Αντιδράσεις ΕΛΜΕ για το εξώδικο γονέων της Χίου εναντίον της εκπαίδευσης προσφυγόπουλων στα σχολεία

Αντιδράσεις ΕΛΜΕ για το εξώδικο γονέων της Χίου εναντίον της εκπαίδευσης προσφυγόπουλων στα σχολεία Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου. EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
0

Στο εξώδικο των 1.130 γονέων της Χίου εναντίον της εκπαίδευσης προσφυγόπουλων στα σχολεία του νησιούα αντιδρά με ανακοίνωση της και η ΕΛΜΕ Χίου.

«Η ΕΛΜΕ Χίου επικροτεί την ουσιαστική έναρξη και λειτουργία του προγράμματος εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας "Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων" (ΔΥΕΠ), οι οποίες θα λειτουργήσουν εντός σχολικών διδακτηρίων κατά το απογευματινό ωράριο, με σκοπό την παροχή εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης των ανήλικων προσφυγόπουλων. Μια θετική υποχρέωση του κράτους που υπαγορεύεται από διατάξεις αυξημένης τυπικής ισχύος, όπως το Σύνταγμα και η σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού», τονίζει σε ανακοίνωση. 

Και συνεχίζει: «Στεκόμαστε δίπλα στους συναδέλφους μας εκπαιδευτικούς που καλούνται να υπηρετήσουν το εν λόγω έργο και ταυτόχρονα απαιτούμε την αρτιότερη στελέχωση αυτών των δομών με συναδέλφους πλήρους ωραρίου. Στεκόμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε άρνηση ή παρεμπόδιση αυτού του δικαιώματος των παιδιών, όπως η ρατσιστική και ξενοφοβική φωνή των "ανώνυμων γονέων και κηδεμόνων", που χειραγώγησαν τη διαδικασία του εξώδικου των 1130 υπογραφών. Ενός εξώδικου που επιδόθηκε μέσω δικαστικού επιμελητή στους διευθυντές των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που φιλοξενούν τις ΔΥΕΠ, καθώς και στους προϊσταμένους των δύο διευθύνσεων εκπαίδευσης του νομού μας».

Τέλος με ανακοίνωσή της στηρίζει τον αγώνα των εκπαιδευτικών της Χίου για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και η ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου και καταδικάζει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Αντιδράσεις από τον δήμαρχο και φορείς του νησιού

Στο θέμα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων πήρε θέση και ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς. «Στο νησί του Ομήρου, όπου κάθε καλοκαίρι με καμάρι υποδεχόμαστε μαθητές από όλο τον κόσμο στην Ομηρική Ακαδημία, στο νησί του πατέρα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού Αδαμάντιου Κοραή, στο νησί που δίδαξε ο Όσιος Αθανάσιος ο Πάριος στη Σχολή του Γένους, κάθε παιδί πρέπει να πηγαίνει στο σχολείο, εφόσον μένει για πολλούς μήνες αποκλεισμένο εδώ. Αλίμονο στους γνωστούς καλοθελητές που καλλιεργούν ψευτοδιλήμματα πολώνοντας την τοπική κοινωνία, αλίμονο σε αυτούς που ψάχνουν αφορμές για να μην εφαρμόσουν καμία πολιτική, εγκλωβίζοντας ατελέσφορα πρόσφυγες και τοπικές κοινωνίες» αναφέρει ο κ. Βουρνούς.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε να υπερισχύσουν αυτές οι φωνές, όσοι προτάσσουμε τον σεβασμό στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση και όσοι θέλουμε να ακολουθούμε τις αρχές του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας. Και, ευτυχώς, τις τελευταίες μέρες στη Χίο φάνηκε ότι αυτοί δεν είμαστε λίγοι» τονίζει με ανακοίνωσή του ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, με αφορμή το εξώδικο. 

«Οι τάξεις Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες, υπό την εποπτεία των διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ η χρηματοδότηση της εκπαίδευσης προσφύγων προέρχεται κυρίως από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ» προσθέτει ο κ. Μιχαηλίδης και επισημαίνει: «Θεωρούμε πως ακόμα και η ελάχιστη κοινή λογική επιτάσσει να παραδεχτούμε πως η παροχή εκπαίδευσης σε 140 περίπου προσφυγόπουλα δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κίνδυνο - εθνικό, τοπικό ή κοινωνικό. Οι, όποιες, εύλογες ανησυχίες εκπαιδευτικού ή υγειονομικού χαρακτήρα έχουν πλήρως απαντηθεί μέσω των προϋποθέσεων ένταξης των παιδιών σε ΔΥΕΠ και την ίδια την οργάνωση του προγράμματος διδασκαλίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ