Οι νόμοι και το καταστατικό της πιο σκληρής μαφίας σε ρωσικό έδαφος ξεκίνησαν να εδραιώνονται στα γκούλαγκ του '30, στην (πρώην) Σοβιετική Ένωση. Τα μέλη της, μυημένα σε φρικτούς όρκους σιωπής και αλληλοβοήθειας, αναγνωρίζονταν μεταξύ τους ως άνθρωποι που ανήκαν στο ίδιο εγκληματικό πλαίσιο από τα τατουάζ που έφεραν σε όλο σχεδόν το σώμα τους.
Η δράση και οι κανόνες αυτής της μαφίας συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, τα τατουάζ ήταν και ένας τρόπος για να αντιληφθούν οι μυημένοι το εγκληματικό βιογραφικό κάποιου και τη θέση του στην ιεραρχία της "Vory V Zakone".
Τα χρόνια που είχε περάσει κάποιος στη φυλακή, το αν είχε διαπράξει φόνο ή πόσους φόνους, το αν είναι χρήστης ναρκωτικών, όλα «μιλούσαν» μέσα από τα τατουάζ. Ένα φίδι, για παράδειγμα, είναι σημάδι ότι το μέλος της μαφίας είναι ναρκομανής.
Οι καμπάνες μιας εκκλησίας αναπαριστούν τα χρόνια ποινής που εξέτισε. Ένα ακτινωτό ρόδο «φλυαρεί» για υψηλόβαθμο στέλεχος, έτοιμο να προστατεύσει και με τη ζωή του τα μυστικά της εγκληματικής οργάνωσης. Τατουάζ στους ώμους σημαίνει ότι αυτός ο παραβατικός δεν είχε φορέσει ποτέ πουκάμισο με μανίκια στη ζωή του. Στα γόνατα ότι ποτέ δεν θα γονάτιζε μπροστά στις αστυνομικές αρχές.
Η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιείται μέχρι και σήμερα και θεωρείται ότι έχει από τα πιο σκληρά καταστατικά και τους πιο αιματηρούς κώδικες τιμής. Ληστείες, απάτες, εκβιασμοί, ακόμη και πληρωμένα συμβόλαια θανάτου είναι οι βασικές πηγές πλουτισμού των μελών του κυκλώματος.
Τα μέλη της "Vory V Zakone" υποχρεούνται να δίνουν το 15% - 20% των κερδών τους στον αρχηγό της ομάδας τους. Τα μέλη της εξορίστηκαν από τη Ρωσία και τη Γεωργία στα τέλη των 00s και κάπως έτσι άρχισε η δραστηροποίησή τους στη δυτική Ευρώπη και ειδικότερα στη Γαλλία.
Μόνο εκεί και σύμφωνα με τις στατιστικές των αστυνομικών αρχών «δραστηριοποιούνται» περί τους 300 Ρώσους «νονούς». Πριν από λίγες μέρες -στα τέλη Ιουνίου συγκεκριμένα- ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης βρέθηκαν 34 μέλη της “Vory V Zakone", μεταξύ των οποίων και ο διαβόητος Kakhaber Shushanashvili, γνωστός στα κυκλώματα της νύχτας ως "Kakha".
O συγκεκριμένος θεωρείτο αρχηγός στο εγκληματικό παρακλάδι της Γεωργίας. Βέβαια και όπως αναφέρει ο κορυφαίος Γάλλος δημοσιογράφος, Jérôme Pierrat όσοι περισσότεροι συλλαμβάνονται, τόσοι και περισσότεροι κλώνοι της εγκληματικής οργάνωσης προκύπτουν στην πορεία.
«Δεν υπάρχει τέλος σ' αυτή την οργάνωση. Τα μέλη της θα πολλαπλασιάζονται, λυμαινόμενα τη Γαλλία για καιρό», εξηγεί.
σχόλια