Τα αποτσίγαρα αποτελούν την κυριότερη πηγή θαλάσσιας ρύπανσης

Τα αποτσίγαρα αποτελούν την κυριότερη πηγή θαλάσσιας ρύπανσης Facebook Twitter
EPA/DEAN LEWINS
0

Ο όρος «θαλάσσια ρύπανση» φέρνει στο μυαλό συνήθως εικόνες από μπουκάλια, καλαμάκια και άλλα πλαστικά σκουπίδια. Όμως μία νέα έκθεση, εφιστά την προσοχή στα αποτσίγαρα.

Τα φίλτρα των τσιγάρων μπορεί να φαίνονται μικρά και σχετικά αβλαβή, ωστόσο μπορούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμη ζημιά στους ωκεανούς και την άγρια ζωή γενικότερα, ιδιαίτερα όταν εντοπίζονται σε μεγάλους αριθμούς, όπως συμβαίνει σήμερα.

Το NBC News δημοσίευσε πρόσφατα μία έκθεση με στοιχεία που συγκέντρωσε η ΜΚΟ Ocean Conservancy, η οποία διοργανώνει καθαρισμούς ακτών από το 1986.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, περίπου 60 εκατομμύρια γόπες τσιγάρων έχουν συλλεχθεί από τη δεκαετία του 1980 -πρόκειται για έναν αριθμό που υπερβαίνει κατά πολύ τους αριθμούς για τις πλαστικές σακούλες, τις συσκευασίες τροφίμων, τα μπουκάλια και τα καλαμάκια που έχουν συγκεντρωθεί κατά τον καθαρισμό ωκεανών.

Ορισμένοι παραθεριστές πετούν κατευθείαν τις γόπες των τσιγάρων στην παραλία. Σε άλλες περιπτώσεις, τα αποτσίγαρα μεταφέρονται με τη βροχή στα ποτάμια και καταλήγουν τελικά στη θάλασσα, ενώ με τα κύματα μεταφέρονται πίσω στις παραλίες. Οι περισσότεροι καπνιστές δεν αντιλαμβάνονται πόσο βλαβερή είναι η συμπεριφορά τους.

Τα περισσότερα φίλτρα τσιγάρων αποτελούνται, τουλάχιστον εν μέρει, από οξική κυτταρίνη - η οποία είναι, από μόνη της, φυσικό προϊόν. Ως αποτέλεσμα, πολλοί έχουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα φίλτρα τσιγάρων είναι βιοδιασπώμενα -κάτι το οποίο είχε υπαινιχθεί και μια μελέτη που είχε δημοσιευθεί πριν από μερικά χρόνια.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι όταν γίνεται επεξεργασία της οξικής κυτταρίνης δημιουργείται συχνά ένα πλαστικό που δεν είναι βιοδιασπώμενο, οπότε χρειάζεται πραγματικά πολύ περισσότερος χρόνος, από ό,τι θα έπρεπε, για να αποσυντεθούν τα φίλτρα τσιγάρων.

Μέχρι να ξεκινήσουν τα φίλτρα να αποσυντίθενται, απελευθερώνουν επίσης όλους τους ρύπους που έχουν απορροφήσει από τον καπνό, συμπεριλαμβανομένων ουσιών όπως η νικοτίνη, το αρσενικό και ο μόλυβδος. Αυτά, καθώς και το πλαστικό που αποσυντίθεται, καταναλώνονται στη συνέχεια από διάφορα θαλάσσια πλάσματα και καταλήγουν τελικά στο φαγητό μας.

Με πληροφορίες από Business Insider

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ