Ώρες μετά την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης στο προσφυγικό, που φέρει τη σφραγίδα και των τριών κομμάτων του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ προειδοποιεί εκ νέου με απώθηση προσφύγων και μεταναστών στα γερμανικά σύνορα σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν διμερείς συμφωνίες επαναπροώθησης με τις χώρες εισόδου στην ΕΕ.
Μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών δηλώνει ότι «δεν αποτελεί καλή στρατηγική να επενδύει κάποιος στο ότι δεν θα υπάρξουν διμερείς συμφωνίες. Σε αυτή την περίπτωση θα ξεκινήσουν επαναπροωθήσεις στα γερμανικά σύνορα».
Από την πλευρά του ο αρχηγός των χριστιανοκοινωνιστών βουλευτών στο κοινοβούλιο Αλεξάντερ Ντόμπριντ εκτιμά ότι τα γερμανικά σχέδια επαναπροώθησης αιτούντων άσυλο στις χώρες εισόδου στην ΕΕ δεν θα δράσουν αποτρεπτικά στις αρχές των εν λόγω χωρών έτσι ώστε να διακόψουν τις καταγραφές φοβούμενες επιστροφές χιλιάδων προσφύγων.
«Όποιος δεν είναι σε θέση να τηρήσει στοιχειώδεις ευρωπαϊκούς κανόνες δεν μπορεί να περιμένει συνεργασία σε άλλους τομείς», προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς ο πρώην υπουργός.
«Υπόδειγμα για άλλες χώρες η διμερής συμφωνία με την Ελλάδα»
Αισιόδοξος για μια αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού στη Γερμανία εμφανίζεται την ίδια στιγμή ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των γερμανών συντηρητικών Φόλκερ Κάουντερ.
Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Neue Passauer Presse δηλώνει ότι ελπίζει σε μια συμφωνία κατ΄ αρχήν με την Ελλάδα και μετά με την Ιταλία για την γρήγορη επιστροφή προσφύγων που έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου στις εν λόγω χώρες.
Βέβαιη ότι μια συμφωνία με την Ελλάδα είναι απλά ζήτημα χρόνου εμφανίζεται, την ίδια στιγμή, η υπουργός Άμυνας και αναπληρώτρια επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Μιλώντας σε εφημερίδες του ομίλου Φούνκε τοποθετεί τη διμερή συμφωνία στα τέλη του μηνός, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με την Ελλάδα θέλουμε να πετύχουμε συμφωνία μέχρι το τέλους του μήνα».
Παράλληλα η γερμανίδα υπουργός θεωρεί ότι η συμφωνία με την Ελλάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για αντίστοιχες συμφωνίες με άλλες χώρες της ΕΕ: «Και η Ιταλία επιθυμεί να υπάρξουν αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο προσφυγικό. Διότι οι Ιταλοί θέλουν, ως αντάλλαγμα, να τους βοηθήσουμε. Η αλληλεγγύη παραμένει σημαντική για όλους ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά στη Ρώμη».
Με πληροφορίες από Deutsche Welle
σχόλια