Ακραία κακοκαιρία και στην Αττική - Τι προβλέπει για τον κυκλώνα το Εθνικό Αστεροσκοπείο

Ακραία κακοκαιρία και στην Αττική - Τι προβλέπει για τον κυκλώνα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Facebook Twitter
Το μάτι του κυκλώνα όπως δίνεται στην πρόβλεψη για τις 29/9
0

Πολύ μεγάλη είναι η πιθανότητα σχηματισμού του μεσογειακού κυκλώνα αργά το βράδυ της Πέμπτης στο Νότιο Ιόνιο, με βάση τα σημερινά στοιχεία από το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

Η κίνηση του κυκλώνα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου.

Στη συνέχεια, εκτιμάται ότι θα πλήξει την Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και, μέχρι το πρωί της Κυριακής, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τα Δωδεκάνησα.

Λόγω της χαμηλής προγνωσιμότητας της πορείας του μεσογειακού κυκλώνα «Ξενοφών», το meteo-ΕΑΑ θα εκδώσει νεότερες ανακοινώσεις με επικαιροποιημένα στοιχεία.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κακοκαιρία «Ξενοφών» με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους και τις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Βροχές και καταιγίδες αναμένονται το βράδυ της Πέμπτης και το πρωί της Παρασκευής κυρίως στην Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.

Έκτακτο δελτίο επικινδύνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε πάλι σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ειδικότερα για σήμερα Πέμπτη προβλέπονται:

Α. Θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7-9 μποφόρ που πνέουν στο βόρειο Ιόνιο, τα ανατολικά ηπειρωτικά και σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ) τοπικά στο Αιγαίο και το νότιο Ιόνιο, σταδιακά μέχρι το βράδυ θα σημειώσουν μικρή εξασθένηση από βορρά προς νότο, αλλά στα νότια πελάγη (νότιο Ιόνιο, θάλασσα Κυθήρων) θα διατηρηθεί η ένταση τους (9-10 μποφόρ).

Β. Από τις απογευματινές ώρες οι βροχές που σημειώνονται στα νότια θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, το νότιο Ιόνιο και την Κρήτη όπου τη νύχτα θα είναι κατά τόπους ισχυρές.

Την Παρασκευή (28-09-2018):

Α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο νότιο Ιόνιο , την Πελοπόννησο (κυρίως στην ανατολική και τη νότια) και την Κρήτη. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν στις Κυκλάδες και προς το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια.

Β. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως στο Αιγαίο 6-7 και το πρωί τοπικά 8 μποφόρ, και στο Ιόνιο 8 με 9 και το πρωί τοπικά 10. Βαθμιαία μέχρι το βράδυ θα εξασθενήσουν και θα πνέουν με ένταση στο Ιόνιο 6-7 και στο Αιγαίο 5-6 μποφόρ.

3. Το Σάββατο (29-09-2018):

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν, με κύρια χαρακτηριστικά:

Α. Τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα.

Β. Τη σταδιακή επικράτηση νότιων ανέμων, οι οποίοι στο νότιο Ιόνιο μέχρι το μεσημέρι θα φτάσουν τα 8-9 μποφόρ.

4. Την Κυριακή (30-09-2018):

Α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που θα επηρεάσουν την κεντρική και νότια χώρα.

Β. Νότιοι άνεμοι, πολύ θυελλώδεις και πιθανώς σε επίπεδο θύελλας (9-10 μποφόρ) θα πνέουν στα νότια πελάγη.

Προειδοποιεί ο Αρναούτογλου 

 

Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου κάνει λόγο για έντονα καιρικά φαινόμενα και στην Αττική. Συγκεκριμένα αναφέρει:

 

«Προσοχή αύριο Παρασκευή στα κατά τόπους έντονα καιρικά φαινόμενα (βροχές-καταιγίδες) που θα ξεκινήσουν από το πρωί στη νότια Ελλάδα (Kρήτη) και μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής θα επεκταθούν βορειότερα συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής! Λεπτομέρειες θα ακολουθήσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας!».


Ακραία κακοκαιρία και στην Αττική - Τι προβλέπει για τον κυκλώνα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Facebook Twitter

Καλλιάνος: H πορεία του κυκλώνα

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, τα περισσότερα προγνωστικά μοντέλα συγκλίνουν στο γεγονός ότι η πορεία του Μεσογειακού κυκλώνα θα είναι περίπου αυτή που σας δίνω στο παρακάτω διάγραμμα.

Ακραία κακοκαιρία και στην Αττική - Τι προβλέπει για τον κυκλώνα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Facebook Twitter

Το Σάββατο το πρωί θα βρεθεί περίπου στα ανοιχτά του Ιονίου και μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής θα έχει φτάσει στις περιοχές των Δωδεκανήσων.

Κρατάω μια μικρή ακόμη επιφύλαξη για την πορεία του γιατί τέτοια συστήματα πολλές φορές είναι αρκετά δύσκολο να προβλεφθούν ακόμη και 1 ημέρα πριν.

ΙΣΧΥΡΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ

Οι άνεμοι θα είναι πολύ ισχυροί κυρίως στη νότια Ελλάδα κατά τη διάρκεια του περάσματος του Μεσογειακού κυκλώνα. Οι περιοχές που φαίνεται ότι θα έρθουν αντιμέτωπες με ισχυρές ριπές ανέμων μέσα στο ΣΚ (εντάσεις 10-11 μποφόρ) είναι τμήματα του νοτίου Ιονίου, της νότιας ενδεχομένως παράκτιας Πελοποννήσου, τοπικά της Κρήτης αλλά και των νότιων Δωδεκανήσων.

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΙΣΧΥΡΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

Καθ' όλη τη διάρκεια της Παρασκευής φαίνεται ότι ο Μεσογειακός κυκλώνας θα παραμείνει ακίνητος στα ανοιχτά του νοτίου ιονίου, ενώ θα "αποφασίσει" να κινηθεί ανατολικότερα προς την υπόλοιπη νότια Ελλάδα από το Σάββατο το πρωί (εικόνα 1). Σε τοπικό επίπεδο, οι ριπές του ανέμου θα αγγίζουν τα 10-11 μποφόρ, δεν θα είναι όμως μεγάλη η θαλάσσια ή η χερσαία έκταση που θα αντιμετωπίσει προβλήματα από τους ανέμους, αυτό θα πρέπει να τονιστεί διότι θα επηρεαστούν μόνο οι συγκεκριμένες περιοχές που σας προανέφερα (και πάλι σε τοπικό επίπεδο)

ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΤΟ Π-Σ-Κ

Στους χάρτες 2,3 και 4, βλέπετε τις περιοχές που θα εκδηλωθούν βροχοπτώσεις 24ώρου κατά τη διάρκεια της Παρασκευής, του Σαββάτου και της Κυριακής αντίστοιχα. Με τα πιο έντονα σκούρα χρώματα φαίνονται οι περιοχές με τις περισσότερες και πιο ισχυρές βροχές και με τα πιο ανοιχτά οι περιοχές που θα είναι πιο εξασθενημένα και τοπικού χαρακτήρα οι βροχοπτώσεις. 

ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Ο ΑΣΤΑΤΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ - ΤΡΙΤΗ

Μπορεί οι άνεμοι μέσα στο ΣΚ να εξασθενήσουν για τις περισσότερες περιοχές, όμως οι βροχοπτώσεις θα επιμείνουν και κατά τη διάρκεια της Δευτέρας και της Τρίτης σε αρκετές περιοχές της χώρας. Όμως, επειδή δεν θα μας απασχολεί τότε ούτε ο «Ξενοφώντας» αλλά ούτε και κάποιος Μεσογειακός κυκλώνας, οι βροχοπτώσεις θα είναι πιο εξασθενημένες για τις περισσότερες περιοχές.

Προβλήματα από την κακοκαιρία 


Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, μόνο στην Αττική, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 520 κλήσεις για κοπή δένδρων και απομάκρυνση ογκωδών αντικειμένων που έχουν πέσει στους δρόμους, ενώ πυρετωδώς εργάζονται 80 άνδρες, χωρισμένοι σε ομάδες ανά δύο, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις κλήσεις των πολιτών.

Για δεύτερη ημέρα τα πλοία παραμένουν δεμένα στα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας ενώ σε πολλές περιοχές κλειστά είναι και τα σχολεία για λόγους προστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Σε ισχύ είναι το απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, ενώ δεν εκτελείται κανένα δρομολόγιο για τον Αργοσαρωνικό.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ