Η νέα κυβέρνηση στην Ισπανία δεν θα περιλαμβάνει μέλη των Podemos

Η νέα κυβέρνηση στην Ισπανία δεν θα περιλαμβάνει μέλη των Podemos Facebook Twitter
EPA/BALLESTEROS
1

Η μελλοντική κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία δεν θα περιλαμβάνει μέλη των Podemos, ανακοίνωσε σήμερα η αναπληρώτρια γενική γραμματέας των Σοσιαλιστών, Αδριάνα Λάστρα.

Το Podemos ζητά συμμετοχή στην κυβέρνηση καθώς βοήθησε τον επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) να ανατρέψει τον Μαριάνο Ραχόι. 

Σε ερώτηση που τέθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο TVE για την πιθανότητα ορισμένες υπουργικές θέσεις να καταληφθούν από μέλη του κόμματος Podemos, η δεύτερη στην ιεραρχία του PSOE απάντησε: «Όχι».

«Σε λίγες ημέρες θα δοθούν στην δημοσιότητα τα ονόματα όσων θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση... μία κυβέρνηση αντιπροσωπευτική, κατά κύριο λόγο σοσιαλιστική», είπε.

Ο Πέδρο Σάντσεθ, 46χρονος οικονομολόγος, χωρίς εμπειρία διακυβέρνησης, ορκίστηκε το Σάββατο, ενώπιον του βασιλιά Φελίπε ΣΤ', πρωθυπουργός και πρέπει να σχηματίσει μέχρι τα μέσα της εβδομάδας την κυβέρνησή του, αφού ανέτρεψε τον Μαριάνο Ραχόι μέσω ψηφοφορίας μομφής στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Τη στιγμή που το PSOE δεν διαθέτει παρά 85 έδρες επί των 350 του ισπανικού κοινοβουλίου, αυτή η ψήφος μομφής εγκρίθηκε χάρη στις ψήφους των 71 βουλευτών των Podemos και μίας ακόμη συμμαχικής παράταξης.

Η Αδριάνα Λάστρα επανέλαβε εξάλλου ότι οι σοσιαλιστές δεν έχουν την πρόθεση να εξαντλήσουν την κοινοβουλευτική θητεία που λήγει το 2020, αλλά θα προκηρύξουν πρόωρες εκλογές, χωρίς να διευκρινίσει ημερομηνία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του κόμματος Podemos, το οποίο πάντα επεδίωκε να αποσπάσει από το Σοσιαλιστικό Κόμμα τον πρωταγωνισιτκό ρόλο στην ισπανική αριστερά, η Νοέλια Βέρα, εκπρόσωπος της παράταξης επιβεβαίωσε ότι «ο Πέδρο Σάντσεθ δεν μάς έχει τηλεφωνήσει προς το παρόν».

«Του είπαμε ότι είναι δυνατή η συγκρότηση μίας θαρραλέας, σταθερής κυβέρνησης» με 156 βουλευτές, είπε η εκπρόσωπος επαναλαμβάνοντας την έκκληση του Πάμπλο Ιγκλέσιας.

«Αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν ήταν η επιλογή του Πέδρο Σάντσεθ, που θα κατευθυνθεί προς μία κυβέρνηση πιο αποδυναμωμένη, με περισσότερες δυσκολίες στην υιοθέτηση προοδευτικών μέτρων», πρόσθεσε.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο στόχαστρο Τραμπ και το Πρίνστον: «Πάγωσε» η χρηματοδότηση, μετά τις κινητοποιήσεις για τη Γάζα

Διεθνή / Στο στόχαστρο Τραμπ και το Πρίνστον: «Πάγωσε» η χρηματοδότηση, μετά τις κινητοποιήσεις για τη Γάζα

Το Πρίνστον δεν έχει ενημερωθεί για τους λόγους της απόφασης - Είναι το τρίτο κορυφαίο πανεπιστήμιο που υφίσταται περικοπές από τον Τραμπ, μετά το Κολούμπια και το Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM
Γερουσιαστής «σπάει» κάθε ρεκόρ με ομιλία άνω των 25 ωρών κατά του Τραμπ - «Έφυγε κουτσαίνοντας»

Διεθνή / Γερουσιαστής «σπάει» κάθε ρεκόρ με ομιλία άνω των 25 ωρών κατά του Τραμπ - «Έφυγε κουτσαίνοντας»

Ο Κόρι Μπούκερ στεκόταν όρθιος στο βήμα για περισσότερο από μία ημέρα, πίνοντας μόνο νερό, απαριθμώντας τις επιπτώσεις της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ μέχρι σήμερα
LIFO NEWSROOM
Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Διεθνή / Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Η Μόσχα έχει μακρά παράδοση αδιαφορίας προς τα εντάλματα της Interpol, όταν πρόκειται για πρόσωπα με πολιτική σημασία ή συμμαχική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Τα νομοσχέδια κατά των τρανς στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία», προειδοποιεί φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Τα νομοσχέδια κατά των τρανς ατόμων στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία»

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 1.570 προτεινόμενα νομοσχέδια που στοχεύουν στα δικαιώματά τους, με 527 μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2025
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Είναι πολύ ξενέρωτο (άσχετο λίγο, είναι) να πούμε ότι η λέξη Podemos είναι ρήμα και όχι ουσιαστικό (όπως οι Ciudadanos - Πολίτες); Δεν έχει μεγάλη σημασία, αλλά ακούγεται λίγο γελοίο αυτό το οι Podemos, των Podemos κλπ. Οι "Μπορούμε", των "Μπορούμε" κλπ. Τέλος πάντων ο (ψιλοαχώνευτος) Πέδρο Σάντσεθ έκανε δυο καλά τις τελευταίες μέρες: 1. Έριξε τον Ραχόι. 2. Έκανε κυβέρνηση χωρίς το Podemos.