Με το γλυκό, ποτέ μου δεν «το είχα». Για την ακρίβεια το φοβάμαι πιο πολύ κι από τη Δευτέρα Παρουσία που θα κρίνει τις αμαρτίες μου. Όσο κι αν το καλοπιάνω, όσο κι αν το ξεκινάω με τους καλύτερους οιωνούς και τα πιο άριστα υλικά, οι σαντιγές με βλέπουν και κόβουν, τα κέικ με αντικρύζουν και ξεφουσκώνουν, τα μπεν-μαρί μου καίνε τις σοκολάτες για να με εκδικηθούν. Ένα φαγητό-εκτός κι αν έχεις αδειάσει μέσα του μια αλυκή αλάτι-πάντα σώζεται, πάντα σου κάνει τη χάρη να πάρει τα πάνω του με ένα τρικ, ένα κολπάκι που σώζει τα προσχήματα της καλής μαγείρισσας. Το γλυκό πάλι, πεισμώνει. Το λάθος, που πάντα κρύβεται πίσω από κάποιο μυστήριο της χημείας, στην οποία έλαμψα ως σκράπας, καταλήγει πάντα στον σκουπιδοντενεκέ.
Με τα χρόνια, ωστόσο, έχω ανιχνεύσει ένα σιγουράκι ρεπερτόριο, που σε ελάχιστο χρόνο σου πετυχαίνει τα πιο ουάου γλυκά, εκείνα που δεν πρόκειται ποτέ να σε βάλουν σε μπελάδες. Εσύ βάλε το ντεκόρ, το γλυκό πάνω απ'όλα τρώγεται πρώτα με τα μάτια, που το θέλουν γιορτινό.
Η πιο γλυκιά γλάστρα
Το σερβίρεις μέσα σε γλαστράκι, με το τριμμένο μπισκότο στο ρόλο του χώματος και μια πρασιναδούλα ή ένα λουλουδάκι για οπτική απάτη.
1 πακέτο μπισκότα oreo τριμμένα σε σκόνη στο μούλτι
250 γρ. λευκή σοκολάτα
250 γιαούρτι στραγγιστό
250 κρέμα γάλακτος
Λιώνεις τη σοκολάτα στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί. Χτυπάς κρύα την κρέμα σε σφιχτή σαντιγύ. Ανακατεύεις τη σοκολάτα με το γιαούρτι, προσθέτεις τη σαντιγύ και γεμίζεις το μπολ ή τη γλάστρα που θα το σερβίρεις με στρώσεις τριμμένου μπισκότου και κρέμας.
Το παγώνεις στο ψυγείο.
Σοκολατοφυστικοβουτυρένια ganache
Ούτε κρέμα ούτε κέικ, σοκολάτα hard core που κόβεται σε μαλακά κομμάτια και σου ζητά να τη σερβίρεις με ένα παγωτό βανίλια.
1 πακέτο μπισκότα oreo τριμμένα σε σκόνη στο μούλτι
250 σοκολάτα γάλακτος
100γρ. φυστικοβούτυρο
50 γρ. μέλι
250 κρέμα γάλακτος
Ζεσταίνεις την κρέμα αλλά χωρίς να την αφήσεις να βράσει. Την κατεβάζεις από τη φωτιά, λιώνεις μέσα τη σοκολάτα, προσθέτεις το φυστικοβούτυρο και το μέλι, το βάζεις σε όποιο σκεύος θες-καλύτερα στρωμμένο με μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο για να ξεκολάει εύκολα και το αφήνεις στο ψυγείο να κρυώσει.
Εύκολη σος με κακάο και λιγότερες θερμίδες
Αυτή τη σος την έχω πάντα στο ψυγείο μου, αφού δεν χαλάει, την φτιάχνω σε διπλή ποσότητα. Κάθε φορά λιώνω όση θέλω στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο μπρίκι και τη σερβίρω πάνω στα πάντα όλα: κέικ, παγωτό, μπράουνι, γιαούρτι, κρέπες, πανακότες και λοιπές λευκές κρέμες, cheese cake, ακόμη και πάνω στο ψωμί με βούτυρο.
Σε κατσαρολάκι στη φωτιά, διαλύουμε 100γρ. κακάο σε σκόνη με 150 γρ. ζάχαρη και 350 γρ. νερό. Σερβίρουμε τη σος ζεστή.
Mους λεμόνι
Γίνεται τόσο εύκολα που μοιάζει σαν θαύμα. Όποτε τη φτιάχνω σε καλέσματα, αυτή τελειώνει πρώτη, όσες υπερπαραγωγές κι αν υπάρχουν γύρω της στο τραπέζι.
1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
1 ζαχαρούχο
2 λεμόνια ξύσμα και χυμό
Τα ανακατεύεις όλα σε ένα μπολ και κρυώνεις στο ψυγείο. Τη σερβίρεις με τριμμένο μπισκότο ή με φρούτα.
Το σοκολατένιο κέικ-θαύμα
Με ένα κουτάλι, ένα μπολ και πέντε λεπτά στη διάθεσή σου, φτιάχνεις το απόλυτο κέικ σοκολάτα!
1 μικρή συσκευασία Μερέντα
2 αβγά
10 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Τα ανακατεύεις σε μπολ, μεταφέρεις σε φόρμα του κέικ και ψήνεις για 45 λεπτά στους 175 βαθμούς.
Καταπληκτική τούρτα στιγμής!
Αντί να ξοδεύεσαι σε κάθε γιορτή, κάλεσμα και επέτειο, φτιάχνεις σε διπλή δόση το μαγικό αυτό γλυκάκι και ξεσαλώνεις στο ντεκόρ που θα το αναδείξει.
400γρ. σοκολάτα
150 ml γάλα
1 κεσεδάκι γιαούρτι
¼ φλ. φουντούκια
ό,τι μπισκότο σου αρέσει, τριμμένο ή σπασμένο σε κομματάκια μικρά
Ζεσταίνεις σε κατσαρολάκι το γάλα, το κατεβάζεις από τη φωτιά και προσθέτεις το γιαούρτι. Μόλις κρυώσει, το βάζεις στη φόρμα που θες να του δώσεις ή σε ποτηράκια ή μπολ, προσθέτοντας μέσα και πάνω του τριμμένα μπισκότα. Κρυώνεις στο ψυγείο.
σχόλια