέρωση, ενώ τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια θα διατίθενται δωρεάν στα καταστήματα μέχρι και το τέλος του 2019. 

Ελπίζουμε να υπάρξουν μιμητές, προσθέτει, ενώ διευκρινίζει ότι ο δήμος Σικίνου έχει ξεκινήσει τον πόλεμο εναντίον του πλαστικού εδώ και δύο χρόνια, όταν άρχισε να μοιράζει τσάντες στους κατοίκους με σκοπό να μην χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες.

Το πρόγραμμα «SEA CHANGE»

Η έναρξη του προγράμματος «SEA CHANGE» πραγματοποιήθηκε συμβολικά την Κυριακή 20 Μαΐου (Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα #emd2018) και θα κορυφωθεί το επόμενο Σάββατο 26 Μαΐου, με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 19:30 στο Σχολείο Σικίνου.

Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή στο κοινό και θα περιλαμβάνει ομιλίες, ανοιχτή συζήτηση για τους κινδύνους από τα πλαστικά μίας χρήσης, καθώς και προβολές των ντοκιμαντέρ «EGEO – H θάλασσα για μένα» και «STRAWS» (σε συνεργασία με το Plastic FreeGreece). Στο ίδιο διάστημα, η ομάδα του προγράμματος σε συνεργασία με τον Δήμο και εθελοντές κατοίκους θα πραγματοποιήσει καθαρισμούς σε προσβάσιμες και απόκρημνες ακτές του νησιού.

Με αφετηρία τη Σίκινο, οι δράσεις του προγράμματος «SEA CHANGE» θα υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες σε περισσότερα νησιά των Κυκλάδων.

Η μείωση και σταδιακή κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης, όπως το καλαμάκι, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της πολύτιμης ζωής που φιλοξενεί, καθώς:

- Κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο τουλάχιστον οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στη θάλασσα.

- Ένα καλαμάκι χρησιμοποιείται μόνο για λίγα λεπτά, ωστόσο χρειάζονται 200 χρόνια για να διασπαστεί, ενώ συχνά δεν ανακυκλώνεται ούτε αποσυντίθεται πλήρως, με αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον.

- Κάθε χρόνο παγκοσμίως, τουλάχιστον 1 εκατομμύριο θαλασσοπούλια και 100.000 θαλάσσια πλάσματα, όπως οι χελώνες, πεθαίνουν από την κατάποση απορριμμάτων και ιδιαίτερα των πλαστικών εξαιτίας της μορφής και του μεγέθους τους.

- Τα πλαστικά καλαμάκια είναι το 11ο πιο συχνό απόρριμμα στις θάλασσές μας

Με πληροφορίες από naxospress/ laskaridisfoundation.org

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άγνωστοι βανδάλισαν το «Τρενοτεχνείο» του Νίκου Καλογερόπουλου

Ελλάδα / Άγνωστοι βανδάλισαν το «Τρενοτεχνείο» του Νίκου Καλογερόπουλου

Ο Νίκος Καλογερόπουλος έχει δημιουργήσει τον χώρο τέχνης «Τρενοτεχνείο» στην Κυπαρισσία - Οι δράστες κατέστρεψαν μουσικά όργανα, τραπέζια, καρέκλες, αντικείμενα και προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές
LIFO NEWSROOM