Υπολείμματα τυριού 3.200 ετών φαίνεται πως εντόπισαν αρχαιολόγοι σε αρχαίο τάφο στην Αίγυπτο.
Πριν από μερικά χρόνια, μια ερευνητική ομάδα βρήκε μια «στερεοποιημένη λευκή μάζα» σε μια συλλογή με αρχαία βάζα στον τάφο του Ptahmes, ενός υψηλόβαθμου Αιγυπτίου αξιωματικού που έζησε τον 13ο αιώνα π.Χ.
Το επίσημο της ανακάλυψης έγινε, όμως, σήμερα και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Analytical Chemistry.
Όπως παραδέχονται επιστήμονες, η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική καθώς δεν έχει βρεθεί αρχαιότερο υπόλειμμα τυριού μέχρι στιγμής παγκοσμίως.
«Το υλικό που αναλύεται είναι, ίσως, το πιο αρχαίο στερεό υπόλειμμα τυριού που βρέθηκε ποτέ» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Ενρίκο Γκρέκο.
Ο ίδιος εργάστηκε μαζί με τους συναδέλφους του στο πανεπιστήμιο του Καΐρου στην Αίγυπτο για να προσδιορίσει την ουσία.
«Γνωρίζουμε ότι έγινε κυρίως από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα αλλά είναι πολύ δύσκολο να φανταστώ τη γεύση» πρόσθεσε ο Δρ. Γκρέκο.
Δίπλα, ωστόσο, στο τυρί βρέθηκαν ίχνη βακτηρίων της θανατηφόρας ασθένειας «βρουκέλλωση», η οποία εμφανίζεται μετά τη κατανάλωση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων.
Όπως υποθέτουν οι επιστήμονες, ο νεκρός πέθανε λίγο μετά την κατανάλωση του συγκεκριμένου τυριού.
Εάν επιβεβαιωθεί, πρόκειται για την παλαιότερη ένδειξη της συγκεκριμένης νόσου, η οποία εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα.
Ο τάφος βρίσκεται στη νεκρόπολη Σακάρρα κοντά στο Κάιρο.
Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1885, ωστόσο, παρέμενε καλυμμένος με άμμο μέχρι το 2010, απαγορεύοντας έτσι στους επιστήμονες να κάνουν εργασίες.
Με πληροφορίες από το TIME
σχόλια