Υπήκοος Ισραήλ ο Αμπράμοβιτς - Το παρασκήνιο της κίνησης του δισεκατομμυριούχου

Υπήκοος Ισραήλ ο Αμπράμοβιτς - Το παρασκήνιο της κίνησης του δισεκατομμυριούχου Facebook Twitter
EPA
0

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Chelsea, έλαβε την ισραηλινή υπηκοότητα τη Δευτέρα, εξαιτίας των ανεξήγητων καθυστερήσεων στην ανανέωση της βρετανικής του βίζας. 

Ο Αμπράμοβιτς θεωρείται ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στη Βρετανία.

Όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα, ο Αμπράμοβιτς σκοπεύει να μετακομίσει στο Τελ Αβίβ, όπου έχει ήδη αγοράσει ακίνητη περιουσία.

Η βρετανική βίζα του έληξε τον περασμένο μήνα και η ανανέωσή της από τις βρετανικές αρχές έχει καθυστερήσει ασυνήθιστα με την κυβέρνηση της χώρας να αρνείται να σχολιάσει τους λόγους.

Η ιστοσελίδα Ynet, της μεγαλύτερης καθημερινής εφημερίδας στο Ισραήλ Yedioth Aharonoth, μεταδίδει πως ο Αμπράμοβιτς είναι πλέον πολίτης της χώρας.

Παραδοσιακά, το Ισραήλ παραχωρεί την υπηκοότητα σε κάθε Εβραίο που επιθυμεί να μετακομίσει στη χώρα και τα διαβατήρια εκδίδονται σχεδόν αμέσως σε αυτές τις περιπτώσεις.

Οι κάτοχοι ισραηλινού διαβατηρίου μπορούν να ταξιδεύουν στη Βρετανία χωρίς την έκδοση βίζας, για επισκέψεις λίγων ημερών, αλλά για να εργαστούν εκεί απαιτείται βίζα.

Στο πλαίσιο των αντιποίνων για τον Σκριπάλ;

Ειδικοί αναλυτές θεωρούν πως η ασυνήθιστη καθυστέρηση οφείλεται στην διπλωματική ένταση μεταξύ Βρετανίας και Ρωσίας, στον απόηχο της επίθεσης με νευροτοξικό παράγοντα στον Σεργκέι Σκριπάλ, στο Σαλσμπερι.

Στις 4 Μαρτίου, ο πρώην διπλός πράκτορας και η κόρη του βρέθηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι της πόλης, με το Λονδίνο να κατηγορεί το Κρεμλίνο για την επίθεση.

Λίγες ημέρες αργότερα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός απείλησε ακόμα και να παγώσει μία σειρά ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στη Βρετανία, στο πλαίσιο των ερευνών για επιθέσεις σε βάρος κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Γιατί οι Ρώσοι προτιμούν τη Βρετανία

 

Ρώσοι μεγιστάνες μεταφέρουν μέρος της περιουσίας τους στη Βρετανία, ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, επενδύοντας σε μεγάλο βαθμό σε ακίνητη περιουσία, μέσω υπεράκτιων, ανώνυμων εταιρειών με έδρα στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Το 2015, μία έρευνα της Deutsche Bank που συσχέτισε στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και την Τράπεζα της Βρετανίας, υπολόγισε ότι από το 2006, περίπου 129 δισεκατομμύρια ευρώ είχαν περάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο από συναλλαγές μέσω offshore.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι συναλλαγές αυτές είχαν αφετηρία τη Ρωσία.

 

Το 2003 ο Αμπράμοβιτς αγόρασε την ποδοσφαιρική ομάδα Chelsea. Το 2009, ο πρώην πράκτορας της KGB Αλεξάντερ Λεμπέντεφ, απέκτησε ένα μεγάλο μερίδιο μετοχών της εφημερίδας Evening Standard. Εκπατρισμένοι Ρώσοι έχουν ιδρύσει δίκτυα επιρροής στη βρετανική πολιτική σκηνή, κάνοντας μεγάλες δωρεές στο συντηρητικό κόμμα.

Το νομικό καταφύγιο

 

Οι λόγοι που προτιμούν την Βρετανία είναι κυρίως νομικοί.

Η χώρα τους προσφέρει ένα σταθερό καταφύγιο απέναντι στη ρωσική κυβέρνηση, αφού διαχρονικά απορρίπτει κάθε αίτηση έκδοσης Ρώσου πολίτη που δέχεται από το Κρεμλίνο.

Τα βρετανικά ιδρύματα από την άλλη μεριά επιδεικνύουν χαρακτηριστική προθυμία για τις ξένες επενδύσεις, χωρίς να διερευνούν πάντα εις βάθος την πηγή των χρημάτων, σχολιάζει ο Ιάν Μποντ, διευθυντής εξωτερικής πολιτικής στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Αναμόρφωσης.

Τώρα ο Αμπράμοβιτς αναγκάζεται να μετακομίσει στο Ισραήλ, με την Ynet να μεταδίδει πως το ακίνητο που αγόρασε, είναι ένα κλειστό ξενοδοχείο στο Τελ Αβίβ, κοντά στις ακτές της Μεσογείου.

Με πληροφορίες από New York Times και Independent

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM