Περισσότεροι από 1.600 επιστήμονες υπέγραψαν μία καμπάνια που καταδικάζει τη δήλωση του Ιταλού επιστήμονα του CERN που υποστήριξε ότι «οι άνδρες εφηύραν και ανέπτυξαν τη φυσική επιστήμη.
Οι δηλώσεις του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Πίζας, Αλεσσάντρο Στρούμια, έγιναν σε σεμινάριο του CERN, το οποίο παρακολουθούσαν πολλές γυναίκες φυσικoοί.
Μετά τα σχόλιά του, στις 28 Σεπτεμβρίου, τα οποία προκάλεσαν σφοδρές επικρίσεις, ο Στρούμια, τέθηκε σε προσωρινή διαθεσιμότητα, ενώ διεξάγεται έρευνα για την επίμαχη τοποθέτησή του.
Στην ίδια παρουσίαση, ο επιστήμονας υποστήριξε ότι οι γυναίκες «παίρνουν υπερβολικά μεγάλη χρηματοδότηση» και «προωθούνται σε θέσεις ευθύνης χωρίς να το αξίζουν», κάνοντας λόγο για διακρίσεις σε βάρος των ανδρών.
«Η φυσική δεν είναι σεξιστική εναντίον των γυναικών, όμως η αλήθεια δεν μετράει εν προκειμένω, επειδή είναι μέρος μίας πολιτικής μάχης που έρχεται απ' έξω», πρόσθεσε ο Στρούμια, προκαλώντας τη μαζική αντίδραση ανδρών και γυναικών συναδέλφων του.
Το CERN καταδίκασε τις θέσεις του καθηγητή, χαρακτηρίζοντας την ομιλία του «άκρως προσβλητική».
«Το CERN είναι ένα μέρος όπου ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος και όλοι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες, άσχετα από εθνικότητα, πίστη, φύλο ή σεξουαλικό προσανατολισμό», τονίζεται στην επίσημη ανακοίνωσή του διεθνούς ερευνητικού κέντρου.
Οι επιστήμονες που υπογράφουν την καμπάνια στο particlesforjustice.org (i.e «σωματίδια δικαιοσύνης») υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους ότι η εικόνα που παρουσίασε ο Στρούμια για την επιστήμη είναι «θεμελιακά λανθασμένη».
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των συναδέλφων του, ο Στρούμια υποστήριξε, μιλώντας στο BBC, ότι η επιστημονική κοινότητα της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών είναι «εκατό φορές μεγαλύτερη από τον αριθμό των επιστημόνων που υπέγραψαν την καμπάνια».
«Οι υπογράφοντες προέρχονται από χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την πολιτική ορθότητα», πρόσθεσε ο επιστήμονας, χωρίς να φαίνεται πρόθυμος να δηλώσει μετανιωμένος ή να ζητήσει συγνώμη για τις απόψεις που διατύπωσε.
Μάλιστα επέμεινε πως τα δεδομένα που παρέθεσε στην παρουσίαση σχετικά με την ευνοϊκή μεταχείριση γυναικών στον κλάδο δεν ήταν αλλοιωμένα λόγω κάποιας προκατάληψης.
«Τα δεδομένα για τις αναφορές και τις προσλήψεις δείχνουν ότι οι γυναίκες δεν γίνονται στόχοι διακρίσεων στην στοιχειώδη φυσική. Επιβραβεύουμε την αξία, ανεξαρτήτως φύλου», επέμεινε.
Με πληροφορίες από Guardian και BBC
σχόλια