Στο Ρωσικό ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Έλληνας πρέσβης στη Μόσχα

Στο Ρωσικό ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Έλληνας πρέσβης στη Μόσχα Facebook Twitter
EPA/MAXIM SHIPENKOV
0

Ο Έλληνας πρέσβης στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς, κλήθηκε σήμερα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο Σκάι, η συζήτηση που έγινε αφορούσε τις προχθεσινές δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα και την αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

  

Διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για συζήτηση σε ήπιους τόνους, στη διάρκεια της οποίας, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε ότι οι αναφορές της κ. Ζαχάροβα δεν είχαν κανένα στοιχείο έλλειψης σεβασμού και ενδεχομένως υπήρξε κάποια παρανόηση ως προς αυτό.

Σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη συνάντηση δεν ανακοινώθηκαν αντίμετρα προς την Ελλάδα για το θέμα των απελάσεων των Ρώσων διπλωματών.

Υπενθυμίζεται ότι το κλίμα μεταξύ Αθήνας και Μόσχας είναι ιδιαίτερα τεταμένο μετά την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα άλλων δύο, καθώς κατηγορούνται ότι προέβησαν σε παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας, οι οποίες κρίνονται ως παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα χαρακτήρισε «απογοητευτική» την κίνηση της Αθήνας να απελάσει τους διπλωμάτες.

Ο Αντρέι Μάσλοβ, μιλώντας στο Sputnik, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μ. Ζαχάροβα ήταν «υπερβολική».

Την Τετάρτη, η Μαρία Ζαχάροβα αναφερόμενη στις απελάσεις είχε αναφέρει ότι «τέτοια πράγματα δεν μένουν χωρίς συνέπειες. Δεν εξαφανίζονται δίχως να αφήσουν ένα ίχνος. Βέβαια, δυστυχώς, όλα αυτά ρίχνουν σκιά στις διμερείς σχέσεις, χωρίς να εισάγουν κανένα εποικοδομητικό στοιχείο».

Η Ζαχάροβα είπε ότι «πιστεύουμε ότι οι Ελληνες θα έπρεπε να έχουν επικοινωνήσει με τους Ρώσους συνεργάτες τους και όχι να παρασυρθούν από τη βρώμικη πρόκληση, στην οποία, δυστυχώς, η Αθήνα σύρθηκε».

Η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν άμεση και σε μια σκληρή ανακοίνωσή του είχε σπεύσει να χαρακτηρίσει τις δηλώσεις της κ. Ζαχάροβα «χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ