Ελληνική υπηκοότητα θα δοθεί σε τρεις αλλοδαπούς ψαράδες, δύο από την Αίγυπτο και έναν από την Αλβανία, που συμμετείχαν στις επιχείρησης διάσωσης τη Δευτέρα, 23 Ιουλίου, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.
«Οι ψαράδες της Νέας Μάκρης, ντόπιοι και μετανάστες, έδωσαν ηρωική μάχη κατά τη διάρκεια της τραγωδίας, σώζοντας ζωές. Η πολιτεία αναγνωρίζει την αυτοθυσία τους. Τους ευχαριστούμε» έγραψε ο πρωθυπουργός στο Twitter.
Σε βίντεο που συνοδεύει την ανάρτησή του, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να ευχαριστεί τους ψαράδες, μιλά για την αυτοθυσία τους και τονίζει ότι αυτό η Πολιτεία θα τους το αναγνωρίσει.
Μάλιστα, μετά και από αίτημα που έθεσαν οι ψαράδες να δοθεί υπηκοότητα για τρεις αλλοδαπούς συναδέλφους τους που ζουν στην Ελλάδα περισσότερα από 22 χρόνια και με κίνδυνο της ζωής τους ρίχτηκαν στη μάχη για να σώσουν ζωές, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ήδη έχει δώσει σχετική εντολή στο υπουργείο Εσωτερικών.
Οι ψαράδες της Νέας Μάκρης, ντόπιοι και μετανάστες, έδωσαν ηρωική μάχη κατά τη διάρκεια της τραγωδίας, σώζοντας ζωές. Η πολιτεία αναγνωρίζει την αυτοθυσία τους. Τους ευχαριστούμε. pic.twitter.com/otnCNIqBd8
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 4, 2018
Όπως είπε, θα ακολουθηθούν οι σύμφωνες με το νόμο διαδικασίες για αλλοδαπούς με εξαιρετική συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο, «γιατί θεωρούμε αυτούς τους ανθρώπους ήδη συμπολίτες μας».
Τα ονόματα των τριών ψαράδων δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.
Οι ήρωες της 23ης Ιουλίου
Ο Χαϊκ Τάουφικ είναι Αιγύπτιος και ζει στην Ελλάδα. Είναι ψαράς και με το καΐκι του, την Παντοβασίλισσα, ψαρεύει στις θάλασσες της Ραφήνας.
Είναι ένας από τους δεκάδες αφανείς ήρωες που με αυτοθυσία αψήφισαν τον κίνδυνο της πύρινης λαίλαπας για να σώσουν ζωές. Καθ'όλη τη διάρκεια της εφιαλτικής νύχτας του Ιουλίου ήταν με το σκάφος του μέσα στη θάλασσα και έσωζε κόσμο. Οι φωνές τους τον οδηγούσαν μιας και οι πυκνοί καπνοί δεν επέτρεπαν να δει μέσα στο σκοτάδι.
Όπως έλεγε τότε κάθε κερδισμένη ζωή είναι και μια ανταμοιβή.
Στο βίντεο μπορείτε να δείτε και την αφήγηση του Mahmod Mesafer, επίσης από την Αίγυπτο, έναν από τους πρώτους ψαράδες που έφτασαν στην θαλάσσια περιοχή τη μέρα της τραγωδίας.
σχόλια