Ντιμιτρόφ: Ισχυρή αποφασιστικότητα και από τις δύο πλευρές για επίτευξη συμφωνίας

Ντιμιτρόφ: Ισχυρή αποφασιστικότητα και από τις δύο πλευρές για επίτευξη συμφωνίας Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
0

Την εκτίμηση ότι υπάρχει «ισχυρή αποφασιστικότητα» τόσο από τα Σκόπια όσο και από την Αθήνα, για επίτευξη συμφωνίας στο ζήτημα της ονομασίας εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικών Μελετών (European Policy Center - EPC) στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ντιμιτρόφ επέμεινε στην εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό βρίσκονται σε «τελικό στάδιο», χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι οι πρόσφατες συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, αλλά και η συνάντηση που είχε τετ-α-τετ με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, την Κυριακή το βράδυ στις Βρυξέλλες, ήταν πολύ χρήσιμες.

Προσέθεσε δε ότι ήδη από σήμερα νομικοί εμπειρογνώμονες των δύο υπουργείων Εξωτερικών στην Αθήνα αποσαφηνίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες των κειμένων. Όταν ολοκληρωθεί το έργο σε τεχνικό επίπεδο, οι δύο πρωθυπουργοί, Τσίπρας και Ζάεφ θα έχουν μια «σημαντική συζήτηση στο τηλέφωνο» και έπειτα θα πρέπει να πάρουν «σημαντικές πολιτικές αποφάσεις», είπε ο Ντιμιτρόφ.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ξεκαθάρισε ότι αναζητείται ένας συμβιβασμός «win-win» , όπου όλες οι πλευρές θα είναι κερδισμένες και προσέθεσε ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία στο ονοματολογικό θα ήταν ουσιαστική για να δοθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Εξέφρασε, μάλιστα την πεποίθηση ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια «ιστορική ευκαιρία» για λύση, η οποία δεν θα πρέπει να χαθεί και επισήμανε πόσο σημαντική θα είναι η επίλυση του ονοματολογικού, όχι μόνο για τις σχέσεις των δυο χωρών, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή και την Ε.Ε.

O N. Nτιμιτρόφ σημείωσε, επίσης, ότι το πρόβλημα της ονομασίας κράτησε σχεδόν μια ολόκληρη γενιά στη χώρα του «κλειδωμένη» στην «αίθουσα αναμονής» προς την ένταξη στην Ε.Ε.

Ο λόγος, παραδέχτηκε ο κ. Ντιμιτρόφ, ήταν ότι «ψάχναμε για απαντήσεις σε λάθος αιώνα», στην εποχή του Μέγα Αλέξανδρου και όχι στο σήμερα, όπου δύο γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να είναι σε θέση να βρουν τρόπο να ξεπεράσουν ένα ζήτημα το οποίο προέκυψε από το γεγονός ότι μοιράζονται μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που ονομάζεται Μακεδονία.

Ο τίτλος της συζήτησης που διοργάνωσε το EPC, με μοναδικό ομιλητή τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, ήταν «Τι υπάρχει στην ονομασία; Το ζήτημα της ονομασίας της Μακεδονίας ως τεστ για τη διεύρυνση προς τα Βαλκάνια».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φον ντερ Λάιεν σε Βόρεια Μακεδονία: Αλλάξτε το Σύνταγμά σας όπως θελει η Βουλγαρία για να μπείτε στην ΕΕ

Διεθνή / Φον ντερ Λάιεν σε Βόρεια Μακεδονία: Αλλάξτε το Σύνταγμά σας όπως θελει η Βουλγαρία για να μπείτε στην ΕΕ

«Έχουμε έναν ξεκάθαρο στόχο, το άνοιγμα της δέσμης των ενταξιακών κεφαλαίων που αφορά τα θεμελιώδη ζητήματα, το συντομότερο δυνατόν», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Γιώργος Παπανδρέου για ελληνοτουρκικά: «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαζί τον ήλιο και τον άνεμο του Αιγαίου»

Πολιτική / Γιώργος Παπανδρέου για ελληνοτουρκικά: «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαζί τον ήλιο και τον άνεμο του Αιγαίου»

«Τσακωνόμαστε για το πετρέλαιο και το αέριο στο Αιγαίο, το οποίο δεν ξέρουμε αν υπάρχει ή δεν υπάρχει», είπε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα Oksijen
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Θέλετε να μπείτε στο Μαξίμου; Έλα με φόρα

Πολιτική / Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Θέλετε να μπείτε στο Μαξίμου; Έλα με φόρα

«Προσέξτε, λοιπόν, το αν κάποιος θα έρθει με φόρα, αν θα μας ανοίξει την πόρτα, αν θα μας ανοίξετε εσείς την πόρτα του Μαξίμου, αν θα βγούμε εμείς από το Μαξίμου για να μπείτε εσείς, διότι αυτό εννοείτε, είναι θεμιτή η φιλοδοξία σας» ανέφερε ο πρωθυπουργος
LIFO NEWSROOM
Στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις φωτιές - Δείτε LIVE

Πολιτική / Μητσοτάκης: Κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει καλοκαίρι χωρίς φωτιές στην Ελλάδα

Φέτος είχαμε 9.101 φωτιές, σε σχέση με 7.163 που είχαμε πέρυσι που κάηκαν 1.754.000 στρέμματα, ενώ φέτος κάηκαν 440.000 στρέμματα, είπε ο πρωθυπουργός - Άνω του 98% των φωτιών σβήστηκε όταν ήταν ακόμα μικρές, χάρη στα drones και στα έμφορτα αεροσκάφη
LIFO NEWSROOM