Ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας ανακοίνωσε σήμερα ο κεντροδεξιός πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι.
Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει την κατάργηση υπουργείων και μεγαλύτερη φορολόγηση των εξαγωγών, με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη σταθεροποίηση της οικονομίας, που είναι αντιμέτωπη με μια κατάρρευση του πέσο.
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα βασικό πρόβλημα: να μην ξοδεύουμε περισσότερα από αυτά που έχουμε, να κάνουμε προσπάθειες για την εξισορρόπηση των δημοσίων οικονομικών», δήλωσε ο Μάκρι σε τηλεοπτικό διάγγελμα.
Η ανακοίνωση αυτή γίνεται παραμονή μιας συνάντησης στην Ουάσινγκτον, κατά την οποία η Αργεντινή θα ζητήσει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μια επιτάχυνση του προγράμματος βοήθειας.
Ο Αργεντινός υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νικολάς Ντουχόβνε προγραμματίζεται να έχει συνάντηση αύριο με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να διαπραγματευθεί την αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης που υπεγράφη τον Ιούνιο ανάμεσα στα δύο μέρη.
Παρά τη χορήγηση του δανείου των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ στην Αργεντινή -η πρώτη δόση του οποίου, ύψους 15 δισ. δολαρίων, ήδη εκταμιεύθηκε και εν μέρει δαπανήθηκε- η κατάσταση για την ευάλωτη αργεντίνικη οικονομία συνέχισε να επιδεινώνεται. Το Μπουένος Άιρες ζητεί έτσι να επιταχυνθεί η εκταμίευση των δόσεων.
Ο Μάκρι υπογράμμισε την «επιτακτικότητα» της κατάστασης θέλοντας παράλληλα να φανεί καθησυχαστικός: «Αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες με τον καλύτερο τρόπο. Θα ξεπεράσουμε την κρίση μεριμνώντας για αυτούς που χρήζουν μεγαλύτερης ανάγκης».
Δεσμεύτηκε επίσης για την «ενίσχυση των επιδομάτων, των επισιτιστικών προγραμμάτων και τον καθορισμό ανώτατου πλαφόν στις τιμές ορισμένων βασικών προϊόντων».
Αρκετά υπουργεία θα καταργηθούν. Ο περιορισμός αυτός των χαρτοφυλακίων θα οδηγήσει στη μείωση του προϋπολογισμού και των μελών του προσωπικού.
Ο Μάκρι δεν διευκρίνισε περαιτέρω τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, αλλά είπε πως αν και ο φόρος στις εξαγωγές ήταν «ένας κακός φόρος», την τρέχουσα περίοδο είναι «επιτακτική ανάγκη».
Ο υπουργός Οικονομίας Νίκολας Ντουχόβνε αναμένεται να ανακοινώσει λεπτομέρειες στις αλλαγές της πολιτικής αυτής αργότερα σήμερα.
Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι έχουν αποφασιστεί τροποποιήσεις στη φορολογία των σιτηρών, των ελαιούχων σπόρων και των υποπροϊόντων τους.
Η Αργεντινή είναι η μεγαλύτερη εξαγωγός παγκοσμίως αλευριού σόγιας και σογιέλαιου και από τους μεγαλύτερους ναυτιλιακούς μεταφορείς καλαμποκιού, σιταριού και ακατέργαστης σόγιας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters