Ισπανία: Στη φυλακή μητέρα που κρυβόταν με τα παιδιά της από τον πατέρα τους επειδή την κακοποιούσε

Ισπανία: Στη φυλακή μητέρα που κρυβόταν με τα παιδιά της από τον πατέρα τους επειδή την κακοποιούσε Facebook Twitter
Η Χουάνα Ρίβας διέφυγε από τη Σαρδηνία, όπου ζούσε το ζευγάρι, με τα δυο παιδιά της τον Μάιο του 2016 και κατέθεσε μήνυση για ενδοοικογενειακή βία τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς. Τις κατηγορίες αρνείται ο πρώην σύζυγός της. (EPA)
2

Μια διαζευγμένη μητέρα στην Ισπανία, καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση πέντε ετών, διότι έφυγε και κρυβόταν με τα δυο παιδιά της, αν και δικαστήριο είχε διατάξει να αναλάβει την επιμέλειά τους ο Ιταλός πατέρας τους.

Η γυναίκα κατηγορεί τον πρώην σύζυγό της για ενδοοικογενειακή βία.

Το δικαστήριο της Γρανάδας, εκτιμώντας ότι η Χουάνα Ρίβας «εκμεταλλεύτηκε το επιχείρημα της βιαιοπραγίας» για να κρατήσει μαζί της τα δύο παιδιά της, ηλικίας σήμερα 12 και 14 ετών, την καταδίκασε για «απαγωγή ανηλίκου».

Εκτός της ποινής φυλάκισης, θα πρέπει επίσης να καταβάλει αποζημίωση ύψους 30.000 ευρώ στον πρώην σύντροφό της και δεν θα έχει την επιμέλεια των παιδιών για ένα διάστημα έξι ετών.

Η Ρίβας κατηγορεί τον πρώην σύζυγό της, τον Ιταλό Φραντσέσκο Άρκουρι, για βιαιοπραγία.

Η γυναίκα διέφυγε από τη Σαρδηνία, όπου ζούσε το ζευγάρι, με τα δυο παιδιά της τον Μάιο του 2016 και κατέθεσε μήνυση για ενδοοικογενειακή βία τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς. Τις κατηγορίες αρνείται ο πρώην σύζυγός της.

Ισπανία: Στη φυλακή μητέρα που κρυβόταν με τα παιδιά της από τον πατέρα τους επειδή την κακοποιούσε Facebook Twitter
EPA

Η δικαστική διαμάχη για την επιμέλεια των παιδιών έγινε ευρέως γνωστή τον Ιούλιο του 2017, όταν δικαστήριο απεφάνθη υπέρ του Άρκουρι και διέταξε την πρώην σύζυγό του να του δώσει τα παιδιά.

Αφού κρυβόταν για έναν μήνα με τα παιδιά της, κατόπιν παραδόθηκε και τα παρέδωσε στις αρχές.

Η υπόθεση προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις στην Ισπανία, όπου η μάχη για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας έχει αναχθεί σε μία από τις βασικότερες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Ορισμένοι επέκριναν τη μητέρα, γιατί αρνήθηκε να υπακούσει στην απόφαση του δικαστηρίου, εκτιμώντας ότι οι κατηγορίες περί βίας ήταν ψευδείς. Μεταξύ των επικριτών της βρίσκονταν και γυναίκες, που κατήγγειλαν τον τρόπο με τον οποίο εκείνη χρησιμοποίησε προς όφελός της τα βάσανα που υπέστησαν πολλές άλλες γυναίκες.

Άλλες γυναίκες στάθηκαν στο πλευρό της με το επιχείρημα ότι ο Φραντσέσκο Άρκουρι είχε ήδη καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της Χουάνα Ρίβα το 2009.

Όμως, το ισπανικό δικαστήριο εκτίμησε ότι το γεγονός πως εκείνη επέστρεψε στον σύζυγό κι απέκτησαν και δεύτερο παιδί θέτει υπό αμφισβήτηση τους ισχυρισμούς της.

Στη μήνυση που κατέθεσε το 2016, η Ρίβας υποστήριζε ότι έζησε μια κόλαση στη Σαρδηνία, περιγράφοντας ότι ο σύντροφός της «την έκλεινε σε ένα δωμάτιο για ώρες, την χτυπούσε, την έφτυνε, της τραβούσε τα μαλλιά» κι ότι τα παιδιά, ιδίως το μεγαλύτερο, «υπέφεραν πολύ και υπήρξαν μάρτυρες πολλών περιστατικών».

Ωστόσο, ο ψυχολόγος, που ορίστηκε από το δικαστήριο να εξετάσει το παιδί, ανέφερε ότι δεν εντόπισε καμία ένδειξη ψυχικού τραύματος, το οποίο οφειλόταν σε ενδοοικογενειακή βία.

Επομένως, το δικαστήριο κατέληξε ότι δεν υπήρξαν άλλα περιστατικά ξυλοδαρμού μετά το 2009.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Δε μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να χωρίζει ο νομος τη μητέρα από τα παιδιά της (όταν δεν συντρέχει λόγος ανικανότητας της μητέρας) και να δίνει την επιμέλεια σε έναν πατέρα που έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για βία.
Το ερώτημά μου είναι καθαρά θεωρητικό:Αν αμφισβητείτε την απόφαση του δεύτερου δικαστηρίου δίχως μάλιστα να γνωρίζετε την ποινή που επέβαλλε το πρώτο δικαστήριο –αναλογιστείτε πως μπορεί να είναι έως και συμβολική αφού το άρθρο μας πληροφορεί πως κατόπιν της ποινής η σύζυγος δεν πήρε διαζύγιο αλλά μάλιστα τεκνοποίησε μαζί του- γιατί να μην αμφισβητήσει κάποιος την απόφαση του πρώτου δικαστηρίου;Επίσης, δεν αναφέρεται οτιδήποτε για έφεση της γυναίκας κατά της απόφασης του δεύτερου δικαστηρίου.Επιπλέον, το να μην της συμπαρίστανται συμπατριώτισσές της, κάτι λέει.Εμένα με προβληματίζει κάτι άλλο: Αν τα παιδιά του ζευγαριού είναι δύο με διαφορά δυο χρόνων μεταξύ τους με το μικρότερο σήμερα 12χρονών (δηλ. γεννημένο το 2006, πως μπορεί να καταδικάστηκε ο σύζυγος το 2009; Δεν μου βγαίνουν τα νούμερα.