Αίγυπτος: Δικαστήριο καταδίκασε σε θανατική ποινή 75 άτομα για συμμετοχή στις διαδηλώσεις του 2013

Αίγυπτος: Δικαστήριο καταδίκασε σε θανατική ποινή 75 άτομα για συμμετοχή στις διαδηλώσεις του 2013 Facebook Twitter
Μεταξύ των κατηγορουμένων, είναι και μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. (EPA/KHALED ELFIQI)
0

Δικαστήριο της Αιγύπτου καταδίκασε σε θανατική ποινή 75 άτομα, που μετείχαν το 2013 σε καθιστική διαμαρτυρία, με αίτημα την εκδίωξη του τότε προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από την εξουσία.

Ανάμεσα στους δικασθέντες είναι μέλη της απαγορευμένης Μουσουλμανικής Αδελφότητας που διοργάνωσε τις διαδηλώσεις στην πλατεία Rabaa στο Κάιρο.

Οι αποφάσεις του δικαστηρίου θα παραπεμφθούν στον Μεγάλο Μουφτή, την ανώτατη θρησκευτική αρχή της χώρας, που καλείται να διατυπώσει μη δεσμευτική γνώμη.

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό δίκαιο, κάθε ποινή, πριν την εκτέλεσή της, θα πρέπει να παραπέμπεται στον Μεγάλο Μουφτή.

Ωστόσο, τα δικαστήρια σπάνια αγνοούν την απόφαση του Μεγάλου Μουφτή. Το 2014, είχε απορρίψει τη θανατική καταδίκη του αρχηγού της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Η τελική ετυμηγορία αναμένεται μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου.

Οι υποθέσεις αυτές, βρίσκονται μεταξύ των υποθέσεων 700 άλλων κατηγορουμένων για παράνομες διαδηλώσεις στην διάρκεια της καθιστικής διαμαρτυρίας που έγινε το 2013, με συνέπεια τον θάνατο εκατοντάδων μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, αλλά και δεκάδων αστυνομικών, όταν έγινε επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων με την χρήση βίας.

Οι κατηγορούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα φάσμα κατηγοριών και ποινές, συμπεριλαμβανομένων της εκτέλεσης, αλλά και της ισόβιας κάθειρξης.

Με πληροφορίες από Reuters, Washington Post

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Samsung προειδοποιεί: Οι δασμοί Τραμπ πλήττουν τις πωλήσεις smartphone και τσιπ μνήμης

Διεθνή / Η Samsung προειδοποιεί: Οι δασμοί Τραμπ πλήττουν τις πωλήσεις smartphone και τσιπ μνήμης

Η κορυφαία κατασκευάστρια ηλεκτρονικών ειδών επικαλείται «αυξανόμενους πολιτικούς κινδύνους» για τους ημιαγωγούς και προβλέπει υψηλότερες τιμές για εξαρτήματα τηλεφώνων
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Η σκιά των σεξουαλικών κακοποιήσεων ανηλίκων, τα θρησκευτικά σχολεία και η αύξηση χρηματοδότησης στο Diyanet

Διεθνή / Τουρκία: Η σκιά των σεξουαλικών κακοποιήσεων ανηλίκων, τα θρησκευτικά σχολεία και η αύξηση χρηματοδότησης στο Diyanet

Η αύξηση της χρηματοδότησης προς το Diyanet και η ενίσχυση της θρησκευτικής εκπαίδευσης στην Τουρκία συνδέονται άμεσα και ανησυχητικά με τις αυξανόμενες καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων σε θρησκευτικά σχολεία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Τα πέντε δευτερόλεπτα που βύθισαν την Ιβηρική στο σκοτάδι – Τι αποκαλύπτει ο διαχειριστής του δικτύου

Διεθνή / Μπλακ άουτ στην Ισπανία: Τα πέντε δευτερόλεπτα που βύθισαν την Ιβηρική στο σκοτάδι

Μια σειρά διαδοχικών δυσλειτουργιών μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα φαίνεται να ήταν αρκετή για να προκαλέσει το ιστορικό μπλακ άουτ που έπληξε Ισπανία και Πορτογαλία, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους δίχως ρεύμα για ώρες.
LIFO NEWSROOM