Τέσσερις «ιππότες» και μία «πριγκίπισσα» δοκιμάζουν και βαθμολογούν τα μπεργκεράδικα της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, εξηγούν γιατί σνομπάρουν το burger κοτόπουλο και καταδικάζουν τη χρήση μαχαιροπίρουνου.
Στην πραγματική τους ζωή είναι πέντε απλοί άνθρωποι. Στον κόσμο των burger είναι κάτι σαν σούπερ ήρωες. Έχουν ψευδώνυμα, κρατούν την ταυτότητά τους μυστική όταν δοκιμάζουν τα καινούργια burger και σώζουν τους ανυποψίαστους πελάτες από τις κακές γεύσεις. Ο Richard the Lionheart (Λευτέρης), o Dark Knight (Νίκος), o Don Quixote (Χάρης), o Brave Sir Robin (Μιχάλης) και η Princess Merida (Ρόζαλιν) είναι οι Burger Knights, που εδώ και 2,5 χρόνια, με ιπποτική προσήλωση και εκπαιδευμένους στη μάχη ουρανίσκους, δοκιμάζουν και αξιολογούν όλα τα burger της Θεσσαλονίκης (και κάποια της Αθήνας). Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2012, όταν ο Χάρης και ο Λευτέρης εμπνεύστηκαν την ιδέα, τρώγοντας -τι άλλο- ένα burger. Αμέσως μετά, εισχώρησαν σχετικά εύκολα στην παρέα δοκιμαστών ο Μιχάλης και ο Νίκος, αλλά η Ρόζαλιν πέρασε από interview για να τα καταφέρει, αφού χρειάστηκε να στείλει βιογραφικό με ό, τι burger έχει φάει στη ζωή της για να κερδίσει μία θέση ανάμεσα στα αντρικά σαγόνια.
Οι Burger Knights περιλαμβάνουν μέχρι στιγμής στη γαστριμαργική σταυροφορία τους, περισσότερα από 50 μαγαζιά που σερβίρουν burger, μεταξύ των οποίων burger joints, γκουρμέ εστιατόρια και φαστφουντάδικα, τα οποία έχουν βαθμολογηθεί με αστεράκια από το μηδέν έως το πέντε. Ναι, έχουν βάλει και μηδέν. Πρόκειται για μία απλή και σαφή κατάταξη, ειδικά σε σχέση με το σύστημα αξιολόγησης που είχαν υιοθετήσει για τον πρώτο χρόνο και ήταν αυτό του οίκου Moody's. «Ήταν ακριβώς η περίοδος που η Ελλάδα έπεφτε συνέχεια στην αξιολόγηση, αλλά εμείς μεταξύ μας διασκεδάζαμε πολύ με τα CC, B και ΑΑΑ. Όμως, δεν μπορούσαμε με τίποτα να βγάλουμε μέσο όρο», λέει ο Νίκος, που υπερασπίστηκε το σύστημα του Moody's μέχρι τελικής πτώσεως, αλλά τελικά ηττήθηκε κατά κράτος από τα κινηματογραφικά αστεράκια.
"Θέλω να είναι το μπιφτέκι χοντρό και ζουμερό, το ψωμάκι από ζύμη πίτσας είναι εκπληκτικό, μπέικον, τσένταρ και θέλω να έχει και μία φρουτένια έκπληξη κάθε φορά. Όσο πιο περίεργο για μένα, τόσο το καλύτερο."
Ο Νίκος aka The Dark Knight είναι ο νονός της ομάδας και κατ' επέκταση της σελίδας στο Facebook, όπου οι «ιππότες» αναρτούν τις κριτικές τους για τα burger της Θεσσαλονίκης. «Οι υπόλοιποι ήθελαν να έχουμε όνομα Burger Βραδιές (Burger Nights), αλλά όταν εγώ μπήκα να κάνω το page, σκέφτηκα να βάλω μπροστά το k και να είναι πιο προσωποπαγές και όχι ουδέτερο και απρόσωπο. Να υποδηλώνει κάποιους οι οποίοι, λόγω του ότι δοκιμάζουν burger αποκτούν ένα χαρακτήρα», εξηγεί ο «Σκοτεινός Ιππότης» της παρέας.
Δώσε βάση στο μπιφτέκι
Παρόλο που αξιολογούν με μεθοδικότητα τα burger, οι Burger Knights δεν είναι κριτική επιτροπή. «Όλη η κριτική είναι το σύνολο της γνώμης πέντε ανθρώπων ακριβώς όπως θα την έλεγαν σε ένα φίλο που θα τους ρωτούσε πώς τους φάνηκε το burger», εξηγεί ο Brave Sir Robin ή κατά κόσμον Μιχάλης. Τα κριτήρια με τα οποία βαθμολογεί το κάθε μέλος της ομάδας είναι καθαρά προσωπικά. Για τον Χάρη παίζει σημαντικό ρόλο η ποιότητα των υλικών, τα συνοδευτικά και η τιμή, ενώ ο Λευτέρης δίνει σημασία στο ψωμάκι, αλλά και στην πρώτη μπουκιά, στην αίσθηση που του δίνει ένα burger. Η Ρόζαλιν επηρεάζεται από τα υλικά, καθώς προτιμά τις «πειραγμένες» γεύσεις, ο Μιχάλης χαλιέται από την υπερβολική ή αδιάφορη σως και ο Νίκος βαθμολογεί με ένα δικό του, μοναδικό αλγόριθμο που βρίσκεται μόνο στο μυαλό του και περιλαμβάνει επτά κριτήρια από την εμφάνιση μέχρι το σέρβις. Αλλά, όλοι δίνουν την πρέπουσα σημασία στο δομικό συστατικό κάθε burger που σέβεται τον εαυτό του: στο μπιφτέκι.
Όπως λέει ο Μιχάλης, «μέσα στους Burger Knights υπάρχουν κυρίως δύο ρεύματα, όσον αφορά την προτίμηση του μπιφτεκιού. Το ένα είναι το American style, το οποίο είναι αυτό που βρωμάει μοσχάρι και η άλλη σχολή είναι ο μαμαδίστικος κεφτές, όπου το κρέας είναι λίγο πιο λευκό». Και όταν οι Burger Knights λένε μπιφτέκι, εννοούν πάντα το μοσχαρίσιο κιμά. «Γενικά το burger κοτόπουλου δεν είναι αυτό που εμείς ονομάζουμε burger, παρόλο που έχουμε φάει 2-3 ωραία κατά καιρούς σε μαγαζιά. Αυτό, όμως, που καταδικάζουμε είναι το veggie· το κοτόπουλο απλώς το σνομπάρουμε», τονίζει ο Λευτέρης – Richard the Lionheart, ενώ ο Μιχάλης προσθέτει: «Προκειμένου να υπάρχει αντικειμενικότητα στη βαθμολογία, προσπαθούμε να αξιολογούμε τα μοσχαρίσια μπιφτέκια. Έχει τύχει να πάμε σε μαγαζί που το burger κοτόπουλου ήταν καλύτερο από το μοσχάρι, αλλά αυτό δεν επηρέασε τη βαθμολογία».
Με τη σειρά τους, οι πατάτες έχουν πάρει κι αυτές μια δική τους θέση στο πάνθεον των συνοδευτικών του εκάστοτε burger. «Στην αρχή δεν κοιτούσαμε την πατάτα τόσο βαθιά, αλλά πλέον παίζει μεγάλο ρόλο. Είναι λίγα τα μαγαζιά που έχουν ωραίες πατάτες. Σίγουρα είναι πολύ λίγα αυτά που έχουν φρέσκιες, παίζει πολύ η προτηγανισμένη πατάτα», λέει ο Χάρης ή αλλιώς Don Quixote. Στο θέμα αυτό, οι άντρες της παρέας είναι τυχεροί, γιατί η Princess Merida τους προσφέρει πού και πού τα... αποφάγια της. «Τρώω αρκετά, αλλά οι φορές που έχω λυγίσει είναι που δεν έχω αντέξει να φάω τις πατάτες, τις οποίες τρώνε οι υπόλοιποι. Επίσης, δεν μπορώ να φάω το burger με τα χέρια, γιατί σε ελάχιστα μαγαζιά μένει ενωμένο. Κατά τα άλλα, είμαι ισάξια με τους άντρες», παραδέχεται η Ρόζαλιν, με τον Μιχάλη να διευκρινίζει: «Σέβομαι την πριγκίπισσά μας μέσα στο γκρουπ, αλλά έξω από αυτό, καταδικάζω τη χρήση μαχαιροπίρουνου στο burger».
Τα περίεργα, τα πεντανόστιμα, τα αποτυχημένα
Από το κλασικό burger μέχρι τις εμπνευσμένες γκουρμεδιές, πάντα τα υλικά είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά. Στην πορεία τους, οι Burger Knights έχουν γευτεί πολλά περίεργα, νόστιμα, αλλά και απαράδεκτα υλικά μέσα σε burgers. Όπως λέει η Ρόζαλιν, μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις ήταν ένα burger με onion rings, τα οποία ο Μιχάλης βλέπει ακόμη και σήμερα στον ύπνο του, ενώ από τα λιγότερο αναμενόμενα συστατικά ήταν η τηγανητή μπανάνα και το φυστικοβούτυρο. Με τη σειρά του ο Brave Sir Robin δεν ενθουσιάστηκε καθόλου με τα scrambled eggs, ενώ ο Richard the Lionheart δηλώνει λάτρης της φέτας. «Έφαγα ένα burger που είχε τυροκαυτερή και φέτα σαγανάκι. Ήταν σαν κάποιος να ήρθε κάποιος στο μυαλό μου και μάντεψε τι μου αρέσει», λέει ο Λευτέρης, ενώ στα πιο παράξενα συστατικά συγκαταλέγει τον ανανά και τη μαρμελάδα φράουλα, ράσμπερι και σύκο, ενώ παραδέχεται ότι έχει φάει ένα burger που είχε όνομα "hot", στο οποίο είχε μουδιάσει το στόμα του και έβαλε βαθμολογία στα τυφλά. Ο Νίκος από την άλλη έφαγε το αγαπημένο χαβανέζικο burger του Μπραντ Πιτ με γουακαμόλε, αλλά εκεί που ξέσπασε ήταν ένα σε ένα μαγαζί στο Βαρδάρη: «Ήταν ένα μαγαζί της κακιάς ώρας που θα έπρεπε να το αποφεύγει κάθε ξενυχτισμένος ταξιτζής, που το burger ήταν λες και δεν ήταν φαγητό προορισμένο για να το φάει άνθρωπος».
Γκουρμέ ή «βρώμικο»
Προβλέποντας τη μόδα που θα δημιουργούσε νέους burger lovers σε όλη τη χώρα, οι Burger Knights ξεκίνησαν το γευστικό τους ταξίδι πολύ πριν από την «έκρηξη» μπεργκεράδικων στη Θεσσαλονίκη. «Υπήρχαν μαγαζιά, αλλά δεν υπήρχε η εξειδίκευση», λέει ο Χάρης και ο Λευτέρης εξηγεί: «Εμείς όταν ξεκινήσαμε δεν ήταν μόδα στην πόλη και στην Ελλάδα, αλλά έγινε μία έκρηξη και το κάθε ψητοπωλείο έχει πλέον burger. Σε πολλά μαγαζιά, δεν χρειαζόταν να προσθέσουν burger στον κατάλογο και μάλιστα να μην το κάνουν και καλά. Η Θεσσαλονίκη πριν από δύο χρόνια δεν είχε ούτε ένα μπεργκεράδικο και τώρα έχει τρία, τα οποία είναι καλά και σοβαρά. Το burger αυτή τη στιγμή ανθεί στην πόλη».
Ο Μιχάλης, σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη, λέει: «Τα burger έχουν ανεβεί επίπεδο στις καινούργιες προσπάθειες, αλλά έχουμε και περίπτωση μαγαζιού, το οποίο λανσαρίστηκε ως burger bar και ήταν απαράδεκτο» και η Ρόζαλιν δίνει τη δική της εξήγηση. «Η όλη φάση του γκουρμέ φαγητού, που λόγω της κρίσης δεν μπορεί να είναι τόσο απρόσιτο, τόσο κυριλέ και να απευθύνεται σε μία μερίδα ανθρώπων, το γύρισε στο street food. Γι' αυτό νομίζω ότι «καλά μαγαζιά» έχουν βάλει στον κατάλογο burger, τα οποία είναι και περιποιημένα», λέει η «πριγκίπισσα» του γκρουπ, αλλά ο Brave Sir Robin βάζει τα πράγματα στη θέση τους: «Όλους μας χαλάει, βέβαια, όταν μαζί με το burger σερβίρουν μαρουλοσαλάτα ή κάτι μπλεγμένες ρόκες με ντοματίνια. Αυτή η ανάγκη των μαγαζιών να συνδυάσουν το γκουρμέ με το burger έχει κουράσει. Καλό είναι το λάδι τρούφας μέσα στο burger, αλλά είναι κάτι λεπτομέρειες που δανείζονται όσον αφορά, για παράδειγμα, το στολισμό πιάτου, οι οποίες δεν χωράνε σε ένα burger. Το burger είναι και λίγο "βρώμικο"».
Το page των Burger Knights στο facebook δέχεται συνεχώς μηνύματα από τους εραστές των στρογγυλών σάντουιτς με μπιφτέκι, αλλά και από τα μαγαζιά –εξειδικευμένα και μη. «Έχουμε αρκετά μηνύματα στο page και κάποιοι μας έχουν ζητήσει να συμμετέχουν σε αυτό, αλλά και τα μαγαζιά αλληλεπιδρούν μαζί μας», λέει ο Χάρης που μαζί με τον Μιχάλη και τον Λευτέρη είναι διαχειριστές της σελίδας και φροντίζουν να ενημερώνουν κάθε εστιατόριο που επισκέπτονται για την κριτική τους. Αρκετά από τα μαγαζιά έχουν αγκαλιάσει τις κριτικές, ενώ κάποιο εστιατόριο τους κάλεσε να δοκιμάσουν τα νέα τους burger, μετά την αλλαγή που έκανε στην κουζίνα του. Στα φαγάδικα, οι Burger Knights κυκλοφορούν incognito. «Δεν μας ξέρουν στα μαγαζιά όταν τρώμε. Καμιά φορά τους λέμε "Θα φάμε και θα σας βαθμολογήσουμε" αλλά δεν μας πιστεύει κανείς. Γελάνε και φεύγουν», λέει ο «Λεοντόκαρδος» Λευτέρης.
Η βαθμολογία είναι πάντα κρυφή μεταξύ των «ιπποτών», ενώ ανά διαστήματα την... ξανατσεκάρουν. «Δεν είμαστε σαν μπαμπούλες πάνω από ένα μαγαζί, μην τυχόν χαλάσει ή καλυτερεύσει το burger. Αλλά πολλά μαγαζιά, επειδή ανεβάζουν τον πήχη ή ακολουθούν την τάση της εποχής, τα επισκεπτόμαστε πάλι και εκεί μπορεί να αλλάξει και η βαθμολογία», λέει ο Μιχάλης και εξηγεί γιατί, ενώ το αγαπημένο του junk food είναι η πίτσα, είναι κατάλληλος για να αξιολογεί τα burger: «Το θέμα δεν είναι να αγαπάς το burger όσο τίποτα στη ζωή σου, να είναι το αγαπημένο σου φαγητό. Το θέμα είναι να σου αρέσουν πάρα πολύ τα burger. Γιατί αν κάτι είναι το αγαπημένο σου, πολλές φορές είσαι υποκειμενικός, ενώ πρέπει να το βλέπεις σοβαρά και να έχεις απαιτήσεις από αυτό το φαγητό».
Το ιδανικό burger κατά τους Burger Knights
Νίκος (the Dark Knight): Δωρεάν, μεγάλο, με brioche ψωμάκι, ατελείωτες πατάτες και ποικιλία σως.
Χάρης (Don Quixote): Το ψωμάκι brioche είναι από τα αγαπημένα μας, φρέσκιες πατάτες, καλό μπιφτέκι.
Μιχάλης (Brave Sir Robin): Brioche ψωμάκι, λιωμένο τσένταρ, μπέικον, μία γλυκιά σως, κρεμμύδι μαγειρεμένο, ντομάτα ψημένη στα κάρβουνα και κιμάς που να βρωμοκοπάει μοσχαρίλα. Θα ήθελα να είναι σερβιρισμένο επάνω σε ένα χοντρό ξύλινο πάγκο ενός μπαρ.
Λευτέρης (Richard the Lionheart): Θα συμφωνήσω στο brioche, μπέικον, λιωμένο τσένταρ, καραμελωμένο κρεμμύδι, Philadelphia και ρόκα.
Ρόζαλιν (Princess Merida): Θέλω να είναι το μπιφτέκι χοντρό και ζουμερό, το ψωμάκι από ζύμη πίτσας είναι εκπληκτικό, μπέικον, τσένταρ και θέλω να έχει και μία φρουτένια έκπληξη κάθε φορά. Όσο πιο περίεργο για μένα, τόσο το καλύτερο.
σχόλια