Κρίσιμο 48ωρο για το Σκοπιανό - Όλες οι εξελίξεις και το παρασκήνιο

Κρίσιμο 48ωρο για το Σκοπιανό - Όλες οι εξελίξεις και το παρασκήνιο Facebook Twitter
1

Κρίσιμο θεωρείται το επόμενο 48ωρο για το Σκοπιανό καθώς μέχρι την Παρασκευή αναμένεται τηλεφώνημα του σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Αυτά σημειώνουν πηγές στον ΣΚΑΪ, ενώ την ίδια ώρα το Μαξίμου κρατά χαμηλά τους τόνους και στον απόηχο των χθεσινών πληροφοριών για συμφωνία στο όνομα ανέφερε: «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία. H θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντοτε σαφής και καθαρή. Προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Erga omnes (oνομασία έναντι όλων), και συνταγματική αναθεώρηση, εξακολουθούν να παραμένουν το κλειδί και το προαπαιτούμενο για τη λύση, τονίζεται από κυβερνητικές πηγές.

Όπως και να έχει το τηλεφώνημα του Ζάεφ θεωρείται καθοριστικό και αναμένεται να αποτελέσει το έναυσμα για το επόμενο βήμα στις διαπραγματεύσεις που μοιάζουν αυτή τη στιγμή να οδηγούνται σε αδιέξοδο.

Η τελική συμφωνία με την Ελλάδα θα επικυρωθεί στο κοινοβούλιο και στη συνέχεια θα πάει σε δημοψήφισμα διεμήνυσε χθες ο Ζόραν Ζάεφ, που παράλληλα επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία επί της αρχής ανάμεσα στις δύο πλευρές. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Ζάεφ υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «δεν υπάρχει τελική συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και πΓΔΜ».

«Υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, ενώ οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στην επίσημη και νομική πλευρά της συμφωνίας» τόνισε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η πΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία.

Ανέφερε επίσης ότι σύντομα αναμένεται να επικοινωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα -κάτι που όπως είπε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί «απόψε, αύριο ή την Παρασκευή».

Oι δηλώσεις του Ιβάνοφ που προβλημάτισαν

Κατηγορηματικά αντίθετος σε μια ονομασία erga omnes (για συνολική χρήση) δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου του προέδρου υπογραμμίζεται ότι η στάση του Ιβάνοφ «είναι συνεπής με τις απόψεις όλων των προηγούμενων προέδρων της ΠΓΔΜ» και ο ίδιος δεν αποδέχεται μια λύση στο ονοματολογικό για συνολική χρήση ή erga omnes.

Ο σκοπιανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Νικολά Ντιμιτρόφ την Πέμπτη ώστε να ενημερωθεί από τον υπουργό Εξωτερικών για τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων με τον Νίκο Κοτζιά, σε Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες.

Στη χθεσινή του συνέντευξη πάντως, ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ έκανε λόγο για συμφωνία επί της αρχής, αν και όχι σε συγκεκριμένο όνομα.

«Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία μου με τον Τσίπρα, ίσως απόψε, αύριο ή την Παρασκευή, θα μιλήσω δημόσια», είπε ο Ζάεφ, επαναλαμβάνοντας ότι την τελική απόφαση θα την πάρει ο λαός με δημοψήφισμα μέσα στο φθινόπωρο.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ θα δεχθεί τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, προκειμένου να ενημερωθεί για όλες τις λεπτομέρειες που συζητήθηκαν στη Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες.

Σκοπιανό: Η ΝΔ ζητά εξηγήσεις από Τσίπρα και Καμμένο


«Τσίπρας και Καμμένος οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τους Έλληνες πολίτες και να πάψουν να κρύβονται», αναφέρει η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της, μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στις οποίες κάνει λόγο για συμφωνία.

«O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σήμερα όχι μόνον ότι ήδη "υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία" με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ότι "η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία". Αποκάλυψε μάλιστα ότι η "μακεδονική" γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του "έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα" και ότι ο ίδιος "λαχταρά μια «Μακεδονία» στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος"», επισημαίνει αρχικά στην ανακοίνωσή της η ΝΔ,και στη συνέχεια καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα στα εξής ερωτήματα:

«Έχει ήδη δεχθεί ο κ. Τσίπρας την αναγνώριση "μακεδονικής γλώσσας" και "μακεδονικής ταυτότητας" για τους γείτονές μας;

Έχει υπαναχωρήσει ο κ. Τσίπρας από την εθνική θέση erga omnes, προκειμένου το όποιο όνομα των Σκοπίων να ισχύει για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων;

Έχει ήδη δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας να επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν απαλειφθεί από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ όλες οι απαράδεκτες αλυτρωτικές αναφορές;

Κι αν όλα αυτά τα έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας, δεσμεύει την Ελλάδα μη έχοντας καν τη στήριξη της κυβέρνησής του. Ή όσα είπε ο κ. Ζάεφ τα συνυπογράφει και ο κ. Καμμένος;

Οι κ. Τσίπρας και Καμμένος οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τους Έλληνες πολίτες και να πάψουν να κρύβονται».

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φον ντερ Λάιεν σε Βόρεια Μακεδονία: Αλλάξτε το Σύνταγμά σας όπως θελει η Βουλγαρία για να μπείτε στην ΕΕ

Διεθνή / Φον ντερ Λάιεν σε Βόρεια Μακεδονία: Αλλάξτε το Σύνταγμά σας όπως θελει η Βουλγαρία για να μπείτε στην ΕΕ

«Έχουμε έναν ξεκάθαρο στόχο, το άνοιγμα της δέσμης των ενταξιακών κεφαλαίων που αφορά τα θεμελιώδη ζητήματα, το συντομότερο δυνατόν», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Γιώργος Παπανδρέου για ελληνοτουρκικά: «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαζί τον ήλιο και τον άνεμο του Αιγαίου»

Πολιτική / Γιώργος Παπανδρέου για ελληνοτουρκικά: «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαζί τον ήλιο και τον άνεμο του Αιγαίου»

«Τσακωνόμαστε για το πετρέλαιο και το αέριο στο Αιγαίο, το οποίο δεν ξέρουμε αν υπάρχει ή δεν υπάρχει», είπε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα Oksijen
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Θέλετε να μπείτε στο Μαξίμου; Έλα με φόρα

Πολιτική / Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Θέλετε να μπείτε στο Μαξίμου; Έλα με φόρα

«Προσέξτε, λοιπόν, το αν κάποιος θα έρθει με φόρα, αν θα μας ανοίξει την πόρτα, αν θα μας ανοίξετε εσείς την πόρτα του Μαξίμου, αν θα βγούμε εμείς από το Μαξίμου για να μπείτε εσείς, διότι αυτό εννοείτε, είναι θεμιτή η φιλοδοξία σας» ανέφερε ο πρωθυπουργος
LIFO NEWSROOM
Στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις φωτιές - Δείτε LIVE

Πολιτική / Μητσοτάκης: Κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει καλοκαίρι χωρίς φωτιές στην Ελλάδα

Φέτος είχαμε 9.101 φωτιές, σε σχέση με 7.163 που είχαμε πέρυσι που κάηκαν 1.754.000 στρέμματα, ενώ φέτος κάηκαν 440.000 στρέμματα, είπε ο πρωθυπουργός - Άνω του 98% των φωτιών σβήστηκε όταν ήταν ακόμα μικρές, χάρη στα drones και στα έμφορτα αεροσκάφη
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης κατά Ανδρουλάκη για ΑΣΕΠ: Επιστρέφει στην άρνηση, παρά την «αλλαγή σελίδας»

Πολιτική / Μαρινάκης κατά Ανδρουλάκη για ΑΣΕΠ: Επιστρέφει στην άρνηση, παρά την «αλλαγή σελίδας»

Θεωρεί πιο σημαντικό το να καταψηφίσει ένα νομοσχέδιο για να επικρίνει αργότερα την Κυβέρνηση για καθυστερήσεις στις προσλήψεις, επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Ας πούμε ότι συμφωνούν "Βόρεια Μακεδονία". Δηλαδή και η Ελλάδα θα τηρεί αυτή τη συμφωνία. Άρα στο ΝΑΤΟ θα πάει ο Καμμένος και σαν υπουργός άμυνας θα απευθυνθεί στον ομόλογό του σαν "μακεδόνα, πολίτη της βορείου Μακεδονίας"; Το υπουργείο θα αποδεχθεί μεταφράσεις των κειμένων του ΝΑΤΟ στα "μακεδονικά"; Γιατί αν αυτός (που αντιπροσωπεύει την κυβέρνση) γράψει την συμφωνία εκεί που δεν πιάνει μελάνι, και συνεχίσει να τους αποκαλεί "Fyrom", τότε και αυτοί θα κάνουν το ίδιο. Και θα υπαναχωρήσουν αργότερα μονομερώς από το erga omnes και το σύνταγμα. Μόνο που όλα τα άλλα "τρίτα μέρη" θα σταματήσουν να ασχολούνται θεωρώντας το θέμα λήξαν και θα μήνεις με τα Σκόπια να μπαίνουν ΝΑΤΟ και την ΕΕ με διπλή ονομασία και αλυτρωτισμό για το οποίο δεν θα μπορείς να κάνεις τίποτα.Εν συντομία πρέπει την συμφωνία να μπορείς να την τηρήσεις και ΕΣΥ. Δηλαδή όλοι οι υπουργοί και ΜΕΓΑΛΟ μέρος της αντιπολίτευσης. Αλλίως οδεύεις σε μια άνευ προηγουμένου ήττα. Δεν είναι χαζοί όλοι οι άλλοι να μην καταλάβουν αν έχεις "μπέσα" ή όχι. Οι διεθνείς συμφωνίες που έχουν ορίζοντα είναι αυτές που συμφωνούνται απο κοινού ουσιαστικά - "μπεσαλίδικα" - και έχουν την σύμφωνη γνώμη των λαών και όχι με τεχνάσματα και όχι 150+0.5 βουλευτές. Για τέτοια ακριβώς προβλέπεται το 180+ ψήφους που εμπεριέχει και τον λαό (κατά την άποψη μου τότε δεν χρειάζεται και δημοψήφισμα)Γι'αυτό πιθανολογώ ότι δεν θα κάνουν καμία ουσιαστική πράξη (μεγάλο ενδεχόμενο) με ένα μικρό ενδεχόμενο στην τελική να κάνουν ένα δημοψήφισμα που θα το χάσουν επίτηδες, για να δικαιολογήσουν την έπειτα υπαναχώρησή τους (όπως ο αρχικός σχέδιασμός για το 2015) - ή θα το κερδίσουν αλλά θα το αγνοήσουν με κάποια τυπική δικαιολογία (σχέδιο Β).Το θέμα είναι να μην προηγηθούν τετελεσμένα για τα οποία (σαν να τους ακούω ήδη στα αυτία μου) θα φταίνε οι άλλοι, οι "πιέσεις των ΗΠΑ και ΕΕ" και "εμείς δεν συμφωνήσαμε ποτέ σε αυτό που έγινε"...