Οι τουρκικές αρχές θεωρούν ότι ο σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα, κάνοντας λόγο για σκόπιμη στοχοποίηση ενός σφοδρού επικριτή των ηγετών του Ριάντ.
Ο 59χρονος Κασόγκι είχε πάρει συνέντευξη πολλές φορές από τον Οσάμα μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν και στο Σουδάν, ενώ είχε διατελέσει δύο φορές διευθυντής τη εφημερίδας Al Watan.
Ο Κασόγκι έγινε ερύτερα γνωστός από τις εμφανίσεις του σε δορυφορικά αραβικά δίκτυα.
Πολύ καλά δικτυωμένος, με καλή εσωτερική πληροφόρηση, ήταν σύμβουλος του πρίγκιπα Τούρκι αλ-Φαϊζάλ, του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας και συνδεόταν στενά με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή πρίγκιπα Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ.
Στη στήλη του στην Washington Post, κλιμάκωνε την κριτική εις βάρος του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κατηγορώντας τον ότι καταδυναστεύει τον λαό, προκαλεί χάος στον Λίβανο και είναι ο αρχιτέκτονας του φρικτού πολέμου στην Υεμένη.
Πριν από έναν χρόνο, ο Κασόγκι έφυγε από την Σαουδική Αραβία καθώς όπως είπε οι αρχές τον κάλεσαν να σταματήσει τις αναρτήσεις στο Twitter.
Στη στήλη του στην Washington Post, κλιμάκωνε την κριτική εις βάρος του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κατηγορώντας τον ότι καταδυναστεύει τον λαό, προκαλεί χάος στον Λίβανο και είναι ο αρχιτέκτονας του φρικτού πολέμου στην Υεμένη.
Ακολουθούν αποσπάσματα από τα άρθρα του στην Washington Post:
- 18 Σεπτεμβρίου 2017: Η Σαουδική Αραβία δεν ήταν πάντα τόσο κατασταλτική. Τώρα είναι ανυπόφορη
«Βασανίζομαι όταν μιλάω με άλλους σαουδάραβες φίλους στην Κωνσταντινούπολη και στο Λονδίνο που και εκείνοι είναι αυτοεξόριστοι. Είμαστε τουλάχιστον επτά, πρόκειται να γίνουμε ο πυρήνας μιας σαουδαραβικής διασποράς; Περνάμε ατέλειωτες ώρες στο τηλέφωνο προσπαθώντας να κατανοήσουμε αυτό το κύμα συλλήψεων που περιλαμβάνουν τον φίλο μου, επιχειρηματία και προσωπικότητα του Twitter Εσάμ αλ-Ζαμίλ. Μόλις την περασμένη Τρίτη επέστρεψε σπίτι του από τις ΗΠΑ όπου βρισκόταν ως μέλος μιας επίσημης σαουδαραβικής αντιπροσωπείας. Τόσο απίστευτα γρήγορα μπορείς να πέσεις σε δυσμένεια στη Σαουδική Αραβία. Είναι απόλυτα σοκαριστικό. Αλλά αυτό δεν συνέβαινε πάντα στην πατρίδα μου».
- 5 Νοεμβρίου 2017: Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας συμπεριφέρεται σαν τον Πούτιν
«Από σήμερα θα έλεγα ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συμπεριφέρεται σαν τον Πούτιν. Επιβάλλει επιλεκτική δικαιοσύνη. Η καταστολή ακόμη και στην πιο εποικοδομητική κριτική, η απαίτηση για απόλυτη αφοσίωση , "αλλιώς...", παραμένει μια σοβαρή πρόκληση απέναντι στην επιθυμία του πρίγκιπα διαδόχου να θεωρείται σύγχρονος και πεφωτισμένος ηγέτης. Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αγόρασε ένα γιότ 500 εκατομμυρίων δολαρίων το 2015. Οι φήμες στο βασίλειο δίνουν και παίρνουν σχετικά με άλλες τέτοιες υπερβολές. Οι ευθύνες σταματούν στο κατώφλι του ηγέτη. Δεν είναι πάνω από τα στάνταρντ που θέτει τώρα για την υπόλοιπη οικογένειά του και για τη χώρα».
- 13 Νοεμβρίου 2017: Η Σαουδική Αραβία δημιουργεί ένα απόλυτο χάος στον Λίβανο
«Λες και εμείς οι Άραβες χρειαζόμαστε μια ακόμη κρίση στον κατακερματισμένο κόσμο μας. Αλλά αυτό ακριβώς θα συμβεί μετά την μυστηριώδη παραίτηση του λιβανέζου πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι από το Ριάντ το περασμένο Σάββατο και τις δηλώσεις από την βασιλική αυλή του Ριάντ ότι το Ιράν πέρασε επισήμως την κόκκινη γραμμή. Η παρορμητικότητα του MBS (του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν) είναι ένα μόνιμο ζήτημα--από τον πόλεμο στην Υεμένη μέχρι το κύμα συλλήψεων όσων ασκούν εποικοδομητική κριτική, τους βασιλείς και τους ανώτερους αξιωματούχους που κατηγορούνται για διαφθορά. Η δριμύτητα των ενεργειών της Σαουδικής Αραβίας εις βάρος του Λιβάνου αντανακλά τον αποκλεισμό του Κατάρ τον Ιούνιο, ξαφνικά χωρίς καθόλου περιθώριο διαπραγμάτευσης».
-3 Ιανουαρίου 2018: Γιατί ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας θα πρέπει να ανησυχεί για τις διαμαρτυρίες στο Ιράν
«Πράγματι, πολλοί Σαουδάραβες θα το θεωρήσουν αντιφατικό τα μέσα ενημέρωσης της χώρας τους να χαιρετίζουν τους Ιρανούς που διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις των τιμών στο Ιράν, ενώ να απαγορεύεται στους Σαουδάραβες να διαδηλώσουν για το σχεδόν διπλάσιο κόστος των καυσίμων και την εισαγωγή φόρου κατανάλωσης για πρώτη φορά στη χώρα (που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου). Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Σαλίχ Σεχί, ένας προβεβλημένος αρθρογράφος, συνελήφθη επειδή εμφανίστηκε στην τηλεόραση και υπερασπίστηκε το δικαίωμα του λαού να διαμαρτύρεται. "Τραγική ειρωνεία, αυτές οι διαδηλώσεις συμπίπτουν με την έβδομη επέτειο στις 25 Ιανουαρίου της επανάστασης στην Αίγυπτο, η οποία άλλαξε την εικόνα του αραβικού κόσμου. Πιθανόν οι Άραβες και οι Σαουδάραβες θα τολμήσουν να πουν ότι θέλουν λίγη από την ελευθερία των Ιρανών».
-28 Φεβρουαρίου 2018: Τί μπορεί να διδαχτεί ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας από την βασίλισσα Ελισάβετ II
«Οι αποπομπές και η σχετική ταπείνωση που έκανε ο MBS στον Οίκο των Σαούντ είναι ευχάριστες ειδήσεις. Αλλά ίσως να πρέπει να διδαχτεί από τον βρετανικό βασιλικό οίκο που απέκτησε αληθινό εκτόπισμα, σεβασμό και επιτυχία, να δοκιμάσει και εκείνος λίγη ταπεινότητα. Αν ο MBS ακούσει τους επικριτές του και αποδεχτεί ότι και εκείνοι αγαπούν την χώρα τους, τότε θα μπορέσει να ενισχύσει την εξουσία του».
- 7 Αυγούστου 2018: Η Σαουδική Αραβία δεν έχει την πολυτέλεια να εμπλέκεται σε καυγάδες με τον Καναδά
«Αντί να τα βάζουμε με τον Καναδά, δεν θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί ο φιλειρηνικός Καναδάς στράφηκε εναντίον μας; Εμείς, οι σαουδάραβες πολίτες θα πρέπει να δούμε τα πιο σημαντικά. Ο Καναδάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία. Σίγουρα, δεν μπορούμε αυθαιρέτως να συλλαμβάνουμε ακτιβίστριες και να αναμένουμε ότι ο κόσμος θα κάνει τα στραβά μάτια».
- 11 Σεπτεμβρίου, 2018: Ο πρίγκιπας διάδοχος θα πρέπει να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια της χώρας του -- τερματίζοντας τον φρικτό πόλεμο στην Υεμένη
«Όσο περισσότερο διαρκεί αυτός ο φρικτός πόλεμος στην Υεμένη, τόσο πιο μόνιμη θα είναι η καταστροφή. Ο λαός της Υεμένης θα προσπαθεί να καταπολεμήσει την φτώχεια, την χολέρα και την έλλειψη νερού και να ανοικοδομήσει τη χώρα. Ο πρίγκιπας διάδοχος θα πρέπει να δώσει ένα τέλος στη βία και να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια της γενέτειρας του ισλάμ».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια