Γλυκά στο πεντάλεπτο!

Γλυκά στο πεντάλεπτο! Facebook Twitter
Tο γλυκό πάνω απ'όλα τρώγεται πρώτα με τα μάτια...
4

 

Γλυκά στο πεντάλεπτο! Facebook Twitter
To τριμμένο μπισκότο παίζει το ρόλο του χώματος...

Με το γλυκό, ποτέ μου δεν «το είχα». Για την ακρίβεια το φοβάμαι πιο πολύ κι από τη Δευτέρα Παρουσία που θα κρίνει τις αμαρτίες μου. Όσο κι αν το καλοπιάνω, όσο κι αν το ξεκινάω με τους καλύτερους οιωνούς και τα πιο άριστα υλικά, οι σαντιγές με βλέπουν και κόβουν, τα κέικ με αντικρύζουν και ξεφουσκώνουν, τα μπεν-μαρί μου καίνε τις σοκολάτες για να με εκδικηθούν. Ένα φαγητό-εκτός κι αν έχεις αδειάσει μέσα του μια αλυκή αλάτι-πάντα σώζεται, πάντα σου κάνει τη χάρη να πάρει τα πάνω του με ένα τρικ, ένα κολπάκι που σώζει τα προσχήματα της καλής μαγείρισσας. Το γλυκό πάλι, πεισμώνει. Το λάθος, που πάντα κρύβεται πίσω από κάποιο μυστήριο της χημείας, στην οποία έλαμψα ως σκράπας, καταλήγει πάντα στον σκουπιδοντενεκέ.

Με τα χρόνια, ωστόσο, έχω ανιχνεύσει ένα σιγουράκι ρεπερτόριο, που σε ελάχιστο χρόνο σου πετυχαίνει τα πιο ουάου γλυκά, εκείνα που δεν πρόκειται ποτέ να σε βάλουν σε μπελάδες. Εσύ βάλε το ντεκόρ, το γλυκό πάνω απ'όλα τρώγεται πρώτα με τα μάτια, που το θέλουν γιορτινό.

Γλυκά στο πεντάλεπτο! Facebook Twitter

Η πιο γλυκιά γλάστρα

Το σερβίρεις μέσα σε γλαστράκι, με το τριμμένο μπισκότο στο ρόλο του χώματος και μια πρασιναδούλα ή ένα λουλουδάκι για οπτική απάτη.

1 πακέτο μπισκότα oreo τριμμένα σε σκόνη στο μούλτι
250 γρ. λευκή σοκολάτα
250 γιαούρτι στραγγιστό
250 κρέμα γάλακτος


Λιώνεις τη σοκολάτα στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί. Χτυπάς κρύα την κρέμα σε σφιχτή σαντιγύ. Ανακατεύεις τη σοκολάτα με το γιαούρτι, προσθέτεις τη σαντιγύ και γεμίζεις το μπολ ή τη γλάστρα που θα το σερβίρεις με στρώσεις τριμμένου μπισκότου και κρέμας.
Το παγώνεις στο ψυγείο.

Γλυκά στο πεντάλεπτο! Facebook Twitter
H σοκολατοφυστικοβουτυρένια ganache κόβεται σε μαλακά κομμάτια...

Σοκολατοφυστικοβουτυρένια ganache

Ούτε κρέμα ούτε κέικ, σοκολάτα hard core που κόβεται σε μαλακά κομμάτια και σου ζητά να τη σερβίρεις με ένα παγωτό βανίλια.

1 πακέτο μπισκότα oreo τριμμένα σε σκόνη στο μούλτι
250 σοκολάτα γάλακτος
100γρ. φυστικοβούτυρο
50 γρ. μέλι
250 κρέμα γάλακτος


Ζεσταίνεις την κρέμα αλλά χωρίς να την αφήσεις να βράσει. Την κατεβάζεις από τη φωτιά, λιώνεις μέσα τη σοκολάτα, προσθέτεις το φυστικοβούτυρο και το μέλι, το βάζεις σε όποιο σκεύος θες-καλύτερα στρωμμένο με μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο για να ξεκολάει εύκολα και το αφήνεις στο ψυγείο να κρυώσει.

Γλυκά στο πεντάλεπτο! Facebook Twitter
Σοκολατένια τούρτα στιγμής
 

Εύκολη σος με κακάο και λιγότερες θερμίδες

 

Αυτή τη σος την έχω πάντα στο ψυγείο μου, αφού δεν χαλάει, την φτιάχνω σε διπλή ποσότητα. Κάθε φορά λιώνω όση θέλω στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο μπρίκι και τη σερβίρω πάνω στα πάντα όλα: κέικ, παγωτό, μπράουνι, γιαούρτι, κρέπες, πανακότες και λοιπές λευκές κρέμες, cheese cake, ακόμη και πάνω στο ψωμί με βούτυρο.

Σε κατσαρολάκι στη φωτιά, διαλύουμε 100γρ. κακάο σε σκόνη με 150 γρ. ζάχαρη και 350 γρ. νερό. Σερβίρουμε τη σος ζεστή.

Mους λεμόνι

Γίνεται τόσο εύκολα που μοιάζει σαν θαύμα. Όποτε τη φτιάχνω σε καλέσματα, αυτή τελειώνει πρώτη, όσες υπερπαραγωγές κι αν υπάρχουν γύρω της στο τραπέζι.

1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
1 ζαχαρούχο
2 λεμόνια ξύσμα και χυμό


Τα ανακατεύεις όλα σε ένα μπολ και κρυώνεις στο ψυγείο. Τη σερβίρεις με τριμμένο μπισκότο ή με φρούτα.

Το σοκολατένιο κέικ-θαύμα

Με ένα κουτάλι, ένα μπολ και πέντε λεπτά στη διάθεσή σου, φτιάχνεις το απόλυτο κέικ σοκολάτα!

1 μικρή συσκευασία Μερέντα
2 αβγά
10 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του


Τα ανακατεύεις σε μπολ, μεταφέρεις σε φόρμα του κέικ και ψήνεις για 45 λεπτά στους 175 βαθμούς.

Καταπληκτική τούρτα στιγμής!


Αντί να ξοδεύεσαι σε κάθε γιορτή, κάλεσμα και επέτειο, φτιάχνεις σε διπλή δόση το μαγικό αυτό γλυκάκι και ξεσαλώνεις στο ντεκόρ που θα το αναδείξει.

400γρ. σοκολάτα
150 ml γάλα
1 κεσεδάκι γιαούρτι
¼ φλ. φουντούκια
ό,τι μπισκότο σου αρέσει, τριμμένο ή σπασμένο σε κομματάκια μικρά


Ζεσταίνεις σε κατσαρολάκι το γάλα, το κατεβάζεις από τη φωτιά και προσθέτεις το γιαούρτι. Μόλις κρυώσει, το βάζεις στη φόρμα που θες να του δώσεις ή σε ποτηράκια ή μπολ, προσθέτοντας μέσα και πάνω του τριμμένα μπισκότα. Κρυώνεις στο ψυγείο.

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

2 σχόλια